Interviu cu primarul Ion ROTARU
Comuna Alexandru cel Bun nu trece, potrivit spuselor primarului Ion Rotaru, prin cea mai bună perioadă din punctul de vedere al investițiilor. A existat o perioadă de „blocaj instituțional”, după ce au existat mai multe plângeri care au adus controale ale Curții de Conturi, Poliției Economice sau a celor de la Finanțe. Alocările bugetare venite de la Guvern în ultima perioadă, este vorba despre 800.000 lei, pune executivul primăriei în situația de a continua o parte din investițiile începute sau de a demara unele noi. Mai ales că există posibilitatea ca în noiembrie să mai existe o rectificare bugetară care să aducă alte sume de bani. Despre investiții și modul în care vor fi făcute, pentru o cât mai bună informare făcută cetățenilor, în interviul realizat cu primarul Ion Rotaru.
– Domnule primar, comuna Alexandru cel Bun a primit o sumă importantă de la guvern. Au existat voci care spun că sunteți favorizat, că ați primit mai mult decât alții, cum comentați acest aspect?
Banii au fost alocați în funcție de o mică parte a necesarului pe care-l avem și întotdeauna vor exista cârcotași. Sigur, aceștia nu au zis nimic când comuna nu a primit nici un leu de la Consiliul Județean pe alocarea pe care acesta putea și chiar era obligat să o facă. Comuna noastră a fost sărită și acum Guvernul a făcut practic o reparație alocând bani pentru necesitățile comunei.
– Întrebare directă, cum veți folosi acești bani?
Ne-a fost repartizată suma de 800.000 lei noi, adică, 8 miliarde lei vechi, bani cu care trebuie să plătim proiectarea pentru canalizare, în valoare de 1,2 miliarde lei vechi. Apoi, vorbind de proiectele mai mari, asfaltarea terenului de sport de la Școala Bistrița, care va costa 1,5 miliarde lei vechi, și iluminatul public, de 1 miliard, cu tot ceea ce mai este făcut. După, ca să nu mai am probleme cu Curtea de Conturi, va trebui să facem studii geo la toate drumurile și pâraiele din comună, acolo unde este nevoie de intervenție la prima urgență. De asemenea, cadastru pentru toate străzile din comună, valoarea este undeva la un miliard lei vechi. Este un lucru bun și va rămâne pentru foarte multă vreme. Mai avem proiectul pentru segmentul de drum comunal Secu-Vaduri. Este un tronson cu mari probleme și care va fi finanțat și realizat aproape sigur prin Programul Anghel Saligny. Va fi o lungime de 4 kilometri.
– Știți și ce valoare are această documentație?
Deocamdată, nu știu, dar mă voi întâlni cu proiectantul și vom vedea după. Cred că nu va fi mai mare de jumătate de miliard. Mai avem un proiect pentru Școala Bistrița, pentru că nu mai sunt uluci pentru îndepărtarea apei, iar țurțurii sunt un pericol pentru elevi, cadre didactice și părinți iarna. Valoarea este de 0,6 miliarde lei vechi. Mai mult, avem nevoie de avize pentru documentații de la Drumuri Naționale, Apele Române, Gaz Metan și alte instituții, pentru a întregi toate actele necesare. Pentru procurarea acestor avize, valoarea estimată este de 300 milioane lei. De asemenea, avem nevoie de oglinzi la intersecții, ca să fluidizăm circulația rutieră și a preveni accidentele auto, pentru care am programat suma de 100 milioane lei vechi. Mai avem anumite străzi, care trebuie pietruite, fiind prinsă suma de 750 milioane lei vechi. Apoi, la inundații, pentru proiecte, avizele de la toate instituțiile, prin CNI îți trebuie toate avizele. Chiar și pentru o spărtură pe care o ai și este prinsă la inundații, ca intervenție de primă urgență, trebuie să faci cadastru, terenul trebuie adus în proprietatea primăriei și să-i faci ridicări topo, plus avizele de la instituțiile de la care trebuie. Este o tâmpenie, dar asta trebuie.
Spitalul de la Bisericani este plin
– În altă ordine de idei, în zona Plopușor este o intersecție cu probleme în zona drumului național.
