Ultima oră: De ieri și până astăzi, pe lângă colegiile pietrene „Petru Rareș” (două clase de liceu online), „Spiru Haret” (o clasă de gimnaziu online), „Calistrat Hogaș” (o clasă de gimnaziu online), Școala Gimnazială 3 (două clase online) și colegiul „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț (3 clase de liceu online), au mai fost confirmate cazuri la Colegiul Național de Informatică (o clasă de gimnaziu online), Școala Gimnazială 5 (două clase de gimnaziu online) și la Școala Gimnazială Păstrăveni (o clasă de învățământ primar online).
„Astăzi, până la ora 15.00, am ajuns la 6 cadre didactice și 44 de elevi confirmați, cu 24 de clase în online”, potrivit șefului IȘJ Neamț, prof Mihai Obreja.
Știre inițială: Până astăzi, 21 septembrie, sunt 4 cadre didactice și 35 de elevi testați pozitiv la coronavirus. Dintre elevii cu COVID-19, 4 sunt internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, potrivit conducerii spitalului.
După prima săptămână de școală, aproape 500 de elevi din 18 clase au trecut la învățământ online pentru cel puțin o săptămână, când se face testarea. În același timp, 141 de elevi cu diferite afecțiuni grave stau și învață de acasă, de la începutul școlii. Cifrele au fost prezentate de Mihai Obreja în emisiunea live „Cafeaua de dimineață”, șeful Inspectoratului Școlar Neamț transmițând și un mesaj. „Situația nu arată prea bine, până ieri, la ora 14, utimele cifre arată că avem 141 de copii care învață online pe motive medicale, dar altceva decât covid. Sunt 35 de copii confirmați covid și este un număr mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când erau sub 10, cred. Ca urmare, 18 clase sau grupe de studiu au trecut în online, în județul Neamț, adică 489 de elevi. Profesori erau doi, dar am mai fost informat aseară despre două noi cazuri la învățători. La învățământul primar este o problemă, pentru că dacă elevii rămân să învețe fizic, în urma anchetei DSP Neamț, trebuie găsită persoana care să suplinească acel cadru didactic”.
Pentru că sunt cazuri apărute la început de an școlar, șeful IȘJ Neamț afirmă că infectările provin din familie, nu din școală, așa cum au stabilit și anchetele DSP Neamț. Motiv pentru care Mihai Obreja a ținut să adreseze un mesaj părinților, dar nu numai. „Mesajul meu este pentru colegii mei, pentru domnii directori, să respecte măsurile stabilite prin ordinul comun. Am constatat și eu, trecând rapid prin școli, că, cel puțin în pauze, copiii stau prea aproape unul de altul, fără mască. Din alte informații pe care le avem, copiii care sunt confirmați cu SARS-Cov2 au contactat boala din familie și sunt situații în care toți membrii familiei sunt infectați. Apelul este și pentru părinți, să aibă grijă de copii, pentru că nu este suficient ca noi la școală să ne mobilizăm și să respectăm, iar copiii infectați din familie să ajungă la școală. În același timp, este și mesajul pro-vaccinare. Ieri am transmis în școli o adresă cu un link spre o platformă unde găsesc informații despre campania de vaccinare care se va desfășura în școli până în 18 noiembrie. Mai trebuie atenție și la funcționarea internatelor și a cantinelor. Școlile au tot ce le trebuie, materiale de protecție, dezinfectanți, măști, dar nu este suficient, trebuie respectate regulile. Dacă nu porți masca, deși te-ai vaccinat, poți contacta virusul și să-l duci mai departe. Constatăm cu toții că această variantă nouă (n.n. – tulpina Delta) se transmite mult mai ușor, se transmite la copii, avem și copii spitalizați”.
Astăzi sunt 97 de persoane pozitive în plus, față de ieri, în județul Neamț și rata de infectare urcă la 1,29 cazuri la mie.
C.I.