Ședința extraordinară, de îndată, a Consiliului Județean Neamț s-a desfășurat ieri, 3 septembrie, într-o ”pax nemțeana” care amintește de vremurile în care USL-ul asigura fericirea nemțenilor. Acum, celor din PSD și PNL li s-au alăturat toți ceilalți consilieri județeni, inclusiv cei din USR, poate mai puțin cel din PLUS. Pe ordinea de zi, proiectul prin care trebuia schimbat HCJ-ul prin care era statuat acordul dintre Consiliul Județean Neamț și Asociația ”Dăruiește viață”, pentru o structură modulară care trebuia să acopere necesarul de paturi pentru ATI, structură botezată mincinos ”spital modular ATI”. Potrivit proiectului, din Acord dispărea sintagma care vorbea despre donația construcției și apărea cea unui proces verbal și a unei sponsorizări direct către Spitalul Județean de Urgență.
Foarte corect și super politicos, Laurențiu Crețu a anunțat că vrea să pună o întrebare înainte de începerea ședinței. A primit permisiunea și a întrebat: ”Care sunt argumentele juridice pentru care nu mai avem o donație de la Asociația ”Dăruiește Viață”, și avem un contract de sponsorizare?”. Întrebare la care a cerut un răspuns strict tehnic. Și l-a primit, la nivelul maxim al tehnicității juridice, de la secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, care a luat punctat: ”Domnule președinte, aș putea să intervin eu, aici este o modificare pe care a solicitat-o spitalul, pentru a-și putea deduce fiscal asociația pe sponsorizare.” Și gata! Toată lumea a fost mulțumită, inclusiv juriștii din Consiliu, pentru că ce spune doamna Soroceanu este lege în județ.
Nimeni nu s-a întrebat de ce directorul spitalului cere el, în numele Asociației ”Dăruiește Viață” ceva și nu o face un reprezentat oficial al acesteia. Nici ce deduceri fiscale ar face o asociație nonprofit la taman la Piatra Neamț- probabil pe o legislație locală frumos îmbălsămată prin cine știe ce hotărâri de consiliu județean, despre care știe secretarul general al zonei. Nimeni nu a ieșit din zona de hibernare găzduită de ședințele de la județ, și votul a mers uselistic înainte, pentru liniștea juriștilor instituției.
Față în față cu mica bazaconie din declarație, am cerut părerea doamnei Oana Gheorghiu, co-fondator „Dăruiește Viață”. Care aplicat un upercut juridic autoarei secretarului general al județului: „Nu este corect (ce declară Daniela Soroceanu- N.R.). Contractul de donație presupunea ca Asociația „Dăruiește Viață” să intabuleze spitalul. Cum asociația nu deține terenul, ci Consiliul Județean, nu se putea face donația. De aceea, juriștii de la Consiliul Județean și cu avocatul nostru au discutat și au stabilit că a fost… nu s-au gândit (n.n. – la intabulare) când au scris donație în acordul de parteneriat. Nu se schimbă absolut nimic, doar că acea donație, din punct de vedere legal, presupunea o intabulare, care nu se poate face, din moment ce „Dăruiește Viață” nu deține teren. Așa că s-a trecut la varianta de sponsorizare, pe care de fapt noi am agreat-o în permanență cu toate spitalele la care am lucrat și la care am făcut proiecte. Este doar o modificare juridică, pentru că cineva, la început, nu s-a gândit. Acordul de parteneriat a fost agreat după dorința Consiliul Județean”.
În concluzie, asociația nu a cerut schimbarea acordului pentru că voia deduceri fiscale, așa cum a spus doamna Soroceanu, de fapt nu a cerut nimic, directorul Filimon fiind cel care a solicitat (în ce calitate?) schimbarea acordului, iar competentul compartiment juridic a luat de bună cererea directorului și a confecționat un proiect de hotărâre. Fără să aibă nici un document de la ”Dăruiește Viață”, ei crezându-l pe cuvânt pe director. În momentul când cineva a îndrăznit să întrebe ce este cu proiectul, secretarul general a dat o explicație la plesneală și nimeni nu a deranjat cu alte cerințe. Legitime. Cei de la ”Dăruiește Viață”, care au strâns banii și au ridicat construcția, trebuie acum să treacă peste ”competența” inițiatorilor acordului și să suporte consecințele bâlbâielilor de la județ. Iar declarația secretarului general vine, ca o bomboană pe colivă, să arunce o umbră peste ceea ce se presupune a fi o evidență financiară perfectă, când asociației i se pune în cârcă că vor modificarea unui act pentru a ”deduce fiscal” cheltuieli la Piatra Neamț.
Valentin Bălănescu