Renumit – în sens negativ – prin cei 8 manageri numiți într-un an și un incendiu devastator în secția ATI, cu 15 victime, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț poate aspira și la recordul numărului de directori medicali interimari. Dincolo de aparențe, funcția de director medical este poate mai importantă decât cea de manager, deoarece al doilea om la conducerea unui spital trebuie, teoretic, să asigure legătura între corpul profesional și șef. Ca și managerii, majoritatea celor numiți în funcția de director medical în ultimii 8-9 ani au avut același statut, de interimari. Vorbim aici despre o politică clară a proprietarului spitalului și a oamenilor trimiși acolo din partea sa, care au întreținut această politică de interimate, perfectă pentru a putea conduce indirect spitalul. Din iulie 2018 și până astăzi am avut 6 directori medicali. Asta înseamnă câte un medic la fiecare jumătate de an!
Surprizele interimatului inedit
Actualul director medical a fost numit în iulie 2021, la capătul mandatului interimar al fostului. A fost o surpriză, pentru că dr. Gabriela Vasiliu este de numai 6 ani angajata spitalului și numele ei n-a fost vehiculat până acum atât de aproape de top. Medicul primar dermatolog nu a ieșit în evidență nici cu vreo reclamație, nici cu scrisori de mulțumire din partea bolnavilor ei. Cert este că doctorița a acceptat funcția și numirea a fost semnată de CJ Neamț în nota obișnuită, pe 6 luni sau până la organizarea concursului. Premisele funcției erau liniștitoare: noul ATI urma să fie dat în folosință, spitalul primea și bolnavi non-Covid, mari probleme cu banii sau cu medicamentele ori materialele sanitare nu prea erau. Iar scandaluri interne care să răbufnească public părea că nici nu mocnesc. Totul anunța o bună perioadă de probă. Mai ales că investițiile care au zguduit și vor mai zgudui spitalul – Pediatria și Blocul chirurgical neterminate – păreau să fi intrat într-un con de umbră. Mulți sperau că din nou cineva își dorește cu adevărat funcția, pentru stabilitate. Pe 3 septembrie s-a și anunțat scoaterea la concurs a postulului. A fost semnul că există cel puțin un candidat. Dr. Gabriela Vasiliu ne-a declarat, însă, că nu (prea) vrea. „Sincer, nu cred. Îmi vreau viața mea normală înapoi. Pentru mine, sunt mult prea multe responsabilități și nu știu dacă nu cumva mă depășesc. N-am mai avut vreo funcție de conducere de acest nivel, până acum. Momentan, nu exclud posibilitatea, dar eu nu-mi doresc! Sper că va exista candidat, spitalul acesta merită un director medical permanent. Ca să reușești să faci ceva, îți trebuie continuitate. Eu, din motive personale, nu aș vrea”. Să mai spunem că funcția de director medical a mai fost scoasă o dată la concurs în aprilie 2021, dar nici atunci nu s-a înscris nimeni.
Periplu pe funcție în vremuri pandemice
Dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, directorul medical interimar în aprilie 2021, este cel mai longeviv medic la conducerea provizorie a spitalului. Motiv pentru care a acceptat funcția – pentru ultima dată, cum a spus la acea vreme. De concurs, nici vorbă, mai ales după ce a prins cele mai negre momente din istoria recentă a spitalului județean. A fost director medical numit în iulie 2018, pentru a face echipă cu managerul dr. Codruț Munteanu. Principalul ei rol a fost de a armoniza corpul medical cu noul manager, chirurg venit de la București prin concurs. Cât a reușit, este greu de spus. Cert este că n-a dorit să se înscrie la concursul din mai 2019 și a predat ștafeta în iunie. A mai fost numită director medical la începutul lui 2021, în echipa actualului manager. Alexandru Filimon, economist de formație și cu puține legături directe spre corpul medical al spitalului, a înțeles că, pentru început, se poate baza pe creditul enorm câștigat de doctorița Atănăsoaie. Aceasta a ocupat interimar funcția din 13 ianuarie 2021 și până în iulie 2021. Nimic, însă, nu a convins-o să participe la concursurile de director medical organizate de-a lungul anilor, deși a mai ocupat funcția în perioada 2011-2012. A fost și manager de câteva ori, tot interimar, dar a refuzat înscrierea la concurs. Cele mai multe experiențe neplăcute le-a avut ca manager interimar și dăm un singur exemplu: a condus spitalul după incendiul din ATI, din 14 noiembrie 2020 și până când actualul manager, Alexandru Filimon, a promovat concursul, în decembrie 2020.
