Cu peste 300 de bolnavi cu COVID-19, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț s-a ajuns pe avarie. Remdesivir, un antiviral folosit în tratarea covid, este pe cale de a se epuiza și medicii sunt nevoiți să respecte cu strictețe protocolul de administrare. Asta înseamnă că sunt aleși doar bolnavii cu forme medii de boală pentru a primi medicamentul. Stocul care mai exista ieri în spital ajungea doar pentru 26 de pacienți, din informațiile pe care le deținem.
Situația este dramatică, pentru că indicația de remdesivir este de a fi administrat din primele zile – pentru a fi eficient – bolnavilor care au nevoie de cantități mici de oxigen, care se pot ameliora și pot fi externați mai repede. „Trebuie să ne descurcăm cum putem. Primim cam 10% din cât avem nevoie și trebuie să-l administrăm pacienților care ajung în spital chiar de la debutul simptomelor, așa este eficient, așa prevede protocolul. Problema este că uneori nici pacienții nu declară cu exactitate când au apărut simptomele”, a declarat dr. Gabriela Vasiliu, directorul medical sl spitalului județean.
Solicitări au fost trimise la Ministerul Sănătății, chiar și astăzi, 14 octombrie. Dacă și când va ajunge Remdesivirul la cel mai plin cu pacienți cu covid spital din județul Neamț, încă nu se știa în această dimineață. Speranțele se leagă de ultima achiziție făcută de Ministerul Sănătății, de 24.160 flacoane de antiviral și din care ieri au fost distribuite primele 5.692 de flacoane la 98 de spitale din țară. „Până în acest moment nu am fost informați despre alocarea unei noi tranșe de Remdesivir. Dar mâine (n.n. – vineri, 15 octombrie) voi fi la București pentru preluarea dozelor noi de Tocilizumab alocate pentru spitalele din Neamț și poate între timp primim înștiințare și pentru Remdesivir. Știu că spitalele au transmis necesarul”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț. De la București, ultimele informații oficiale arată că distribuția Remdesivirului s-a făcut prioritizat. „Medicamentul a ajuns în 98 de spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, cu forme medii de boală. Criteriile de repartizare ale medicamentului au ținut cont de necesarul minim de flacoane/pacient tratat și de numărul pacienților internați, confirmați, în secții și în ATI care necesită administrare”, potrivit comunicatului de ieri al Ministerului Sănătății. Cât despre Tocilizumab, care se administrează bolnavilor cu forme severe de covid, tot ce s-a primit la nivelul DSP Neamț, 230 flacoane de 400 mg și de 80 mg, a fost distribuit spitalelor din Piatra-Neamț și Roman, a precizat Radu Firăstrău.
C.I.