Astăzi, miercuri, 22 septembrie, în noul modular ATI de la Piatra-Neamț sunt 17 pacienți cu covid internați. Cu alte cuvinte, noua secție pentru bolnavii critici și-a atins capacitatea, și asta se petrece cam de luni. Ca atare, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a început să transfere pacienții cu covid la spitalele din alte județe care mai aveau locuri în ATI. Asta, în condițiile în care nici la Spitalul Municipal de Urgență Roman nu mai sunt locuri, astăzi fiind ocupate toate cele 6 paturi alocate în ATI. Iar pentru altele în plus nici se pune problema. „La Spitalul Orășenesc Târgu Neamț există prinse 5 paturi ATI în planul de reziliență pentru covid, dar nu sunt funcționale, fiindcă este un singur medic anestezist și nu există linie de gardă. La Spitalul Orășenesc Bicaz sunt doar două paturi alocate pentru covid, dar doar bolnavi cu forme ușoare. Singurele paturi ATI sunt cele 17 de la Piatra-Neamț și cele 6 de la Roman”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
Și, firesc, la spitalul județean, de vreo săptămână se caută soluții pentru menținerea capacității de internare măcar a pacienților gravi non-covid și evitarea apariției focarelor, de genul celui de la Chirurgie, de la finele lunii august. Lucru extrem de dificil, câtă vreme rămâne, la fel de firesc,problema de fond – binecunoscuta imposibilitate de a crea circuite care să asigure sectoare separate pentru cei cu covid. Așa se face că spitalul vechi e ocupat cu pacienți suspecți și pozitivi cam jumătate și managementul spitalului a luat decizia să mute în policlinică testarea rapidă la pacienții cu internare de zi. Doar că, așa cum ne-a obișnuit, comunicarea acestei mutări importante și pentru pacienți a rămas la urmă. Abia astăzi, 22 septembrie, pe ușa de la intrarea în policlinică a apărut anunțul cu pricina, datat și ștampilat:
Cronologic, decizia mutării testării rapide în policlinică s-a luat luni, după-amiaza. „A crescut numărul de pacienți pozitivi, sunt ocupate două etaje din pavilionul vechi cu pacienți suspecți și pozitivi, așa că ieri după-amiază s-a decis ca testarea rapidă pentru pacienții cu internare de zi să se mute în policlinică, la etajul I. În spitalul nou nu avem sector pentru suspecți. Medicii șefi de secții au fost anunțați de luni”, a declarat dr. Gabriela Vasiliu, directorul medical.
Marți, dimineață, pacienții au făcut dus-întors din secții, în policlinică și au avut de așteptat ceva vreme până ce situația s-a organizat, așa că holul unde este și sediul organizației profesionale a asistenților medicali și moașe s-a aglomerat pe măsură. „Avem teste, chiar azi dimineață am primit 1.000 de kit-uri de la ISU Neamț”, a precizat ieri Alexandru Filimon, managerul spitalului județean.
Miercuri, surpriză: afișul care anunța și explica situația a apărut, în sfârșit și pe ușa de la intrarea în policlinica spitalului. Că doar pacienții sunt, în această logică, a importanței, ultimii care trebuie să afle, deși ei sunt primii vizați.
C.I.