Monitorul Oficial nr. 557 din 15 septembrie a publicat o Hotărâre a Parlamentului, votată de cele două camere pe 9 septembrie, prin care se înfiinţează – tardiv, de mântuială? – o comisie de anchetă dorită de toată România, cu excepţia guvernanţilor. Până şi denumirea ei, prin utilizarea unui adjectiv neconform, este o bătaie de joc. Ancheta urmăreşte stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice. Creştere substanţială? Poate, îngrozitoare.
În condiţiile în care furnizorii de energie pentru clienţii casnici gâfâie acuzând producătorii că nu scot la vânzare cantităţi suficiente şi că nu au de unde să cumpere energie pe termen lung, audierea preşedintelui Directoratului de la Hidroelectrica, Bogdan Nicolae Badea, era una de maximă urgenţă. Audierea a avut loc, însă „urme” ale acesteia nu sunt uşor de găsit. Abia pe bursa.ro, o publicaţie respectabilă, ce s-a găsit un material din 13 octombrie. Titlul are consistenţă de verdict: Furnizorii de energie fac speculaţii pe bursă şi refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung. Iar dezvăluirile şocante ale lui Badea (foto) reprezintă veritabile denunţuri.
Concret, preşedintele Directoratului a vorbit despre următoarele:
■ Hidroelectrica a scos mereu la vânzare energie pe OPCOM în contracte forward. Dar, de ani de zile, furnizorii cu un prtofoliu mare de cleinţi nu cumpără acea energie, ei preferând o piaţă de tip speculativ, numită PZU, adică piaţa pentru ziua următoare. Acolo preţurile practicate sunt mari, exagerate.
■ Energia ieftină vândută de Hidroelectrica pe termen lung este cumpărată de traderi care o revând scump furnizorilor pe PZU.
Mai mult decât atât, potrivit bursa.ro, Badea a exemplificat cu o situaţie concretă, în condiţiile în care Hidroelectrica este acuzată că realizează un profit uriaş, nemeritat. Compania a intenţionat să vândă 4,55 TWh de energie cu livrare în 2021. Licitaţiile au fost anulate fiindcă nimeni nu a cumpărat, deşi preţul mediu era de 255 lei/MWh. Pe PZU s-a vândut energie şi la peste 1.000 lei/MWh.
Cantitatea de energie ieftină în discuţie nu spune mare lucru publicului larg. Dar, raportând-o la balanţa energetică şi la mixul producţiei de energie electrică netă din ultmii doi ani, prezentate în documente oficiale ale Transelectrica, devine de neînţeles să refuzi înţelesul.
Mai clar, 7,55 TWh – în condiţiile în care reprezintă în jur de 29% din toată producţia Hidroelectrica – se traduc printr-un volum enorm de energie electrică. Poate fi comparat şi cu exportul de 4 TWh, şi cu importul de 6,8 TWh de anul trecut.
Cum spunea Bogdan Nicolae Badea, „dacă s-ar fi cumpărat această cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui să se simtă o variaţie atât de mare la consumatorul final în acest an“.
Concluziile la care va ajunge comisia de anchetă sunt inutil de anticipat. Parlamentarismul nostru post-ceauşist are o tradiţie solidă în inventarea comisiilor speciale care îngroapă subiectele anchetate. De fapt, la rigoare, nu era nevoie de o asemenea comisie din moment ce avem comisii permanente de specialitate în cele două camere. Cum te uiţi pe componenţa lor, cum îţi vine să fugi rupând hotarele.
De bine, de rău, Comisia de industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor e condusă de un electrician cu studii de drept absolvite la 39 de ani, în 2008, pe nume Sandor Bende de la UDMR. La Senat, pe lângă Comisia economică, industrii şi servicii avem o Comisie pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale. Îl are în frunte pe Antal Istvan Lorant, tot de la UDMR. A absolvit în anul 2000 Liceul de muzică „Sigismund Toduţă”, la Cluj-Napoca, după care s-a specializat în interpretare instrumentală la fagot, între 2000 şi 2005, la Academia de muzică „Gheorghe Dima”. CV-ul şi l-a îmbunătăţit decisiv după şase ani de trudă, la „prestigioasa” Universitate creştină „Dimitrie Cantemir”, cu o diplomă în economia turismului şi serviciilor. O altă diplomă, în domeniul securităţii şi apărării naţionale, obţinută la Universitatea naţională de apărare „Carol I”, se subînţelege. Una de-asta are, de pildă, popa Gigel Ştirbu de la PNL, cel plasat vicepreşedinte al comisiei de anchetă, unde chiar pare omul potrivit la locul potrivit.
Ar fi interesant, dacă nu şi comic, să vedem măcar un „specialist” precum fagotistul din Senat evoluând la o televizuină, la oră de maximă audienţă. Să explice ce înseamnă şi cum funcţionează piaţa centralizată de energie, organizată și administrată de operatorul pieței de energie electrică (OPCOM) pentru vânzarea și cumpărarea energiei electrice în ziua de livrare care urmează imediat după ziua de tranzacționare. Pe scurt, PZU. Sau ce e cu persoanele fizice sau juridice care cumpără și vând energie electrică exclusiv pe piața angro de energie electrică sau la import/export. Pe scurt, traderi de energie electrică. Poate e curios românul să înţeleagă de la un ales ce-i acela contract la termen prin care se stabileşte o tranzacţie având ca obiect livrarea unui bun, de o calitate şi cantitate specificată, la o dată viitoare, stabilită în momentul încheierii contractului, cu un preţ stabilit în avans, nu la data livrării. E treaba cu forward. Dacă se până aici o descrucă, sigur se încurcă la noua definiţie pentru furnizarea de energie electrică. În trecut era ceva cu vânzarea către clienţi, precum şi alimentarea locurilor de consum aflate în proprietatea furnizorului. Pe stil nou, vânzării i s-a adăugat revânzarea, ca să meargă unse acele afaceri denunţate de Bogdan Nicolae Badea.
Viorel COSMA
Un comentariu
un articol care pune punctul pe i (politruci, corupție) acestea doua fiind condiționate una de cealaltă , indiferent de ordinea lor.