Este treaba Drumurilor Naționale, nu a Primăriei Alexandru cel Bun, însă este clar că ponoasele le trag locuitorii satului. Revenind la investiții, noi am mai prins bani și pentru proiectare pentru o viitoare pistă de biciclete și trotuare, de la intrarea în comună și până la ieșire. Sunt vreo 7 kilometri distanță. Apoi, avem strada Chiliilor, unde nu este rețea de apă și unde vom aloca 600 milioane lei vechi. Mai sunt străzi cu asfalt care au găuri. Apoi, avem de efectuat lucrări de plombări la străzile Plopușor, Macului, Barajulului, cu o valoare de 1,2 miliarde lei vechi. Și cu asta s-au dus banii. Mi-ar mai trebuie vreo 7 miliarde lei vechi, dar nu le am. A zis că ni le dă în luna noiembrie.
– În această perioadă a fost vreo problemă la școală, privind sănătatea copiilor, a cadrelor didactice?
Nu. Avem toate dotările, dar deocamdată nu am avut probleme. Unitățile funcționează normal, iar copiii vin la școală.
– La Spitalul de la Bisericani sunt bolnavi de Covid-19?
Spitalul este plin, sunt 63 de paturi și tot atâția bolnavi de Covid. Situația este gravă peste tot. Eu bat în lemn, nu am avut încă probleme. Personalul spitalului se ocupă foarte bine de bolnavi, la fel și directoarea de tot ceea ce însemnă management. Dumneaei este cam dură, dar așa trebuie să fie. Dacă nu ești dur, subalternii se urcă în cap.
– Trebuie să recunoaștem, este și un spital greu, cel mai mare din Moldova, în privința pneumologiei.
Este, dar asta este situația. Eu sunt mulțumit că oamenii au încredere în cadrele medicale de acolo. Chiar zilele acestea a venit o persoană din Piatra Neamț și a mulțumit de serviciile de care au beneficiat la spital, fiind bolnavi ambii soți, de condițiile pe care le-au întâlnit în spital. M-au felicitat de ceea ce am făcut în spital, la fel cum am ajutat oamenii din oraș. Mi-a spus că i-am dat casă tatălui său, fiind înainte chiriaș într-o casă naționalizată. După ce vechii proprietari și-au revendicat și obținut imobilele, iar foștii chiriași nu mai aveau unde locui, le-am dat case acestor persoane la blocul C19, de pe Calea Romanului. Acolo este o scară numai cu foștii chiriași în casele naționalizate.
Canalizare și modernizarea drumurilor
– La un moment dat ați afirmat că anul acesta nu se întrevăd multe investiții. Acum va trebui să cheltuiți banii cu cât mai mare folos.
Vom face lucrări la sfârșitul acestui an și în cel viitor. Pe o parte le fac în acest an, care sunt necesare, fiind de primă urgență.
– Ce proiecte vor urma în viitorul apropiat?
Fără discuție, cele mai importante sunt legate de canalizare și modernizare drumuri. Avem un proiect foarte mare, de asfaltare și betonare a mai multor străzi. Proiectul este intitulat „Lucrări de betonare și asfaltare: cadastrare, ridicări topo, studii geo”. Acest proiect cuprinde următoarele străzi: satul Viișoara – asfalt, str. Lăcrămioarei, Luceafărului, Rozelor, Dumitrițelor, Lalelelor, Mioriței; beton pe str. Căprioarei, Chiliilor, Sătencei, Violetelor, Crișului, Valea Mare, Răsăritului, Ficusului, Toporașelor, Podișului, Izvorului. În satul Vădurele, asfalt pe str. Fragilor, Alunului, Trestiei, Agudului, Salcâmului, Socului, iar cu beton str. Migadalelor și Arinilor. În satul Bistrița, asfalt pe str. Profesorilor, Plopuşor, Dumbrăviței, Pădurii, Cetățuiei, Zimbrului, Livezii; cu beton, str. Valea Mare, Răsăritului, Ficusului, Toporașelor, Podișului, Izvorului. La Agârcia, asfalt pe str. Pârâul Agârciei, Teiului, Răchitei. La Vaduri, str. Cantonului cu asfalt. Acesta este marele proiect pe care trebuie să-l realizăm în anii care vor urma, rezolvându-se cele mai mari probleme ale sistemului rutier din comună.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 510, săptămâna 14 – 20 octombrie.