Ziua de 2 octombrie a fost una deosebită pentru absolvenții clasei a XII-a A, filosofie-istorie, promoția 1981, din cadrul Colegiului Național “Calistrat Hogaș”. După 40 de ani, 20 dintre absolvenți au reușit să se întâlnească, să-și împărtășească experiențele de viață și să-și aducă aminte de perioada de liceu. Trei dintre ei au participat de la distanță, din Canada, din Grecia sau din București.
Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului Național “Calistrat Hogaș”, cu amabilitatea și în prezența direcțiunii. După intonarea imnului “Gaudeamus Igitur”, participanții au păstrat un moment de reculegere pentru dascălii care nu mai sunt astăzi printre noi: prof. Emil Leahu, dirigintele clasei, prof. Mihai Zămoșteanu, directorul de atunci al liceului și un eminent profesor de istorie, prof. Boris Alexianu, prof. Constantin Prangate, prof. Sofia Burculeț.
A urmat citirea catalogului care a fost făcută de doamna Ana Catzaiti, profesor de matematică, un nume de referință pentru învățământul nemțean. Cu o memorie extraordinară, domnia sa a avut câte o replică pentru fiecare participant în parte, reușind să destindă atmosfera încărcată de emoții:
„Bine ați venit în liceu. Bine ați venit colegi, prieteni. Vreau să vă spun că veți intra în cea mai prolifică perioadă a vieții, între 60 și 70 de ani. Nu spun eu asta, ci spun multe personalități autorizate care spun că cea mai de randament perioadă a vieții este de 60-70 de ani, urmează 70-80 și după aceea. Am să vă spun de ce. Pentru că în această perioadă, până la 60 de ani, ați trecut prin cele mai importante confruntări ale vieții: școala, noua familie, noua profesie. Din punct de vedere istoric, vedeți regresul țării noastre. Nu mă bag în politică, dar mă doare când văd ceea ce văd. Dumneavoastră mai aveți posibilitatea să corectați ce mai puteți prin copiii dumneavoastră. De aceea speranțele nu trebuie să moară niciodată. Eu eram tot timpul prezentă. N-am știut niciodată să mă uit la ceas să văd dacă programul meu e de la 9. Eu la 7 am fost în școală și mereu am găsit ceva de făcut. Vă mai spun ceva. De la 12 ani casa mea a fost această școală. Eu când am fost elevă de liceu am avut șase diriginți, am trecut prin Legea Învățământului din ’48. Am trecut prin perioade mai grele ca asta, dar noi știam un lucru: la școală se învață! Asta vă spuneam și vouă, la școală nu se umblă, se învață”.
Au răspuns „prezent” la apel, pe rând, toți cei 20 de participanți. Și-au amintit momente frumoase din anii de liceu, și-au prezentat realizările de-a lungul timpului pe plan profesional și personal. Le-au fost alături și dascăli de atunci: Marinela Lașcu, Viorica Cozma (Vlasa), Mihai Lăcătușu. Pe calea undelor li s-a alăturat prof. Mihai Mancaș, care a avut un discurs emoționant pentru cei prezenți:
„M-am gândit în timp ce vă ascultam, ce căutăm noi cei câțiva rătăciți printre elevi, foștii și unii actualii profesori. Ne-au trimis împreună dragostea, de copii, de școală, de o anumită știință și simțul datoriei de care n-am putut scăpa deși mă cațăr spre al 90-lea an și îmi vine a râde, pentru că îl văd foarte aproape și mă gândesc ce Dumnezeu caut eu aicea. De pe poziția aceasta dați-mi voie să nu fiu deloc oficial, ca un părinte să vă îmbrățișez, să vă spun că mi-ați fost tare dragi! Dar ce căutam eu, absolvent de Rareș, la Hogaș, prin anii ’80. La 16-18 ani, de cine ne îndrăgosteam noi? De fetele de la Liceul de Fete, care nu se numea Hogaș. Aveam dreptul să ajungem până la poartă numai cei ce făceam sport, care făceam teatru, puteam să ne întâlnim mai aproape. Primele noastre iubiri acolo au fost. Când am venit profesor la Hogaș, tot cu o iubire am venit, numai că era la altă vârstă și un alt fel. Cei care dintre dumneavoastră v-ați ales meseria de profesor, mă înțelegeți”.
„M-am bucurat mult să vă văd cu reușite și ceea ce și-au dorit întotdeauna colegii mei și implicit eu: să aveți rezultate, să aveți un proiect în viață plăcut vouă. Să faceți ceea ce vă place vouă mai mult. Să vă duceți la muncă cu plăcere. Am făcut întotdeauna activitățile cu plăcere. Știu că am o disciplină mai puțin «comestibilă», încărcată cu multă matematică, inclusiv cu calcul integral și diferențial. Dar știu că întotdeauna e legată de viață. Acum trebuie să ne gândim cum facem economie în energie electrică. O să găsiți soluții. Vă doresc din toată inima să aveți o viață frumoasă și de aici încolo să vă bucurați de toate, să treceți peste rele”, a menţionat Mihai Lăcătușu, profesor de fizică.
Urări la fel de frumoase au venit și din partea profesorelor Marinela Lașcu și Viorica Cozma (Vlasa), dar și din partea conducerii Colegiului, reprezentat la acest moment de profesor Cătălina-Mihaela Tărcăoanu. Activitatea s-a mutat apoi în sala de clasă “Emil Leahu”, unde fiecare absolvent s-a așezat în bancă, retrăind pentru o clipă viața de liceu. (M.N.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 509, săptămâna 7 – 13 octombrie.