Procesul de acreditare a spitalelor din Neamț bate pasul pe loc. După prima etapă, care a stârnit groază – există standarde de calitate obligatorii practic imposibil de realizat în Neamț – povestea s-a transformat într-un coșmar, iar continuarea procesului a fost mult amânată de pandemie. Oricum, cu sau fără Covid, spitalele nu erau pregătite să treacă la următorul nivel.
Foarte pe scurt, acreditarea spitalelor publice are menirea să aducă armonie în activitate – proceduri, protocoale, circuite, în ceea ce ține de dotările necesare, de numărul de personal necesar, de circuitul banilor și al achizițiilor – în toate spitalele, pe fiecare nivel de competență dovedit, în toată țara. Acreditarea garantează, în principiu, că se aplică un anumit set de standarde de calitate în spitalele din România. Și mai garantează niște venituri sigure.
La Neamț, pandemia a venit, din acest punct de vedere, ca un respiro și tot zbuciumul cu a doua fază de acreditare a fost lăsat în așteptare. Au rămas, ca urme materiale, misiunile, viziunile și obiectivele de principiu pe care cele 4 mari spitale din județ apucaseră să și le schițeze și au rămas pe paginile de prezentare.
Un astfel de proces, amplu, cu termene clare și durată previzionată în timp, de câțiva ani, nu poate fi altcum decât public. Cum se reflectă pe paginile de prezentare ale spitalelor din județ aceste lucruri? Există deschidere și preocupare pentru acreditări sau totul se va face pe ultima sută de metri, netransparent?
„E drept, că în toată perioada pandemiei, au fost spitale din țară care au obținut acreditarea. Asta înseamnă că au avut tot ce le-a trebuit: infrastructură, personal, dotări, documente doveditoare, voință și capacitate” – Dr. Daniela Marcoci (DSP Neamț)
Spitalul Bicaz: mesaje de întâmpinare la obiect
La Spitalul Bicaz am constatat o mare schimbare în bine. La primul click pe pagină, ai parte de două surprize. Prima este că intri foarte ușor și direct, după ce câțiva ani erai direcționat spre o reclamă pentru pariuri, de care nu scăpai cu una cu două. A doua, nu te mai îndeamnă nimeni să contribui, după puteri, pentru „Sănătatea Văii Muntelui”. Noul anunț se referă la un eveniment recent și anume începerea unei noi activități medicale – cea de îngrijiri paliative, acordate bolnavilor în ultima fază. Început timid, cu 6 paturi doar și care, la drept vorbind, se datorează pandemiei. O experiență bulversantă la început, dar transformată în ceva benefic acum. Să ne amintim că, anul trecut, obligația de a primi aici bolnavii din secția de paliație a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, devenit suport Covid, n-a fost văzută cu ochi buni. Între timp, conducerea spitalului a înțeles „trendul” zonei și a înființat acest mic sector, a intrat în contract și cu Casa de Sănătate, deci are și fonduri asigurate. Tot ca servicii îndreptate spre nevoia populației din zona deservită este și compartimentul de geriatrie-gerontologie nou înființat. Cele două noi activități medicale apărute în acest spital, plus compartimentul de recuperare medicală modernizat, plus lucrările de reabilitare înseamnă că spitalul din Bicaz poate privi cu speranță spre lungul proces al acreditării. Un obiectiv prins și în proiectul de management cu care dr. Letiția Damoc a câștigat și al doilea mandat la conducerea spitalului.
Spitalul Târgu Neamț: rezultate la analize online
Spitalul Târgu Neamț are pe pagina de deschidere un anunț postat de curând, prin care pacienții sunt invitați să-și procure online rezultatele la analizele medicale. Un pas înainte în continuarea acreditării, obținerea rezultatelor online pare un proces simplu, la prima vedere. Nu este așa, întrucât asta presupune ca toată activitatea medicală din spital și din ambulatoriu să fie informatizată și interconectată în rețea, să existe infrastructura necesară și oameni specializați în managementul calității serviciilor medicale – activitate organizată ca birou la acest spital. În site nu există vreun document referitor la acreditare, asumat de dr. Alexandru Pătrașcu, manager prin concurs. În schimb sunt publicați indicatorii de performanță pe anul 2020 și pe primul semestru al acestui an. Din datele pe 2021 aflăm că, raportat la costul mediu pe zi de spitalizare stabilit la nivel național la valoarea de 108,48 lei, la Spitalul Târgu Neamț s-a ajuns la depășirea cu peste 10 ori, mai exact 1.205,67 lei!
