Interviu cu primarul Gheorghe IACOB
– Domnule primar, sunteți cel mai longeviv edil în funcție din județul Neamț?
Acum, da, Doinel Grumezescu de la Bozieni a terminat al șaptelea mandat, eu l-am început. Sunt primar al comunei Sagna din luna iunie 1996. Este un sfert de veac, iar în această comună s-au petrecut multe în acest interval. Sunt peste 25 de ani de când reprezint comuna.
– A fost o perioadă propice investițiilor?
În fiecare mandat am derulat câte o investiție importantă pentru comună. O investiție luată de la capăt, de la studiul de fezabilitate și până la procesul verbal de predare a investiției de constructor comunității locale durează.
– Se confirma faptul că o investiție importantă durează cel puțin 3-4 ani?
Uneori și mai mult. Numai o contestație poate dura aproape doi ani.
– Vă mai amintiți care a fost prima investiție derulată?
Era în 1997, când era vicepreședinte la Consiliul Județean, Dumnezeu să-l ierte!, inginerul Adrian Carabeț. Atunci am început cu alimentarea cu apă. Numai că prima investiție a fost și ultima realizată în ultima vreme. Atunci, în 1997, am început studiile de fezabilitate și proiectul tehnic pentru alimentarea cu apă. Era o societate, Edil Proiect la Piatra Neamț, care avea profesioniști, specialiști de marcă. Dar, din lipsă de fonduri, 15 ani am avut zero lei alocați. Pentru această investiție s-a făcut licitație. A fost prima licitație deschisă, așa cum se fac licitațiile ca la carte la Sagna. Când am plecat la drum era MLPAT – Ministerul Lucrărilor Publice și Administrarea Teritoriului. A venit un domn de acolo, ca reprezentant al acestui minister. Firma care a început lucrarea a dezertat, pentru că nu au mai fost alocate fonduri. Practic, a renunțat la lucrare. După aceea, a venit următoarea firmă de pe listă, pentru că așa era atunci. Ca atare, investiția de apă din satul Sagna a început în 1997 și abia în 2020 a fost pusă în funcțiune.
„Mai avem 12 kilometri de drum neasfaltat”
– În celelalte sate, aveți rețea de alimentare cu apă?
Nu. Abia acum facem studiul de fezabilitate pentru înființare de rețea de alimentare cu apă și canalizare pentru satele Luțca și Vulpășești.
– Ce lungime de drum comunal ar mai fi de modernizat în comună?
În total, ar mai fi 12 kilometri. Am fost prima comună de peste Siret care a accesat fonduri SAPARD. Am modernizat drumul comunal de la Vulpășești la Sagna, în 2004, în lungime de 5,9 kilometri. A fost primul proiect european. În zona Roman au fost 3 comune, Sagna, Cordun și Trifești, care au accesat programul SAPARD, pe drumuri. Aceste proiecte au început din 2000. Acum am ajuns la un procent de asfaltare drumuri comunale de 90%. Mai avem un proiect, dar datorită schimbării guvernelor, nu a intrat la finanțare. Proiectul are 12 kilometri, plus 5 poduri. A fost aprobat de guvernul Dăncilă. A căzut guvernul Dăncilă, a căzut și proiectul. L-am băgat pe FDI. S-a desființat FDI, am venit cu proiectele acasă. Proiectul are 5 ani de când este plimbat de la un minister la altul.
– În privința infrastructurii școlare, ce s-a făcut?
Școala nu arată rău, dar se poate și mai bine. Am fost singura comună de peste Siret cu apă curentă și grupuri sanitare în interiorul școlii. Cu proiecte europene le-am făcut pe toate. Este vorba de unitățile de la Luțca, Sagna și Vulpășești. Să nu se uite că, până în 2004, am fost împreună cu satul Gâdinți, astăzi comună. Acum, populația comunei este de 5.372 locuitori.
– Ați reușit să implementați proiecte sociale?
Nu am reușit. Am avut o tentativă, am dat un teren gratuit, dar s-a iscat un scandal între culte – ortodox și romano-catolic. Am vrut să facem un azil de bătrâni, dar nu s-a mai finalizat ideea.
– Fiind o comună mixtă din acest punct de vedere, au existat probleme între cele două culte?
Până la alegerile din 2020, nu au existat probleme. Am 58 de ani, am copilărit în satul Sagna, aici locuiesc. Acasă am doi copii căsătoriți. Nora este romano-catolică, ginerele romano-catolic. Au fost cununii, nunți, botezuri și nu au fost probleme. Am petrecut și am trăit împreună și nu au fost momente tensionate. În 2020, a început să apară o separare. Biserica romano-catolică de la Sagna a vrut primar romano-catolic, dar nu a reușit.
