Interviu cu primarul Ion NECHIFOR
– Domnule primar, Guvernul României a oferit, zilele trecute, o sumă importantă comunei dvs. Ce veți face cu banii?
Am primit 3,5 miliarde de lei vechi, cu care vom plăti documentațiile privind realizarea de proiecte de investiții. Mă refer la alimentare cu apă potabilă și canalizare, proiecte care vor fi finanțate, sper, prin PNDL, iar modernizarea iluminatului public, prin Fondul de Mediu. Mai avem un proiect foarte important și mă refer la asfaltarea de drumuri comunale, proiect care va fi finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny”. De asemenea, am achiziționat recent o remorcă auto pentru tractorul din dotarea primăriei, mijloc de transport foarte important pentru comunitatea noastră. Totodată, nu cu multă vreme în urmă, pe calamităţi, am primit suma de 450 milioane lei vechi, sumă cu care vom balasta drumurile comunale.
– Ce reprezintă aceste fonduri pentru comuniatatea dvs.?
Comuna Drăgănești nu este o unitate administrativ-teritorială de talia comunelor din preajma orașului Târgu Neamț. Mă refer la UAT Pipirig, Vânători-Neamț, Grumăzești, Răucești sau altele din județ. Noi ne-am desprins acum aproape două decenii din comuna Brusturi-Drăgănești şi încercăm să rezolvăm tot ceea ce se poate. Nu au fost ani ușori pentru nimeni și nici pentru noi. Important este că am reușit, împreună cu vecinii, ca drumul ce desparte satele Șoimărești și Răucești să fie asfaltat în întregime. Apoi, prin demersurile făcute, a fost modernizat și drumul județean principal, ca să fie terminat, urmând ca în viitor să se termine lucrarea și în satul Orțăști, investiție tot la un drum județean. Pentru noi important este să asfaltăm toate ulițele și să facem mulțumiți toți locuitorii din comuna Drăgănești, care să beneficieze de servicii publice moderne și eficiente pentru toate așezările componente.
Dispensar uman nou
– Viitorul centru civic al comunei a fost dotat cu un nou edificiu.
Este vorba de un dispensar uman nou. Recunosc, nimeni nu se aștepta la o asemenea construcție, care poate oferi servicii de calitate unui număr mult mai mare de locuitori decât are comuna în acest moment. Și pentru că ați pomenit de viitorul centru civic, dorința mea este ca fostul magazin sătesc, achiziționat cu ani în urmă de administrația publică locală, să fie modernizat, compartimentat și să ofere locuitorilor comunei servicii cât mai bune și cu mare promptitudine. Nu știm ce va fi peste un an, doi, cinci, zece. Spun acest lucru, pentru că se tot vorbește de o nouă reorganizare administrativ-teritorială. De aceea, cum noi nu îndeplinim anumite criterii ca să rămânem la rangul actual, cât mai suntem comună, trebuie să ne rezolvăm marile probleme de infrastructură locală. De aceea, vom bate toate drumurile, vom face toate demersurile ca acest moment, când va fi și dacă va fi, să ne prindă cu infrastructura realizată.
– Mergând prin comună, se poate observa tendința de asfaltare dinspre marginile satelor spre centrele lor.
Așa a fost, ca să pornim din zone mai puțin umblate spre cele centrale. În prezent, dorința noastră este să terminăm de modernizat aceste uliți ca oamenii să circule în voie, fără disconfortul creat de praf.
– Au fost întreruperi de cursuri la școală?
Nu, iar baza materială este pregătită să facă față oricărui moment mai dificil.
– Din punct de vedere economic, comuna Drăgănești are vreo perspectivă?
