Interviu cu primarul Dănuț ARGHIROPOL
– Domnule primar, în curând veți împlini un an în funcția de edil al comunei Bozieni. Cu ce rezultate?
Aș vrea să informez locuitorii comunei noastre, că anul pe care l-am parcurs în această funcție a fost unul greu pentru toată lumea. În schimb, am și vești bune pentru cetățeni. La începutul acestei săptămâni au demarat lucrările de modernizare a străzii Tineretului, din satul Iucșa. Nu vreau să se supere nimeni, dar dacă se asfalta măcar cât modernizăm noi acum în fiecare an, comuna ar fi avut astăzi drumurile comunale și sătești modernizate. Problema este că această investiție este trecută în pachetul de proiecte a actualei administrații publice locale, care vrea, ca într-un anumit timp, să termine majoritatea drumurilor comunale neasfaltate încă. În acest sens, am depus un proiect pe Programul „Anghel Saligny” și care este o prioritate a acestor vremuri pentru noi. Proiectul are o lungime de 6,785 kilometri și va reprezenta o mare realizare pentru întreaga comunitate. Din informațiile pe care le am în acest moment, proiectul este pe lista de așteptare, iar dacă Dumnezeu va fi alături de noi, vom derula și acest important proiect. Firește, rezolvarea marilor probleme de infrastructură implică foarte multe drumuri, dar și eforturi financiare din partea administrației locale. În cazul în care vom avea parte de acest proiect, lucrările de asfaltare a drumurilor comunale sunt rezolvate în mare parte.
– Comuna dvs. are un relief divers, fiind situată în zonă de podiș.
De acord. Avem totuși un pic de noroc, pentru că un segment important al zonelor rezidențiale este de-a lungul satelor Crăiești Bozieni și Cuci, aflate tocmai de-a lungul drumurilor naționale și județene, celelalte două, Iucșa și Băneasa având drum comunal.
– Când va fi modernizată porțiunea spre satul Băneasa?
Asfaltarea se va realiza ceva mai încolo, dar tot se va face.
Bucuria mea este că am spart gheața în privința derulării proiectelor și că locuitorii comunei vor avea parte de o infrastructură adecvată vremurilor în care trăim.
– În ce stadiu se află demersurile pentru obținerea fondurilor pentru noul dispensar uman?
Construirea unui nou dispensar uman este o cerință a principalilor beneficiari, locuitorii comunei. Vechea clădire nu mai face față, de aceea a fost depus un nou proiect, tocmai pentru a îmbunătăți calitatea actului medical. Proiectul este depus la Compania Națională de Investiții, a trecut de lista sinteză, fiind nu departe de finanțare. Valoarea proiectului este de aproape 12 miliarde lei vechi, sumă cu care se va putea realiza un edificiu important în acest sens.
Apă potabilă și canalizare
– Revenind la marea infrastructură locală, ce va urma în anii care vin?
Este bine știut faptul că în comună, în anii din urmă, a fost derulat un proiect important de apă potabilă, canalizare, dar și asfaltarea drumului principal din satul Iucșa. Însă acum, actuala administrație publică locală a depus un nou mare proiect, care va cuprinde extinderea de rețea de apă, în lungime de 8.148 metri, dar și unul de canalizare, cu o lungime de 7.980 ml. Celor două lucrări li se vor adăuga și construirea unui bazin de stocare a apei cu o capacitate de 250 mc. Valoare a este de 2.196.271 lei.
– Oamenii de la sate nu se înghesuie să-și tragă apă sau să aibă acces la canalizare.
Oamenii din mediul rural au fost mai reticenți față de cei de la oraș, atunci când a fost vorba de a racorda gospodăriile la rețelele de apă și canalizare. Ei spun că au fântână în curte și nu se pune problema să plătească un serviciu de care nu prea ar avea nevoie. Este drept, în sate sunt oameni în vârstă, cu pensii mici și nu prea au de unde să plătească, fiecare leu fiind drămuit cu multă chibzuință. Numai că, deși au dreptate într-o anumită măsură, apa care vine la robinet are o calitate foarte bună, fiind tratată, ca nu cumva să apară vreo surpriză. Așa ceva nu se întâmplă la fântânile oamenilor. Apoi, că vrem sau nu vrem, va veni o vreme când racordarea locuințelor la rețelele de canalizare va fi o necesitate și de aceea noi încercăm, pe cât posibil, să lămurim oamenii că au nevoie și de rețeaua de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Nu mai putem merge iarna în fundul grădinii. Oamenii s-au emancipat, inclusiv o parte dintre cei de la țară și cred că anii care vor urma vor aduce schimbări importante și în mediul rural.