„Se vrea eliminarea mea din funcția de primar”
– Predomină catolicii în comuna?
Suntem jumătate și jumătate. Sunt trei parohii ortodoxe și una catolică.
– Să fie vorba de un soi de dihonie în această comună?
Da. Se poate spune și așa.
– În fond, despre ce este vorba?
Se vrea eliminarea mea din funcția de primar al comunei Sagna. Este un anumit grup.
– Politic sau religios?
Și, și. Și politic, și religios. Menționez faptul că lucrez în primăria Sagna din data de 1 iunie 1984. Am lucrat până în 1996 în această instituție ca agent fiscal. Din 1996, am activat ca primar. Am prins și cele două inundații, din 2008 și 2010, care au fost destul de grele. A fost o încercare, și nu aș vrea să se mai repete niciodată. Dar, din păcate, vedeți, timpul ne arată fel de fel de peripeții.
– Că sunt interese politice, este de înțeles, așa este în democrație, dar când intervine o altă forță.
Problema este că atunci când ești primar trebuie aplicată politica omului de rând, a cetățeanului. În acest caz, nu mai ești politic și vrei să te răzbuni pe cel din fruntea comunității.
– Aveți vreun regret?
Nu. Și mâine dacă ar fi să plec de pe scaunul de primar nu mi-ar fi rușine de ceea ce am făcut în această comună. Am să vă dau o listă cu investiții, care s-au derulat de-a lungul timpului. Teoria că nu s-a făcut nimic nu ține! Probabil, cei care au ură pe mine și ar palpa sistemul ar înțelege imediat cum se prezintă situația. Din punctul meu de vedere problema cea mai delicată este că am îmbătrânit. În rest, chiar nu am regrete.
Gaz metan în comuna Sagna
– De pe toată lista cu investiții, sufletește, de care obiectiv sunteți mai legat?
Sufletește, sunt legat de toate investițiile care sunt derulate, pentru că tot timpul pășesc pe ele. Sunt 4 proiecte numai de asfaltare segmente de drumuri. Avem rețele de apă și canalizare, care funcționează atât cât este. Am aderat la APAVITAL Iași. Apa vine de la Timișești, iar de la Buruienești ajunge la Sagna. După inundațiile din anii 2008, 2010, puțurile, care au fost prevăzute în proiect pentru alimentare cu apă potabilă au secat. Pe lângă rețeaua de apă și canalizare, a fost iluminatul public. Am fost prima comună iluminată cu led-uri. Am mai avut și primul teren de fotbal din mediul rural cu instalație de nocturnă. E drept, nu ca pe marile stadioane. Sunt multe de făcut. Vedeți, am lăsat sediul primăriei la urmă. Este un proiect, pe care abia acum l-am depus pentru finanțare, la CNI. Și asta, pentru un sediu nou de primărie. Am spus, haideți să facem mai întâi școlile. Când am intrat primar, geamurile erau de sticlă. Aveam mai bine de 40 de sobe. Când venea vara era un calvar, trebuia să căutăm sobari, să le cârpim și să le facem. Școlile erau acoperite cu țiglă, pusă din anii `70. Școala de la Sagna a fost făcută în 1972, iar eu eram pionier atunci.
– Alte investiții?
Am contractat și un împrumut. Este vorba de înființarea rețelei de gaz metan în comuna Sagna. Am venit cu rețeaua de gaz de sus, de la Săbăoani, am trecut prin Tămășeni, apoi satul Luțca, subtraversarea râului Siret, satul Sagna. Acum, avem proiectul aproape gata și pentru extindere în satul Vulpășești. Satul Luțca este rezolvat, Sagna în proporție de 60%. Mai avem un procent de 40%, care va fi gata în viitorul apropiat. Mai mult, nu peste multă vreme, va fi terminată și modernizarea Căminului cultural.
„Trebuie să lupți pentru fonduri”
– Cu vreo 5-6 decenii în urmă, comuna Sagna era trecută pe o listă de a deveni oraș.
Am avut două platforme industriale. Era Fabrica de in și cânepă, care și-a închis porțile imediat după 1990, fiind privatizată și vândută. A mai fost platforma IPP, fabrică de mobilă și produse balastiere. Nu mai este nimic acum. S-au vândut toate pe bucățele.
– Fiind un satelit al Romanului, cu o anumită infrastructură, comuna trebuie să se dezvolte.
Așa este, dar nu avem teren, pentru a dezvolta un parc industrial, pentru a veni investitori. Cu toate că au apă, gaz și toată infrastructura, mai trebuie și teren.
– Când credeți că se va reda podul de peste Siret în folosință?
