Astăzi, 17 octombrie, numărul persoanelor infectate în ultimele 14 zile a urcat până la 3.117 în județul Neamț și incidența a ajuns la 5,5 cazuri la mie cumulat pe ultimele două săptămâni.
De remarcat este faptul că în localitățile din topul zonei roșii situația se schimbă astăzi, după aproape două săptămâni. Comuna Pângărați, prima care pe 5 octombrie a avut 6,13 cazuri la mie, astăzi înregistrează prima scădere a incidenței infectărilor, la 11,91 la mie (12,28 ieri). Municipiul Piatra-Neamț, a doua localitate intrată în zona roșie pe 6 octombrie (cu 6,1 la mie), astăzi crește până la 11,14 cazuri la mie (10,75 ieri). Dar scăderi sunt și în comunele învecinate – Dobreni, Bodești, Dochia, Dumbrava Roșie.
Săptămâna aceasta, 8.006 persoane s-au vaccinat, dintre care cele mai multe (4.547) cu prima doză și 2.871 cu a treia doză, potrivit DSP Neamț. „Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 103.781 persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 45.183 cu domiciliul în mediul rural, sunt vaccinate anti-COVID cu schemă completă în centrele de vaccinare din județ și din țară”, a precizat DSP Neamț.
Spitalele sunt, însă, aglomerate în continuare, 526 de pacienți cu covid erau internați în cele patru spitalele din județ. În ATI sunt 38 de bolnavi, ceea ce depășește capacitatea de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. „Nu mai este disponibil niciun pat cu oxigen pentru pacienții covid-19 pozitivi, în niciunul din spitale”, avertizează DSP Neamț. Situația este dramatică, fiindcă în ultimele 14 zile a crescut și numărul bolnavilor care ajung în UPU, în CPU. „Toate spitalele au mărit capacitatea de spitalizare pentru pacienții covid-19 pozitivi și suspecți, astfel încât să poată fi acoperită cererea de servicii medicale. A crescut numărul de paturi ATI, au fost reconfigurate circuitele covid-non covid astfel încât să fie disponibil un număr cât mai mare de paturi – ATI, terapie acută și cu oxigen”, se precizează într-un comunicat DSP Neamț. Recomandarea este ca persoanele cu simptome covid să se adreseze specialiștilor pentru efectuarea imediată a unui test rapid antigen. Pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată, testul rapid se face la 3-5 zile de la contact, recomandă DSP Neamț.
C.I.