Spitalul Piatra Neamț: nimic despre acreditare
Ce are vizibil cel mai mare spital din județ și care, în iureșul crizei de acum un an, a fost trecut peste noapte, prin scripte oficiale, în spital suport Covid? Are un raport al managerului pentru 2020 – celebrul an 2020 în care spitalul județean a avut vreo 8 manageri -, raport asumat și semnat de actualul manager, Alexandru Filimon (sic!). În cele 28 de pagini nu apare nici o referire concretă la procesul de acreditare, însă se face vorbire de structura organizatorică „temporară” a spitalului: „Numărul de paturi a scăzut de la 1.039 paturi în 2010, la 883 paturi în prezent. Dintre acestea, în prezent 851 sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț”. La nivel general un document legat de procesul de acreditare există. Este declarația managerului privind implementarea sistemului de management al calității. Este un act oficial semnat de doctorul Codruț Munteanu în 31 iulie 2019, anul la sfârșitul căruia a fost nevoit să-și dea demisia. Este un act impus de continuarea procesului de acreditare, dar care n-a mai fost urmat și de alte acțiuni concrete în ultimul an și jumătate de pandemie.
Spitalul Roman: fără neurochirurgie și hematologie
Aceeași declarație de manager apare și pe site-ul Spitalului Roman, din data de 1 august 2019. Nu e cu copy-paste, ci reflectă, din punct de vedere al conținutului, politica unitară pe care fiecare spital de un anumit nivel trebuie să-l respecte, indiferent dacă este spitalul municipal de la Roman, Fălticeni sau Onești. Apropo de Spitalul Municipal Onești, care din vara anului 2016 a fost acreditat la nivel III de competență (prima etapă), este la acest moment cu temele făcute pentru a doua etapă, chiar dacă și la ei a fost pandemie. Revenind la spitalul din Roman, acesta este acreditat tot la nivel III de competență, iar ultimul document accesibil în site este planul de dezvoltare pentru perioada 2016-2020, când dr. Maria Andrici era la conducere, ca și acum. Reținem din planul de dezvoltare o serie de dorințe: „să generăm în permanență pentru comunitatea locală performanță în plan medical, plus valoare, (…) să diversificăm serviciile medicale pe care să le oferim, cu respectarea întotdeauna a drepturilor pacienților și a drepturilor cetățenești”, sau „să oferim imaginea unui spital modern” și „un spital eficient, bine dotat, cu un personal motivat, bine pregătit și permanent aflat în slujba celor care au nevoie de serviciile noastre” etc. Între timp, spitalul s-a dotat cu o sumedenie de echipamente și aparatură medicală, dar tot nu are secții de neurochirurgie și hematologie – un minus după cum reiese din document. Ca să nu mai vorbim despre problemele de imagine din ultimul an, mai ales în relația cu aparținătorii.
DSP Neamţ: „Nu am primit încă planurile lor de monitorizare pentru acreditare”
Dincolo de partea vizibilă, am întrebat Direcția de Sănătate Publică Neamț ce se întâmplă pe fond cu acreditarea spitalelor din județ. Asta, în condițiile în care în acest un an și jumătate pandemic, alte spitale din țară și-au văzut de treabă și au trecut și de etapa a doua. DSP, ca instituție, urmărește ca spitalele să recupereze obiectivele nerezolvate.
Dr. Daniela Marcoci, care are această atribuție, a declarat: „Acreditarea, în principiu, s-a amânat, structura inițială a trebuit adaptată la pandemie. Dar, oricum, fiecare spital are un plan de conformare stabilit de la etapa anterioară, pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire. Trebuie să se conformeze standardelor de calitate, începând de la management, achiziții, resurse umane – absolut tot, nu doar activitate medicală! Au obligația să-și stabilească pe fiecare listă de verificare indicatori, să facă analize pe acești indicatori, să țină un registru al riscurilor din spital, să facă analize pe activitate și pe îmbunătățirea activității. Vorbim de calitate, deja, nu de procesul pe care-l presupune fiecare activitate din spital! Noi, ca instituție, urmărim ce nu realizează fiecare spital din planurile de conformare. Dar nu am primit încă nici măcar planurile lor de monitorizare pentru acreditare. Acum se fac demersuri să avem acces online la documentele spitalelor, pentru a putea monitoriza activitatea lor pe acreditare. Și, din câte cunosc, ar urma vizitele echipelor de la ANMCS, vizite care s-au amânat până la 3 luni după încheierea stării de urgență”.
Cristina IORDACHE
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 505, săptămâna 9 – 15 septembrie.