În partea lor vizibilă, două clădiri monumente istorice din municipiul Piatra-Neamț sunt aproape de a se prăbuși. Atât cât poate ochiul vedea din afara gardului, înăuntru neputându-se intra, fiindcă și clădirea în care a funcționat Tribunalul Neamț și Casa Corbu de la câțiva metri distanță, situate pe strada Mihai Eminescu, sunt ale foștilor proprietari/moștenitori/cumpărători și, ca atare, proprietăți private și inaccesibile. Nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama că structura de rezistență a acestor două edificii, ce au peste 100 de ani, cedează și încet și sigur, dovadă fisurile apărute la exterior. Dezastrul la interior se anunță a fi și mai grav.
Mai nou, paragina în care au ajuns aceste două bijuterii arhitectonice se răsfrânge până la garduri. Capătul betonat al gardului Tribunalului (dinspre podul Căprioara) nu mai rezistă și placa de beton stă să cadă, pe fondul gravitației care desăvârșește degradarea. Cineva s-a sesizat și așa a apărut un cadru din bare de fier, bine ancorat, cu rol de a opri iminenta și firească prăbușire.
Aceeași situație și la capătul gardului din fața Casei Corbu, unde stâlpul gros a fost împiedicat să o ia în jos de un T din fier, la fel de temeinic ancorat în trotuar.
Am întrebat-o pe șefa Direcției Județene pentru Cultură Neamț dacă a fost consultată pe aceste soluții vremelnice anti-prăbușire. Rocsana Josanu a declarat că lucrurile nu sunt tocmai simple. „Am vorbit cu reprezentantul proprietarului Casei Corbu anul trecut, spunea atunci că vrea să facă ceva cu gardul, dar nu a înaintat nici un document. La clădirea unde a funcționat Tribunalul tocmai am depistat faptul că instituția nu a predat imobilul către proprietar. În mod normal, după ce instanța a retrocedat clădirea, trebuia să se facă predarea-primirea și un proces verbal. Chiar recent am notificat tribunalul și am solicitat să fie luate măsuri pentru întreținerea și protejarea monumentului, aștept un răspuns”.
C.I.