- sunt nelocuite după repartizarea din 2009
- apartamente subînchiriate, deși legea nu permite
- contracte prelungite fără verificări la fața locului
Acum câteva luni exploda – în măsura în care poate exploda ceva la Târgu Neamț – un scandal care vine din urmă, de pe vremea fostului primar Decebal Arnăutu, și care devoalează un sistem prin care oameni care, aflați în sfera relaționară a mai marilor zilei, au beneficiat de locuințe – în detrimentul altora? – prin mult lăudatul program prin care Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a construit unități locative la nivelul întregii țări. Unii dintre beneficiari au primit locuințele, dar nu au locuit niciodată în ele, deși au depus dosare din care rezulta nevoia și faptul că îndeplinesc toate condițiile legale. Acest lucru a fost devoalat în ședința Consiliului Local Târgu Neamț și, tot atunci, a fost stabilită componența unei comisii de anchetă formată din consilieri locali (Maria Vrînceanu, Neculai Preda şi Vlad Bârsan), care urma să facă un raport pe acest subiect pentru ceilalți consilieri. Raportul a fost făcut și lucrurile nu par deloc în ordine. Ar trebui menționat aici că este unul dintre cazurile rarisime în care o comisie de consilieri face o asemenea investigație, vine cu dovezi și cere un termen de soluționare executivului unei primării din județ.
De unde a plecat scandalul
În ședința amintită, Maria Vrânceanu anunța că la blocurile M5 și M6 de pe strada 22 Decembrie, care sunt integral construite de ANL „avem un total de 11 locuinţe nelocuite sau subînchiriate, în condițiile în care noi, repet, avem peste 1.000 de cereri depuse de familii de tineri, care chiar au nevoie de ele. În contractul de închiriere avem o prevedere prin care prelungirea contractelor se face doar chiriaşilor care fac dovada că sunt detaşaţi cu serviciul nu mai mult de un an de zile. Titularii de contracte care nu respectă prevederile acestuia trebuie să predea cheile şi majoritatea dintre ei au o situaţie financiară mai mult decât bună”.
Primarul Daniel Harpa a luat act de situație, a dat mână liberă comisiei și declara la acea vreme că există proceduri care trebuie respectate, atât de beneficiarii locuințelor, cât și de funcționarii din primărie care răspund de această problemă: „Titularii acestor locuințe ANL trebuie să-și reînnoiască contractele anual și dau declarații pe propria răspundere că locuiesc acolo și îndeplinesc condițiile. Cei care au dat declarații false, dacă acest lucru se confirmă, sunt pasibili să fie cercetați penal. Sunt convins că vom avea clarificările necesare după ce comisia pe care am inițiat-o și care va avea tot sprijinul meu va ajunge la niște concluzii”.
Comisia de anchetă aruncă cu concluzii și mingea ajunge în curtea Primăriei
Trebuie spus de la început că raportul comisiei de anchetă confirmă spusele Mariei Vrânceanu în mare măsură. Pentru a ajunge la informații corecte membrii comisiei au cerut informații din dosarele existente la Primărie, au fost la fața locului și au verificat declarațiile notariale pe baza cărora se făcea prelungirea anuală a contractelor. Într-un limbaj sec, constatările vin unele după altele și arată un tablou care incriminează, măcar la nivel moral, atât pe beneficiarii de locuințe, cât și pe funcționarii care nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu. Evident, nu poate fi ignorată componenta penală, atâta timp cât vorbim despre documente care nu reflectă realitatea.
Blocul M5
În blocul M5 avem 5 cazuri aduse în discuție de comisia de anchetă. Este vorba despre 4 apartamente nelocuite și de unul în care stă o rudă apropiată a celui pe numele căruia a fost repartizată locuința.
* Cazul nr. 1 – 23.11.2004 contract pe 5 ani până în 2009. Prelungiri: din 2009 până în prezent. Consumuri consum 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament ANL nelocuit – nu mai locuieşte în oraş.
* Cazul nr. 2 – Data atribuirii: 01.09.2015 contract pe 5 ani până în 2020. Prelungiri: din 2020 până în prezent. Consumuri utilităţi medii generate de faptul că mama soţiei locuieşte în acest imobil. Ce rezultă din verificări: locuieşte mama soţiei în acest apartament, titularii locuiesc şi lucrează în altă țară revenind acasă o lună/an.
* Cazul nr. 3 – Data atribuirii: 01.02.2019 contract pe 5 ani până în 2024. Prelungiri: nici una până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament ANL nelocuit.
* Cazul nr 4 – Data atribuirii: 23.11.2004 contract pe 5 ani până în 2009. Prelungiri: din 2009 până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) în ultimul an. Ce rezultă din verificări: apartament nelocuit, familia locuieşte în altă localitate.
