Interviu cu Neculai Preda, consilier local PMP Târgu Neamţ
Neculai Preda este preşedintele organizaţiei PMP Târgu Neamţ şi consilier local. Chiar dacă în legislativ doar el şi colegul său Daniel Secheşan fac parte din grupul de aleşi locali PMP, nu de puţine ori a reuşit să-şi facă vocea auzită de către executiv sau de către majoritatea PSD. După un an de mandat de consilier local, Neculai Preda face o scurtă analiză a acestei perioade, dar nu uită să expună public şi unele probleme ale comunităţii din TârguNeamţ, la pachet şi cu soluţii.
„Avem un proiect de hotărâre cu privire la dirijarea traficului rutier”
– De curând aţi împlinit un an de când sunteţi consilier local la Târgu Neamţ. Cum aţi caracteriza această perioadă din punctul de vedere al satisfacţiilor, cât şi al dezamăgirilor trăite în legislativul oraşului?
Pe partea de împliniri consider că, pe parcursul acestui an de consilier local, am considerat că, în legislativ, facem cu toţi parte dintr-o echipă, alături de colegul meu, Daniel Secheşan, de consilierii PNl şi de consilierul independent. O echipă care să susţină anumite proiecte pe o linie de dreapta ţinând cont că aleşii locali majoritari, cei de stânga, pentru că nu-mi place să spun cei de la Putere au şi ei proiectele lor şi trebuie să le continue. Permanent ne-am pus la punct cu studierea documentelor de la proiecte, am promovat şi noi un proiect de hotărâre cu privire la dirijarea traficului rutier în oraşul nostru, în vederea decongestionării şi fluidizării lui. Acest proiect a trecut de faza pe comisii şi aşteptăm să vedem ce va fi în plenul şedinţei mari, cum va fi abordat de către ceilalţi aleşi locali. Acest proiect are 21 de puncte. Tot în primul an de mandat am observat şi documentele întocmite de angajaţii primăriei care nu se ridică de fiecare dată la standardele necesare şi nu respectă anumite reguli. Am încercat să aducem la cunoştinţa domnului primar aceste aspecte şi au început să se schimbe lucrurile în bine. Să ştiţi că eu nu mă consider într-un grup de opoziţie, ci într-un grup de promovare a intereselor cetăţenilor. Inclusiv şi ceea ce promovează bun consilierii locali ai majorităţii studiem şi aprobăm proiectele, aşa cum a fost şi cu aceste proiecte depuse la Programul „Anghel Saligny”. Suntem în acord cu proiectele care vin în sprijinul comunităţii. De asemenea, am fost membru din comisia Consiliului Local care a efectuat verificări la modul de utilizare a locuinţelor ANL. La momentul atribuirii dosarelor documentele au fost întocmite corect, însă pe parcurs aceste apartamente ANL nu au mai fost folosite conform contractelor iniţiale. Deja unii dintre beneficiari au renunţat la aceste apartamente iar alţii sunt în curs. Zic că am dus o activitate bună care a avut şi un rezultat final. Ca dezamăgiri aş putea spune că, la începutul mandatului, am fost priviţi cu oarecare dispreţ de către acei consilieri care deţin majoritatea în legislativ. Spunând că noi cei de la PMP cu 500 de voturi nu putem face nimic.
– În unele intervenţii din şedinţele de Consiliu Local aţi făcut referire la unele probleme din Policlinică. Mai bine zis despre nevoile Policlinicii.
Da. În discuţiile purtate cu domnul manager al spitalului, dr. Alexandru Patraşcu, am înţeles că ar fi necesar ca acele cabinete medicale individuale, ce sunt date în chirie către medici, să revină în administrarea spitalului. Este nevoie de aceste spaţii, pentru a se înfiinţa noi specialităţi medicale şi a aduce medici noi. Cu paşi mici se pare că lucrurile merg spre drumul cel bun, mai ales că în acele contracte de închiriere se specifică clar că rezilierea contractului se poate face dacă aceste spaţii reprezintă o necesitate majoră pentru spital. Domnul manager va avea în continuare susţinerea grupului PMP.
