Doar un singur profesor, din cei 222 înscriși, nu a fost admis în concursul de directori și directori adjuncți la școlile din județul Neamț. Este vorba de profesorul de matematică Laviniu Constantin Apostoae, directorul Școlii Profesionale Oglinzi (Răucești) din anul 2014. El a fost condamnat definitiv la doi ani închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la accesarea pe nedrept de fonduri europene. Sentința este definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Bacău în data de 24 septembrie 2021. Pe lângă obligația de a plăti în solidar cu alți doi inculpați (soția sa și Ilie Bîzu, un om de afaceri) suma de 265 407,71 lei cerută ca despăgubiri civile de AFIR, prof. Laviniu Constantin Apostoae mai are de executat și 80 de zile de muncă în folosul comunității din Târgu Neamț sau Răucești. În plus, instanța i-a interzis dreptul de a fi ales sau să mai ocupe funcții publice pe durata celor doi ani de pedeapsă, ca atare nici director nu mai poate fi. El a fost judecat în proces alături de fratele său, dr. Florin Apostoae, fostul manager al Spitalului Târgu Neamț și al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț (anul trecut, în pandemie), care a accesat pe nedrept fondurile de la AFIR.
La proba scrisă, din data de 15 octombrie, vor participa 221 de profesori, ale căror documente din dosar au fost verificate și întrunesc condițiile legale. „Concursul scris va avea loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț, unde sunt toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a probei. Camerele video vor fi în funcțiune, se asigură materiale sanitare de protecție, spațiile sunt generoase așa încât să existe distanța necesară”, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț.
Sunt scoase la concurs funcțiile din 192 de școli. Candidații își vor declara opțiunile pentru școala pe care vor să o conducă după finalizarea probei scrise. Comisia de examen la fiecare școală se va forma ulterior pentru ultima probă, interviul.
C.I.