În zilele de 15 și 16 octombrie, la Piatra Neamț, va avea loc Gala Patrimoniului Cultural Nemțean, în organizarea Direcției Județene pentru Cultură Neamț. Evenimentul nu a putut fi organizat anul trecut, din cauza pandemiei, iar anul acesta este posibil să se opteze pentru o variantă online, din același motiv. La gala, organizată în parteneriat cu Prefectura Neamț, în Sala “Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ, sunt invitați să participe, pe lângă reprezentanții premianților, colaboratori din Ministerul Culturii – din alte direcții de cultură județene, Inspectoratul Județean în Construcții, IPJ Neamț și Oficiul de Cadastru Neamț.
Vineri, 15 octombrie, începând cu ora 10:30, va avea loc decernarea premiilor pentru categoria monumente istorice, unde vor fi premiate 34 de persoane, proprietari ai unor astfel de clădiri de patrimoniu, iar de la ora 15:00 va avea loc premierea celor din domeniul protejării bunurilor din patrimoniul cultural mobil, unde vor fi acordate 18 premii. Tot vineri, de la ora 16:30 va avea loc un concert al Coralei “Bazil Anastasescu”, din Târgu Neamț, sub coordonarea Eugeniei Tiugea. Sâmbătă, 16 octombrie, în cadrul evenimentului, va avea loc o excursie tematică la Mănăstirea Agapia, unde vor fi prezentate realizările în domeniul protejării monumentelor istorice, al bunurilor de patrimoniu aflate în mănăstire și în diferite expoziții de aici.
“Prin această gală, vrem să scoatem în evidență felul în care se pot implica în protejarea monumentelor istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural mobil proprietarii acestora și să le dăm un exemplu de Așa da și celorlalți proprietari, dar și altor colegi din alte județe ale țării. Premiile sunt realizate de o serie de artiști consacrați cu care noi colaborăm, cum ar fi pictorul și graficianul Radu Bercea, născut la Cernăuți și care locuiește în Gura Humorului, cu o vastă activitate și expoziții inclusiv la Bilioteca Județeană G.T. Kirileanu din Piatra Neamț, care a trecut și prin ani de detenție politică. Un alt artist este Cecilia Haisan, cunoscută în special pentru pictura pe sticlă cu tematică din Transilvania și Ionela Sandrina Mihuleac, din Iași, care realizează obiecte ceramice influențate de Cultura Cucuteni”, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Neamț.
Directorul DJC Neamț a dat câteva exemple negative de monumente istorice lăsate în paragină precum Cazinoul din Stațiunea Bălțătești, fostul Tribunal Neamț, care a fost câștigat de foștii proprietari, dar încă nu a fost preluat, Casa din Grumăzești a lui Aristide Caragea, Hanul din Tupilați, al cărui proprietar este chiar un consilier local, Conacul din Podoleni și Cetatea de la Gâdinți, care, dacă ar fi restaurată, ar putea ajunge la fel de cunoscută și de vizitată de turiști ca și Cetatea Neamțului, în opinia sa.
Exemplele pozitive sunt Conacul Stârcea din Văleni, restaurat ca la carte prin implicarea totală a proprietarului, Mănăstirea Tazlău, unde se face o restaurare foarte bună cu fonduri europene și Mănăstirea Agapia, începând de la casele monahale de la intrare, unde lucrările de conservare au salvat tot ceea ce era de valoare și cu toate celelalte clădiri componente. În finalul conferinței de presă de astăzi, 8 octombrie, Rocsana Josanu a făcut un apel la ONG-uri sau la cei interesați să înființeze fundații să se implice în acest domeniu al protejării monumentelor istorice și al bunurilor din patrimoniul cultural din județul Neamț. (Angela Croitoru)