„Mă doare foarte mult lipsa unei competiţii sportive şcolare”
– Aţi pomenit mai devreme de proiectul cu decongestionarea traficului rutier din oraş. Aici intră şi necesitatea realizării unor noi locuri de parcare. Numeroasele garaje dintre blocuri nu ar putea fi oportune pentru eventuale locuri de parcare?
Într-adevăr este o mare problemă. Aceste locuri de garaje au fost date prin închiriere către cetăţeni prin anii `90. La acea vreme nu era această supraaglomerare a oraşului şi acest trafic de maşini. Acum, zona centrală fiind jumătate parcare, jumătate destinată traficului se impune să renunţăm la aceste garaje. Un garaj ocupă suprafaţa a cel puţin două locuri de parcare. Soluţia ar fi să nu mai prelungim contractele existente în termen, trebuie să aducem la cunoştinţă proprietarilor acestor garaje să-şi îndepărteze de pe teren construcţiile într-un termen clar stabilit, în vederea amenajării de parcări. Eu am venit cu propunerea ca în primă fază aceste parcări să fie amenajate prin pietruire şi să le dăm un contur. Sunt conştient că oamenii au investit acolo, dar trebuie să ţinem cont şi de situaţia actuală a vremurilor în care trăim. Dacă vrem să evoluăm nu trebuie să mai ţinem aceste garaje între blocuri.
– Aţi avut în unele şedinţe şi câteva intervenţii destul de incisive în ceea ce priveşte serviciul de salubritate din oraş. Ce anume vă nemulţumeşte?
Am preluat mai multe probleme ale cetăţenilor în ceea ce priveşte preţul, după care şi problema plăţii gunoiului a unor cetăţeni care nu locuiau în oraş fiind plecaţi în străinătate. Am ridicat aceste probleme în Consiliul Local cât şi în prezenţa domnul manager de la Rossal Târgu Neamţ. Am mers pe teren şi am observat că este o problemă la societăţile comerciale care nu încheie contract cu furnizorul de servicii pentru a li se ridica gunoiul. Mai apare o problemă şi la selectarea gunoiului reciclabil. Însă cetăţeanul spune: eu scot la poartă gunoiul reciclabil, îl scot să-l ia maşina de gunoi, dar aceeaşi firmă care ia un preţ pe reciclabil, acest lucru nu se regăseşte şi în scăderea preţului pentru gunoiul meu menajer. Şi cetăţeanul aşteaptă o motivare, o stimulare din partea firmei de salubritate. Însă putem spune că serviciile de salubritate din oraşul nostru, în proporţie de 80%, sunt servicii de bună calitate, în comparaţie cu alte oraşe pe care le-am văzut.
– Ştiu că doriţi să încurajaţi sportul de masă în Târgu Neamţ. Detaliaţi vă rog.
La acest capitol suferim foarte mult. Chiar am avut o discuţie cu unii colegi din Consiliul Local şi i-am întrebat dacă au cunoştinţă de vreo competiţie sportivă şcolară organizată în această perioadă. O competiţie de sport organizată de către profesorii de sport de la şcolile din oraş, în care să participe echipe de la diferite şcoli. Avem trei terenuri de sport în oraş, în afară de stadion şi profesorii de sport ar fi putut organiza în această vară competiţii sportive pe diferite discipline sportive. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ba mai mult, aceste terenuri de sport sunt închise după programul şcolar. Astfel, tinerii joacă mingea printre blocuri deranjând locatarii. E păcat ca aceste terenuri să nu fie folosite de tineri, mai ales că în alte oraşe acest lucru este posibil. Mă doare foarte mult lipsa unei competiţii sportive şcolare în oraşul nostru. Avem două colegii, un liceu şi şcoli gimnaziale. Fac parte din Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” şi o să ridic această problemă. Poate vara viitoare vom organiza o astfel de competiţie sportivă.