Dr. Cristina Gavriloiu a fost numită director medical în 15 mai 2020, imediat după ridicarea stării de urgență. Medicul responsabil cu investigațiile RMN a făcut echipă cu Marius Ghineț, managerul de doar câteva zile al spitalului exclusiv Covid, demis de președintele CJ Neamț, după ce și-a reprimit unitatea sanitară. Dr. Cristina Gavriloiu poate este mai cunoscută pentru că a candidat la funcția de șef al Laboratorului de Radiologie al spitalului județean.
Dr. Silviu Verzea a fost și el director medical interimar – a acceptat funcția exact după incendiul din ATI (noiembrie 2020) și împreună cu dr. Atănăsoaie a reorganizat mini-secția ATI pentru pacienți cu Covid.
Un director medical cum n-a avut spitalul în ultimele decade
Dr. Gabriela Bercea, medic urgentist, a fost singurul director medical din ultimii ani care s-a înscris și a promovat concursul (cu contracandidat), în iunie 2019. Ea s-a alăturat managerului Codruț Munteanu, un chirurg de la București care, în vara lui 2018, și-a asumat funcția tot cu concurs. După demisia managerului, din decembrie 2019, dr. Gabriela Bercea a vrut și ea să renunțe. Începutul anului 2020 a prins-o în funcție și conjunctura nu i-a fost favorabilă. Au apărut primele cazuri de Covid, spitalul trebuia pregătit din mers și declararea stării de urgență pe două luni, începând din 15 martie 2020, a pus-o în imposibilitatea legală de a mai demisiona.
A urmat momentul din 30 martie, când spitalul a fost declarat exclusiv Covid și ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru, a numit-o manager pe dr. Daniela Marcoci. Epidemiologul DSP Neamț avea mână liberă să organizeze spitalul pentru a limita infectările, inclusiv să-și facă propria echipă la conducere. Dr. Marcoci a ales s-o păstreze pe dr. Gabriela Bercea. Două au fost atu-urile directorului medical: putea lucra sub presiune, fiind medic urgentist și deținea funcția cu patalama. În plus, a fost cea care a pus la punct circuitele impuse de Covid într-un spital care n-avea și n-are cum să fie (structural) adaptat la așa ceva. Despre capacitatea și anduranța Gabrielei Bercea în a se lua la trântă cu mentalitățile din sistem, rămâne mărturia unui onorabil medic coleg: „Dr. Bercea s-a dovedit, de departe, cel mai talentat conducător pe care l-a avut, în ultimele decade, spitalul”. Dr. Gabriela Bercea și-a dat demisia în 20 februarie 2020, gest urmat și de managerul interimar de atunci, chirurgul Alexandru Juncu. A fost nevoită să rămână în funcție 45 de zile de preaviz, timp în care a încercat să colaboreze cu ex-senatorul Toader Mocanu și cu ex-managerul Spitalului Târgu Neamț dr. Florin Apostoae, numiți manageri și revocați la foarte scurt timp.
Veșnicul interimar
Nu în ultimul rând, se cuvine să-l așezăm și pe dr. Alexandru Juncu în galeria numeroșilor directori medicali provizorii. El a acceptat numirea în 22 ianuarie 2019, când dr. Codruț Munteanu era tot la începutul mandatului de manager. Memorabile rămân incapacitatea de a comunica, de la chirurg la chirurg, cu dr. Codruț Munteanu, exilat ulterior din sala de operație într-un cabinet din policlinică și greva angajaților din februarie 2019. Atunci, valul de nemulțumire l-a izbit în plin pe dr. Codruț Munteanu, chiar la prima oră a zilei, când a ieșit singur din biroul său pentru discuții cu greviștii. Apoi a apărut și dr. Alexandru Juncu, îndreptându-se, în aplauzele asistentelor, spre biroul său, alăturat de cel al managerului. Dr. Alexandru Juncu a demisionat în luna mai 2019, imediat ce s-a anunțat scoaterea la concurs a postului.
Cristina IORDACHE
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 509, săptămâna 7 – 13 octombrie.