Sub egida evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț (Complexul Muzeal Național Neamț) s-au desfășurat activități dedicate publicului larg, prin intermediul cărora s-a încercat accesibilizarea științei.
Pe parcursul a aproape 10 ore, elevii și cadrele didactice au putut participa la diverse ateliere de pedagogie muzeală: arheologie experimentală (dr. Vasile Diaconu), arheometalurgie și fierărit tradițional (Ioan Olaru), fizică (Inge Olaru), restaurare muzeală (Lavinia Axentioi) și prezentare de armament și accesorii militare (Mihai Tudosă). Evenimentul s-a încheiat cu conferința susținută de dr. Vasile Diaconu intitulată „Patrimoniul istoric ne privește. Cercetări arheologice recente în zona Târgu Neamț”. Scopul conferinței a fost acela de a sensibiliza publicul în legătură cu patrimoniul istoric și mai ales arheologic din zona orașului Târgu Neamț, de a conștientiza importanța acestuia și nu în ultimul rând de a-l proteja.
Elevii au participat și la o tombolă cu premii, iar 15 persoane vor primi mai multe suveniruri oferite de organizatorul principal.
Conform organizatorilor, evenimentul a fost un succes, iar numărul mare al celor prezenți a confirmat acest lucru.
„A fost pentru prima dată când la muzeul din Târgu Neamț am organizat evenimente sub egida Nopții Cercetătorilor Europeni. Pe parcursul unor ore bune mai multe grupuri de copii au participat la activitățile noastre. A fost îmbucurător să observăm entuziasmul și curiozitatea elevilor vis-a-vis de îndeletnicirile preistorice, dorința lor de a experimenta, atracția lor pentru armamentul din cele două războaie mondiale precum și implicarea în activități practice. Le mulțumim elevilor și cadrelor didactice de la școlile din Târgu Neamț și Răucești care au participat la eveniment.
Pentru noi, ca instituție muzeală, este important să venim în întâmpinarea publicului și cu astfel de activități, pentru că este important ca în rândul opiniei publice să se îmbunătățească percepția despre rolul pe care îl are un muzeu.
De un real folos a fost și implicarea unor voluntari, care au sprijinit acțiunile și relaționarea cu publicul”, a declarat cercetătorul dr. Vasile Diaconu.
,