– Ați înscris echipa în campionatul județean de fotbal?
Nu eu trebuie să o înscriu. Este drept, anul acesta nu, din diverse motive, cel mai important fiind aprobarea unui fond unei asociații prin Consiliul Local. La vremea votării bugetului, nu am putut prinde aceste sume în buget, pentru că nu știam când se va da drumul competiției. La fel au pățit foarte multe comune, unele cu bugete mult mai mari decât al nostru. Totuși, a fost votată o sumă, de 5.000 lei, pentru un meci amical.
– Ce proiecte veți derula în viitorii ani?
În privința infrastructurii, vrem să ducem asfaltul până la ultima casă a satului Băneasa, o așezare aflată la o anumită distanță de centrul comunei. Satul este izolat, nu are o populație numeroasă, dar trebuie să facem ceva și pentru locuitorii acestei așezări. Apoi, vom inventaria tot ceea ce însemnă drum comunal, rețele de apă și canalizare, ca în anii următori toți oamenii să beneficieze de aceste servicii.
Idei, proiecte în favoarea comunității
– De două săptămâni, a început școala.
Orice început are și o doză de emoție. De aceea, la mijlocul lunii septembrie mă încearcă și pe mine o stare de emoție. Important este că la Bozieni, școala a debutat cu speranță, unitatea fiind dotată cu tot ceea ce trebuie: măști, dezinfectanți, detergenți și alte materiale. Unitatea dispune de săli spațioase, puse la punct. Cred că nu vor fi probleme în privința dotărilor. Mai greu va fi în momentul în care se va apela la învățământul online, pe care nu-l iubește nimeni. Dar, cine știe ce va fi în viitorul apropiat, iar pentru orice eventualitate, trebuie să fim pregătiți cu toate materialele.
– Căminul cultural a fost dotat cu mai multe costume populare.
Gândul meu este să înființăm un ansamblu reprezentativ al comunei, care să aibă, așa cum am văzut și în alte comune, pe lângă dansuri, muzicanți și o frântură din tradițiile de an nou. La Bozieni, există tradiții foarte frumoase, iar în acest sens, trebuie continuate, pentru a nu se pierde. Dacă nu vom avea necazuri pe linie de Covid 19, vom reînființa Festivalul de datini și obiceiuri de la sfârșitul fiecărui an.
– Este grea misiunea de primar?
Este! Cred că oamenii acestor locuri trebuie să înțeleagă că noi, cei din aparatul administrativ local, le vrem doar binele. Am dorit să ajung primar să pun umărul la dezvoltarea comunei mele, să o dotez cu tot ceea ce are nevoie. Nu m-am gândit o clipă la anumite avantaje. Vreau să aduc această comună pe o linie pe care o merită, care să aibă tot ceea ce trebuie. De asemenea, vreau ca oamenii să înțeleagă că a fost un an foarte greu și în care nu s-a putut mai mult. Am încredere în cei care m-au ajutat să ajung aici. Mulțumesc domnului prefect George Lazăr, care a fost și este alături de mine, la fel cei care mă ajută cu un sfat, cu o idee bună în atragerea de fonduri pentru dezvoltarea comunei. Cei care mă cunosc știu că sunt încăpățânat și nu mă las atunci când vreau să ajung la o țintă favorabilă comunei mele. Mai mult, vreau ca oamenii să ni se alăture în toate demersurile, în toate acțiunile. Una este să dai impresia că muți dealurile, fără ca în urmă să se observe ceva și alta este să alergi pe toate drumurile pentru aprobări și para-aprobări pentru o documentație necesară atragerii de fonduri. Vreau să fac multe în comuna Bozieni, iar timpul le va așeza pe toate. Important, pentru mine este că am trecut în acest an ca primar prin multe experiențe, care m-au călit și care m-au făcut să cred că vom reuși în toate cele propuse înainte și după alegerile locale de anul trecut.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 508, săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie.