Actualizare: În aceasta seară, 29 septembrie, în jurul orei 18.25, un urs a fost văzut la Huisurez, comuna Dămuc. În urma apelului la 112, localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să fie vigilenți și să nu lase resturi de mâncare care pot atrage ursul.
Știre inițială: Doi urși au coborât aseară, 28 septembrie, unul după altul, la interval de câteva minute, în Bicaz Chei. Un localnic a sunat la 112 prima dată pe la ora 19 și a anunțat că este un urs în curtea unui vecin. Imediat au fost trimiși să intervină jandarmii montani de la Bicaz, care cu mijloacele din dotare au reușit să alunge ursul în pădure. Echipajul n-a plecat și, pe timpul cât au rămas să supravegheze zona, a mai apărut un urs. Și acesta a făcut stânga-mprejur, după ce jandarmii au folosit dispozitivele luminoase și acustice din dotare. „Vorbim despre atribuțiile Jandarmeriei Neamț în astfel de situații, când ursul ajunge în intravilan și după apelul la 112, suntem prima instituție trimisă la intervenție, alături de colegii de la ISU Neamț. Imediat sunt anunțate și celelalte instituții abilitate: primăria, medicul veterinar, gestionarul fondului de vânătoare. Dar Jandarmeria are atribuții limitate, conform OUG 81/2021. Practic, intervenția presupune mai întâi alungarea ursului cu zgomote și lumini, iar jandarmii montani ajung primii, de cele mai multe ori și acționează. Folosesc farurile și girofarul autospecialelor, dar și dispozitivele de producere a zgomotelor, un soi de petarde. De cele mai multe ori, reușim să alungăm ursul. Dar, în această perioadă, când nu mai au hrană în pădure și coboară în localități, sunt tot mai multe situații semnalate. Doar în luna septembrie au fost 14 alerte de urs la Bicaz Chei, din cele 17 înregistrate în acest an în această localitate și din toate cele 24 din tot cursul anului, din județul Neamț. Din studiile făcute și pe care le-am citit, reiese că, în timp, urșii nu mai reacționează la metodele clasice de alungare și revin acolo unde găsesc sursă bogată de hrană. Au miros foarte dezvoltat și memorie foarte bună și sunt capabili să parcurgă distanțe foarte mari până la sursa de hrană pe care o găsesc. Nu știu dacă se aplică și în cazurile semnalate în zona de munte din județul Neamț, dar sunt tot mai multe alerte la 112”, a declarat Magdalena Muraru, purtătoarea de cuvânt a IJJ Neamț.
Până mâine, 30 septembrie, primarii din 17 localități din zona de munte trebuie să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru ca intervenția la urs să se facă organizat. Asta, pentru cazul în care metoda zgomot și lumini nu funcționează, ori când ursul este prins în laț/gard sau când ursul este agresiv și trebuie adormit, apoi dus înapoi, în pădure.
C.I.