Istoria post-decembristă timpurie reține, la Piatra-Neamț, o inițiativă de mare bun-simț și responsabilitate a tandemului Gheorghe Ocneanu (primar) & Dan Marian Lospa (viceprimar), din perioada 1992-1996. Pe atunci, autonomia locală administrativă și financiară reală avea consistența și sonoritatea unui scenariu de anticipație politică. N-aveam resurse locale, iar de legile existente se ocupa Guvernul Văcăroiu să le deturneze. Cei doi entuziaști ai noștri, bine susținuți de președintele Ioan Onisei de la CJ Neamț și prefectul Alexandru Țibulcă (până a fi destituit și înlocuit de Alexandru Casapu), au decis să se consulte, mai degrabă informal decât formal, cu „colective” de profesioniști, de înțelepți. Vocile celor care au proiectat, construit, dezvoltat și gestionat orașul și județul, tocmai în ideea de a nu face erori, erau luate în seamă, contau, deseori în mod decisiv.
Țară, țară, vrem CC-uri!
Lipsa unor consilii consultative (CC) formate din specialiști autentici și respectați, atât la nivel local, cât și pe țară, reprezintă unul dintre subiectele asociate tot mai des în ultimele zile cursului de prăbușire vertiginoasă – în toate sectoarele vieții, nu doar în Sănătate! – pe care statul eșuat a înscris România. Dezvăluirea numelor de impostori și dubioși din unele grupuri și comiții de veritabilă execuție națională a avut o singură „urmare”: nu s-a schimbat nimic. Terorizarea noastră cu declarații năucitoare și acțiuni ilegale și neconstituționale din partea guwernerilor succesivi (fie cu Orban, fie cu Cîțu în frunte), a Comandantului Arafat, personal a chiriașului de la Controceni, bașca polcovnicul Gheorghiță de la Inocularea unor seruri experimentale, ca principale figuri de neclintit în îndeplinirea „operei” lor, nu stârnește reacții ferme, solidare, de amploare din partea meseriașilor. Așa se face că izolarea, denigrarea și persecutarea vocilor stinghere a devenit sportul preferat al autorităților statului eșuat.
Fantoma din HCJ
În năpăstuitul nostru Neamț, cu un spital județean de urgență, care e spital județean și de urgență numai cu numele, vocea și autoritatea unui Consiliu Consultativ pentru sistemul public sanitar ar fi contat enorm. Ce să vezi, pe hârtie îl avem! Cu fapta, pauză.
În 2017, pe 31 ianuarie, la o zi după celebrarea zilei de naștere a lui I.L. Caragiale, la Piatra-Neamț vedea lumina votului o Hotărâre de Consiliu Județean emoționantă. Are numărul 9 și prevede constituirea unor „consilii consultative (ca structuri fără personalitate juridică – n.a.) şi aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora”. Sănătatea e la articolul 6 și are regulament de ordine și funcționare, prezentat în anexa hotărârii. În martie același an, în fruntea consiliului era ales pentru un mandat de 6 luni, reînnoibil, însuși răposatul dr. Iosif Koszeghi. Alte 5 consilii sunt dedicate tineretului, oamenilor de afaceri, turismului, educației și culturii.
La o verificare din noiembrie 2020, la puțin timp după dezastrul din Secția ATI a SJU Piatra-Neamț, pe pagina oficială de internet a CJ nu era nicio urmă despre acest consiliu. Între timp, a apărut o poză, dar a dispărut Cultura, punând de două ori Educația (FOTO 1). După ce dai click-ul de rigoare, găsești ce se vede în FOTO 2. În rest, nimic-nimic. La alte consilii, se oferă cel puțin ilustrații de colecție, precum cea din FOTO 3, unde de-a stânga lui Ionel Arsene stă prematur uitatul consilier personal Bărbuleț Tărăntuș, altfel prezent în 3 din cele 9 poze de la secțiunea Tineret.
Insistând cu căutările, a mai ieșit la iveală o știre Agerpres din 23 iulie 2019, preluată de pe frontul preferat de exprimare socială al lui Arsene, anume contul de Facebook. Versiunea din romanulfinanciar.ro este întărită de o imagine definitorie pentru vizitele de lucru ale acestuia (FOTO 4), cu camerele de filmat după el. Aflăm că „managerii spitalelor din judeţ sunt nemulţumiţi de numărul mare de pacienţi care se adresează unităţilor de primiri urgenţe, deşi nu reprezintă o urgenţă şi ar putea apela la centrele de permanenţă” și că „acesta este un aspect care s-a desprins în urma întâlnirii Consiliului Consultativ pentru Sistemul Public Sanitar”.
Nu a ratat ocazia să reamintească investițiile de aproape 20 de milioane de lei în sistemul de sănătate din judeţul Neamţ, pentru dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie în cele 5 spitale.
Cum putea Arsene deveni istorie, nu turist în Egipt
Un șablon al mesajelor lui Arsene, din acea postare din 2019, se rostogolește, astăzi, ca o stâncă: „Îmi doresc ca pacienții din unitățile medicale nemțene să beneficieze de cele mai bune condiții de tratament, iar angajații din sistem să aibă totul la îndemână pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții”. Bune condiții au mai fost, în special pe durata plasării SJU ca unitate suport COVID!… Acum e praf cu totul. Plus că managerul Alex Filimon pare depășit de situație și probează zi de zi că nu înțelege actul medical. Să nu uităm nici de milioanele de euro prăpădite pe aventura de la Lețcani. Era puțin probabil să se întâmple toate acestea dacă pe lângă CJ funcționa un CC sănătos dedicat Sănătății. Iar dacă s-ar fi întâmplat, Ionel Arsene era istorie. Așa însă, exact în timp ce medicii din spital au ajuns să strige disperați după ajutor, prezidentul de județ umblă prin Egipt. Despre acest raid și corpul expediționar, în ediția viitoare a „Mesagerului de Neamț”. (Viorel COSMA)