După apariția unui material privitor la modificarea unei hotărâri a Consiliului Județean Neamț, în care era modificat acordul de asociere dintre acesta și „Asociația Dăruiește Viață”, a sunat un consilier ales pe lista USRPLUS. Venit pe filiera Tămășeni, deci clar din zona USR. Acesta, din tot materialul care semnala că hotărârea avea câteva elemente ciudate (a fost „promovată” de directorul spitalului, în numele celor de la Asociație, argumentul servit în ședință era referitor la „deduceri fiscale” la o asociație non-profit) a reținut doar un lucru pe care l-a considerat ofensator la adresa partidului pe care-l reprezintă. Nici măcar nu l-a deranjat fraza în întregul ei – „acum, celor din PSD și PNL li s-au alăturat toți ceilalți consilieri județeni, inclusiv cei din USR, poate mai puțin cel din PLUS”. Finalul, care face o diferențiere între cei 3 useriști și consilierul de la PLUS, i s-a părut că nu reflectă o realitate.
Adică, ni s-a sugerat, nu mai putem vorbi despre două partide, există doar unul, unit, monolitic și care acționează unitar, iar scoaterea în evidență a consilierului de la PLUS, am înțeles noi, ar pune în discuție exact acest fapt. L-am asigurat pe respectivul consilier că vom reveni asupra subiectului și că vom face precizările necesare. Ceea ce și facem.
Explicații punctuale
Consilierul Laurențiu Crețu, de la PLUS, acum USRPLUS, a ieșit în evidență pentru că a încercat să se informeze cu privire la activitatea din CJ, a avut luări de poziții cât de cât tranșante – cât se poate atunci când te lasă colegii în afara jocului – a încercat să vadă, la fața locului, care este situația reală la spital, la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, și-a donat o indemnizație, etc. Altfel spus, a fost activ și interesat de ceea ce încearcă să facă. Colegii de la USR, acum USRPLUS, au fost mai tăcuți, fie pentru că nu-și găseau cuvintele, fie pentru că erau extrem de mulțumiți cu ce primeau/primesc de la executiv. Vorbim aici despre documente, ca să nu existe dubii. Asta ca să lămurim treaba cu vizibilitatea.
Consilierul care ne-a sunat era supărat că am despărțit cuvintele USR și PLUS, dar era perfect liniștit că a votat o hotărâre cu probleme, măcar la nivelul inițiatorului și a argumentației. În definitiv, imaginea partidului este mult mai importantă decât o amărâtă hotărâre care interesează un județ.
Despre monolitul USRPLUS
Coborând spre fondul problemei, cât de bine s-au sudat cele două organizații locale, USR și PLUS, și cum acționează ele unitar, nu ne rămâne decât să ne oprim la câteva exemple.
În primul rând, este greu de uitat imaginea idilică de la Săbăoani, din momentul campaniei electorale interne, când la fotografii erau doar membrii echipei lui Iulian Bulai, cei din PLUS stând pe-afară, la umbră. Ca să nu mai vorbim despre participarea la conferința de presă, alături de șefii de la București, unde lucrurile au stat la fel, deoarece cei din PLUS erau în echipa useristului Samson din Roman, care îl concura pe Iulian Bulai.
Alt episod, de data aceasta din CJ. Se împărțeau posturile prin diverse instituții și Ionel Arsene a anunțat că un post de la Casa de Asigurări de Sănătate revine USRPLUS. Și a cerut un nume, probabil discutat înainte în grup, secretariatul primește ordinul să o treacă pe doamna Apostol pe listă, după care aceasta, cu ochii în mesagerie telefonului, cere să-i fie schimbat numele cu al unei alte doamne, care nu era consilier. Imaginile sunt martore cât a rămas de mirat „colegul” de la PLUS în momentul în care a ridicat mâna să voteze. Pe care nu-l anunțase, probabil, nimeni în privința „colegei” propuse să ocupe o funcție.
În final, să rețin că cei din USR consideră că unificarea cu PLUS s-a încheiat. Cei din PLUS încearcă să vadă cam pe unde îşi mai găsesc locul în partid. Probabil după episodul Laurențiu Crețu, i se va interzice să mai tulbure liniștea din CJ.
Valentin BĂLĂNESCU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 505, săptămâna 9-15 septembrie.