Externarea pacienților care nu sunt urgențe a stârnit aprigi dispute în jurul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Chiar vehemente în chestiunea externării gravidelor și a lehuzelor și a neinternării femeilor care au venit să nască la spitalul județean ieri, 5 octombrie. Decizia a fost asumată de managerul Alexandru Filimon în urma analizării situației împreună cu dr. Gabriela Vasiliu, directorul medical. „Am fost nevoiți să restrângem internările chiar înainte de ordinul dat de domnul dr. Raed Arafat. Sunt mulți pacienți care ajung la spital, mulți în stare gravă și trebuie găsite soluții pentru a le asigura oxigen. Acum externăm din secția Obstetrică-Ginecologie, inclusiv lehuze, pentru a putea debloca UPU. Avem pacienți gravi în UPU, unii sunt și de o zi, care au nevoie de oxigen, iar în ATI nu mai avem locuri. Fiindcă vin pacienți cu covid în stare foarte gravă și sursele de oxigen sunt insuficiente, suntem nevoiți să externăm din OG pentru a asigura mai multe guri de oxigen. Am găsit înțelegere la Spitalul Târgu Neamț și la Roman care ne-au primit câteva lehuze, dar și câțiva pacienți de la Interne și din Ortopedie. Ne-a primit și Sanatoriul Bisericani pacienți. A trebuit să reorganizăm activitatea în secția OG ca să avem surse de oxigen, avem și paturi pentru covid, dar am păstrat și 14 paturi pentru pacientele negative cazuri urgente”, a declarat Alexandru Filimon. Secția OG are 67 de paturi, din care sunt alocate 10 paturi pentru paciente cu covid.
Transferul pacientelor din Maternitatea Piatra-Neamț la Spitalul Municipal de Urgență Roman a stârnit nemulțumiri. Dr. Maria Andrici, managerul spitalului de la Roman, declară că tocmai a reorganizat secția Penumologie, care are cum 70 de paturi covid, prin preluarea paturilor din alte secții, inclusiv din OG, secție care a rămas doar cu 60 de paturi, inclusiv pentru pacientele suspecte de covid. În plus, dr. Maria Andrici adaugă că sunt 20 de mămici de la spitalul din Piatra-Neamț care au fost transferate cu test PCR negativ și care trebuie cazate ca suspecte. „În urma discuțiilor cu SJU Piatra-Neamț privind transferul celor 20 de lehuze, precizăm că acestea trebuiau izolate și testate, fiind transferate din alt spital cu PCR negativ efectuat la peste 48 de ore. Secția noastră nu are spațiul necesar pentru a izola un număr mare de paciente (n.n. – suspecte), dispune de spațiu pentru izolarea a 5 – maxim 10 paciente și acestea sunt internate din gardă”, este răspunsul dr. Laura Arvătescu, șefa secției OG de la Roman. Pe lângă lipsa saloanelor necesare cazării lehuzelor fără test PCR negativ, conducerea spitalului de la Roman crede că sunt și probleme de finanțare pentru aceste paciente. „Casa de Asigurări de Sănătate decontează cheltuielile pe caz rezolvat. Or, lehuzele transferate la noi nu cred că sunt considerate caz rezolvat, câtă vreme au născut la Piatra-Neamț și sunt îngrijite la Roman”, consideră dr. Maria Andrici.
Din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică Neamț, spitalele suport covid din Neamț trebuie să se adapteze acum, din nou, la acest nou val de pacienți cu covid critici. Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț, are o atitudine clară. „Îl felicit pe domnul manager Alexandru Filimon, ieri a luat o decizie extrem de curajoasă. Practic, ieri a transferat lehuze și gravide la Roman și la Târgu Neamț, în condițiile în care în UPU erau 40 de oameni, dintre care 15-20 aveau nevoie de oxigen. Vorbim de oameni care mureau, dacă nu primeau oxigen într-o oră. Domnul manager și-a asumat transferurile garvidelor și lehuzelor, salvând viețile acelor oameni, unii dintre ei așteptau și de două zile în UPU să primească oxigen. Făcând aceste transferuri din Maternitate, domnul manager a eliberat noi surse de oxigen pentru pacienții gravi din UPU. Astăzi discutăm din nou cu toți directorii de spitale pentru a găsi soluții, ținând cont că nu sunt suficiente guri de oxigen – în toată țara, nu doar la noi, în Neamț”.
Ordinul dat de dr. Raed Arafat ieri, 5 octombrie, impune restrângerea internărilor doar la cazurile urgente. Prevederea se referă și la femeile însărcinate „care necesită controale obligatorii”, conform art.2 din Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 9.490 semnat de șeful DSU și de ministrul Sănătății Cseke Attila. În același timp, tot ieri, 5 octombrie, CNSU a decis să solicite ajutor internațional pentru achiziționarea a 500 concentratoare de oxigen.
C.I.