– PMP are o doctrină politică de dreapta. Cum sprijiniţi mediul privat din oraşul Târgu Neamţ?
Noi încercăm să sprijinim mediul privat şi activităţile întreprinzătorilor locali. Mediul privat trebuie dezvoltat şi susţinut. Partidul Mişcarea Populară încearcă să găsească locuri pentru noi investiţii, chiar dacă suntem conştienţi că nu vom mai putea avea niciodată întreprinderi de tipul Volvatir sau alte fabrici mari care au existat în zona noastră. Însă trebuie să avem unităţi de producţie care să asigure locuri de muncă. Pentru mine, oraşul Târgu Neamţ este un oraş de servicii: medicale, bancare, juridice. Şi atât. Eu şi colegul meu milităm pentru înfiinţarea unui parc industrial în zona Aerodrom. Am fost în zona Rădăuţi şi am văzut lucruri frumoase. Au deja un întreprinzător de masă lemnoasă care contribuie substanţial la bugetul local şi au de unde să-şi permită să se dezvolte. Dar şi noi, dacă ştim să atragem investitori vom atrage şi bani. Nu mai putem sta cu mâna întinsă la guvern sau la altă instituţie a statului.
„PMP trebuie să susţină în continuare o politică de dreapta”
– Ce obiective are organizaţia PMP Târgu Neamţ pentru alegerile viitoare?
Ca şi până acum vom ţinti sus şi vom avea un candidat la funcţia de primar la Târgu Neamţ. Totodată, încercăm să mărim şi numărul de consilieri locali în viitoarea legislatură. Acum e prematur să vă spun cine va fi candidatul pentru funcţia de primar, mai ales că în politică nu poţi şti sigur ce va fi nici peste câteva luni, darămite peste trei ani. Nu poţi să-ţi faci planuri de pe acum. Pot apărea diferite alianţe la nivel naţional în această perioadă. Dar eu cred că trebuie păstrată această linie a partidului. Şi oricum PMP, dacă va fi într-o alianţă cu cineva, trebuie să fie într-o alianţă de dreapta, cu un partid de dreapta. PMP trebuie să susţină o politică de dreapta. Alegerile în două tururi sunt oportune, dacă ţinem cont că un primar care iese cu 25% nu poate avea sub nicio formă o reprezentativitate. Dar în două tururi este altceva. Eu am însă o altă versiune. Dintre candidaţii la primărie cine are mai multe voturi să fie numit primar, iar candidatul care obţine locul doi ca număr de voturi să fie numit viceprimar. Viceprimarul şi city-managerul trebuie să fie gospodarii oraşului, şi să vadă şi să ştie tot. Primarul trebuie să meargă după fonduri. Toţi trebuie să aibă aceeaşi direcţie.
– Ce doriţi să tramsmiteţi cetăţenilor oraşului Târgu Neamţ, celor care v-au votat dar şi celor care nu v-au votat la ultimele alegeri?
Să aibă încredere în noi în continuare. Noi suntem în Consiliul Local pentru a le expune problemele şi a încerca să le şi rezolvăm. Rolul nostru este de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale fiecărui cetăţean din oraş. Nu avem cum mulţumi pe toată lumea, dar încercăm să ne reprezentăm electoratul şi comunitatea cu cinste. Consilierii locali trebuie să voteze cu conştiinţa, nu după cum le dictează partidul sau şeful de partid. Şi un consilier local trebuie să fie bine pregătit sau măcar să studieze înainte proiectele de hotărâre, să se informeze. Din păcate sunt unii consilieri locali care nu vin pregătiţi la şedinţe. Pe cetăţean politica îl interesează o săptămână înainte de vot. Şi atât. În rest, în cei 4 ani pe cetăţean îl interesează să i se rezolve problemele şi să aibă condiţii de viaţă decente. Nu-l interesează luptele politice sau răfuielile politice ale unora.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 510, săptămâna 14 – 20 octombrie.