Avem promisiuni de la Consiliul Județean că în luna octombrie vom circula pe pod. Deja au fost turnate betoanele pe 25 august. Este un pod aparte, cu o structură specială.
– Ce investiții vor urma după 1 septembrie 2021?
La 1 septembrie trebuie să fie pregătite școlile, pentru că va începe anul școlar. Să dea Dumnezeu să nu bată pandemia peste noi și să putem să facem orele fizic, nu online. Se va învăța într-un singur schimb. Avem doar o singură școală funcțională, la Sagna, iar la Luțca nu mai avem elevi. Acolo am modernizat școală, dar nu mai avem copii. La Luțca a funcționat doar grădinița până acum doi ani. Nouă ne lipsește o creșă, pentru că tineretul fiind la serviciu nu are unde lăsa copiii pentru program prelungit. Vom vedea ce vom face, pentru că trebuie întreprins ceva. Mai ales că avem un număr important de tineri care lucrează la Roman. Copiii nu mai pot fi lăsați la unul bătrân, ci trebuie duși într-o astfel de instituție. Trebuie duși undeva la un program prelungit să-i lase dimineața și să-i ia seara, după ieșirea din schimb.
– Acum, după aproape un an din noua legislatură, ce ați transmite electoratului din comuna Sagna?
Eu rămân același om deschis, așa cum mă știe lumea. Repet, rămân același om. Le transmit că voi duce la îndeplinire tot ceea ce este pe piață. Dar, vom vedea ce măsuri va scoate guvernul. Proiectele sunt toate pregătite, numai să vedem unde găsim finanțare. M-aș bucura tare mult să se facă finanțări la toate comunitățile, nu pe criterii politice. Guvernul Dăncilă a dat la toate comunele, indiferent de apartenența politică a primarului. Dacă ne uităm pe site-ul Ministerului de Finanțe, vedem cum a fost făcută rectificarea de anul trecut. Doar la unii primari, la ceilalți, nu!
– În actuala conjunctură credeți că veți avea parte de vreo finanțare?
Vom vedea. Sunt pe site-ul CNI-ului toate. Avem 4 proiecte depuse acolo. Eu le-am depus, sunt acolo, sunt pe lista sinteză și așteptăm. Îmi era teamă dacă nu aveam proiectele depuse. Dar, dacă stau cu ele în așteptare, trebuie luptat. Altfel, nu ai încotro. (Rep)
Comuna Sagna – Listă de investiții – 2004-2020
Anul 2004:
– Modernizare drumuri comunale, L – 5,1 km – 1.929.100 lei (Proiect SAPARD);
Anul 2006:
– Amenajare centru civic – 852. 740 lei;
Anul 2007:
– Instalații și centrală la Grădinița Sagna;
Anul 2008:
– Instalații și centrală termică Școala Vulpășești;
– Bază sportivă 50% – 444.200 lei;
– Modernizare drumuri sătești în localitatea Sagna – L – 2 km – 844.670 lei;
– Acoperiș la Școala Sagna;
– Acoperiș la Grădinița Sagna;
– Acoperiș Școala Vulpășești;
Anul 2010:
– Alimentare cu apă – rest de executat – 3.163. 039 lei;
Anul 2012:
– Colectoare de canalizare și stație de epurare a apei uzate, menajere în localitatea Sagna – 3.812.064 lei;
Anul 2013:
– Covor asfaltic pe DC 65 – L – 5,1 km și modernizare drumuri în comuna Sagna, L -6,86 km – 7.956.400 lei;
Anul 2015:
– Înființare piste pentru bicicliști în comuna Sagna – 1.092.981 lei;
Anul 2016:
– Grupuri sociale și instalații termice la Școala Sagna – 655.900 lei;
– Centrul civic și rigole – 230.000 lei;
Anul 2017:
– Monumentul eroilor – 41.670 lei;
Anul 2018:
– Achiziția unui buldoexcavator pentru comuna Sagna – 383.600 lei;
– Reabilitarea Grădiniței cu program normal sat Luțca – 308.272 lei;
Anul 2019:
– Anvelopare Școala Sagna – 178.486 lei;
* anul 2019:
– Extindere rețele electrice în satul Sagna – 68.000 lei;
Anul 2020:
– Modernizare drumuri comunale și sătești în comuna Sagna – L – 5,223 km – 4.975.902 lei;
– Extindere rețele electrice în satul Luțca – 54.400 lei;
– Extindere rețele electrice în satul Vulpășești – 77.650 lei;
– Alimentare cu gaze naturale, localitățile Luțca și Sagna – 7.165.000 lei;
– Renovare, modernizare, extindere și dotare Cămin cultural Sagna – 2.531.000 lei.