* Nume şi prenume titular contract de închiriere: A.D.G. Data atribuirii: 23.11.2004 contract pe 5 ani până în 2009. Prelungiri: din 2009 până în prezent. Consumuri utilităţi din adresa nr. 131/23.08.2021 de la Asociaţia de locatari – consum 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament nelocuit.
Blocul M6
Cazul nr. 1 – Data atribuirii: 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament ANL nelocuit şi proprietari a două imobile în Târgu Neamţ.
Cazul nr. 2 – Data atribuirii: 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi din adresa nr. 131/23.08.2021 de la Asociaţia de locatari – consum existent, dar din verificări se constată că apartamentul este subînchiriat, fără forme legale. Locul de muncă soţ, soţie: Târgu Neamţ.
Cazul nr. 3 – Data atribuirii: 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi din adresa nr. 131/23.08.2021 de la Asociaţia de locatari – consum existent, dar din verificări se constată că apartamentul este subînchiriat. Ce rezultă din verificări: apartament ANL subînchiriat, din declaraţiile vecinilor nu a locuit niciodată, în permanenţă a fost subînchiriat.
Cazul nr. 4 – Data atribuirii: 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament nelocuit, titulara locuieşte, după căsătorie, împreună cu soţul ei în Piatra Neamţ.
Cazul nr. 5 – Data atribuirii: 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) pe ultimii doi ani. Ce rezultă din verificări: apartament nelocuit, persoana locuieşte în municipiul Iaşi.
Cazul nr. 6 – Data atribuirii 23.07.2009 contract pe 5 ani până în 2014. Prelungiri: din 2014 până în prezent. Consumuri utilităţi 0 (zero) de la atribuire. Ce rezultă din verificări: apartament nelocuit de la atribuire, titularul locuieşte fără forme legale la altă adresă.
Concluzia comisiei – prelungirea contractelor a fost ilegală
Legea spune că prelungirea contractelor se face respectând o anumită procedură. Trebuie întocmit un dosar asemănător celui de la prima repartiție, cu o declarație notarială din care să rezulte ce proprietăți are titularul de contract, că are serviciu pe raza localității, că nu are datorii la asociație, etc. Toate aceste documente ajung la primărie unde sunt verificate, deoarece această instituție este administratorul locuințelor. Iar în calitate de administrator ar trebui să fie direct interesată să știe care este situația imobilului, dacă cei care ocupă spațiile sunt titularii de contract, dacă nu s-au produs stricăciuni, etc.
Comisia constituită la nivelul Consiliului Local Târgu Neamț are propriile ei constatări, care țin mai mult de activitatea celor din primărie: „Angajaţii Primăriei cu atribuţii pe fond locativ nu au făcut verificări în teren cu ocazia prelungirii contractelor de închiriere. În mod incorect această prelungire a fost lăsată la latitudinea unei singure persoane şi nu a unei comisii în care este obligatoriu de inclus şi preşedintele Asociaţiei de locatari plus un jurist al Primăriei. Cei trei administratori (președinți de asociație – n.r.) au emis adeverinţele necesare prelungirii contractelor de închiriere fără a face menţiunea că apartamentele nu sunt locuite cu toate că aveau aceste informaţii, ele rezultând şi din listele aflate la scara blocurilor şi nici nu au comunicat situaţiile în care apartamentele au fost subînchiriate, fără forme legale”.
Executivul Primăriei Târgu Neamț are termen până la sfârșitul acestei luni să vină cu o soluționare a situației, în condițiile în care există o mulțime de cereri pentru locuințe și aceste apartamente nelocuite. Din punctul nostru de vedere va fi foarte interesant de observat cum se vor găsi soluții de liniștire a situației și de protecție pentru cei care au omis să declare că nu locuiesc în apartamentele ANL, dar au cerut prelungirea, pentru cei care le-au subînchiriat de la început, dar și pentru responsabilii din primărie care trebuiau să urmărească subiectul și să apare interesele comunității.
Valentin BĂLĂNESCU
C.T. STURZU
Un comentariu
De ce nu publicati integral raportul,daca il aveti ,unde sunt trecute si numele celor care beneficiaza de aceste apartamente si inca altele despre care vad ca nu se spune nimic.Trebuie spus ca cel putin doua apartamente au fost date unor persoane care la acea data nici macar nu erau casatorite.Unul dintre acestia este acum sef la un partid,dar cand l-a primit sef era tata-su.Raport facut bine si promovat in dorul lelii,doar,doar se va face uitat tot circul.Cu mari sanse!