Este greu de spus, pentru că singura activitate economică este agricultura. Însă, nu ne plângem de calitatea pământului sau de sole care nu sunt lucrare. Necazul nostru este altul și am să vă spun imediat despre ce este vorba. Bunăoară, eu, împreună cu familia mea, locuiesc în satul Râșca. Așezarea are vreo 45 de case, din care mai sunt locuite doar vreo 20. Pe unii i-a strâns Dumnezeu pentru că le venise vremea, iar ceilalți sunt plecați în țară și străinătate, ca să-și caute un rost, pentru că în zonă este foarte greu de găsit un loc de muncă. Viața este dură și complicată la sat, mai ales atunci când nu ai posibilități de a dezvolta o anumită afacere la nivel local. Iată, cu ceva vreme în urmă, tocmai în satul nostru, a ars din temelii biserica. Acum, cele 20 de familii nu pot susține financiar o nouă construcție, fie și modestă, dar din cărămidă. O vom reface, încet, încet, din lemn. Cu ajutorul Celui de Sus, o vom construi. În comună sunt trei biserici de stil vechi și patru pe nou. Teoretic, pentru că acum mai avem doar trei biserici pe nou.
Proiecte și iar proiecte
– Cele de stil vechi arată bine, două fiind construite după 1989.
Așa este, dar cu multă rugăciune la Dumnezeu, vom reuși să rezolvăm și această problemă. Din câte am înțeles, va avea o lungime de 18 metri, aceeași dimensiune ca înainte. Arderea bisericii a produs o mare mâhnire în rândul oamenilor, dar așa a fost să fie.
– Depopularea satelor nu este un fenomen întâlnit numai la Drăgănești.
Așa este, dar parcă la noi este mai pronunțat fenomenul ca în alte locuri. Este drept, în ultimii ani, au fost ridicate case noi, frumoase, gigantice pentru ceea ce făceau părinții noștri cu decenii în urmă. Cred că trebuie făcut ceva. Apropierea de orașul Târgu Neamț ar putea fi un element important în atragerea populației plecate în cele patru zări, însă noi, cei de aici, trebuie să le creăm condiții cât mai bune de viață. Într-un anumit procent le-am rezolvat cumva, numai că până la capăt mai este mult de lucru. Acum mai avem o singură școală funcțională, cu un număr mult mai mic față de ceea ce era cândva. Dacă am privi în urmă, am observa că în satele de astăzi ale comunei aveam două școli gimnaziale, la Drăgănești și Șoimărești, iar acum mai avem doar una. Este o diferență imensă, dar asta este situația.
– Ce proiecte importante aveți în perspectivă?
Vreau ca locuitorii comunei să aibă toți apă în curte de la rețeaua comunală. Apoi, să avem canalizare peste tot, urmând să facem și noi trotuare și multe altele de-a lungul drumurilor județene în prima fază, ca să putem oferi imagini cu adevărat moderne când ne vor vizita copii plecați să lucreze în străinătate. Așa cum v-am mai spus, vreau să mut sediul primăriei. Nu am decis ce vom face cu actualul local, dar dincolo va fi cu totul altceva. Într-adevăr, acolo va fi centrul civic al comunei. Mai vreau să modernizăm Căminul cultural, apoi, spațiul central, ca satul să arate cu adevărat ca un veritabil centru de comună.
– Sunteți mulțumit de cele realizate?
În parte da, numai că la noi încă se mai circulă pe drumuri balastate. Dacă vom moderniza drumurile, cu apă, canalizare și iluminat public, vom putea spune că am reușit o bună parte din ceea ce mi-am dorit cu ani în urmă, când a fost reînființată comuna. Acum privim cu vigilență la toate posibilitățile de finanțare, ca să ne putem lipi și noi de cele mai importante programe inițiate la nivel național. De aceea, cum v-am spus, banii pe care i-am primit de la Guvern sunt repartizați pentru documentații și proiecte. Dacă le avem făcute, cum se deschid finanțările, le putem depune imediat. În final, trebuie să prindem și noi câteva finanțări, așa cum am reușit în anii din urmă.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 511, săptămâna 21 – 27 octombrie.