Prezentarea raidului (de lucru) în Egipt, întreprins de Arsene & Co. în perioada 19-26 septembrie, are nevoie de o completare urgentă, înaintea ședinței de CJ, spre știința înaltelor fețe de consilieri și nu numai. Informarea semnată de președintele consiliului, depusă în mapa de ședință, conține o omisiune de proporții. Prin comparație, neclaritățile legate de cine și ce cărți i-a oferit Secretarului Generale al Ligii Statelor Arabe sunt o glumiță.
Într-un loc, la pag. 270, Arsene afirmă că el a oferit „cu prețuire deosebită, Excelenței Sale, domnului Ahmed Abu Al Gheit, eminentele volume de memorialistică și “marturisiri”- “Martor la război și la pace” și “Mărturiile mele”, traduse și editate în limba română, al căror autor este domnia sa, recent oferite cititorilor și peisajului cultural romanesc, în colectia “Al-Maktaba Al-Arabiya” a Asociației Nord pentru Cooperare și lntegrare”. Colecția aparține de fapt Editurii Proema, dar ăsta e doar un detaliu.
În altă parte, la pag. 279, preluându-se un articol publicat în ziarul AL-AKHBAR, pe 27 septembrie 2021, scrie că Alexandru Peterliceanu, vicepreședintele ANCI, a oferit cele două volume tipărite în română și rusă.
Sigur însă, peste necorelarea informațiilor este altceva. Unul dintre volume este disponibil pe site-ul Proema la prețul de 72,14 lei.
Omisiunea de proporții anunțată e din secțiunea de acoperire mediatică. E neverosimilă, inexplicabilă, dacă nu de-a dreptul șocantă. La paginile 272 și 273 sunt enumerate textele „publicate în presa online și pe site-urile unor instituții”. Nu-s convingătoare, dar sunt mai mult decât nimic.
Informarea asumată de prezidentul de județ are numărul 24.489 din 13 octombrie. Cu 5 zile mai devreme, pe 8, vedea lumina internetului articolul Ionel Arsene, primit de Secretarul General al Ligii Statelor Arabe. Este disponibil și în ediția tipărită, numărul din această lună, a celebrei publicații Q Magazine, condusă de și mai celebra Floriana Jucan, cea generos îndestulată cu bani de la CJ Neamț. (Revista aceasta apare cu voioșie în continuare, lună de lună, părând lipsită de griji financiare, în timp ce Știință & Tehnică face eforturi uriașe pentru a vedea lumina tiparului măcar în 10 numere pe an. O comparație între distrugătoarea unui uitat ambasador elvețian și profesorul Alexandru Mironov este desăvârșit de absurdă.)
De ce nu a menționat articolul omagial, eventual și cât a costat, doar optimiștii speră să afle de la Arsene. O scuză de genul că n-a știut e perfect imposibilă. În informarea publică, în legătură cu audiența la șeful Bisericii Ortodoxe Copte, a scris următoarele: „La finalul întâlnirii, i-am adresat Sanctității Sale invitația să viziteze judetul Neamț, să-i descopere frumusețea și i-am oferit o lucrare în care sunt reprezentați părintele llie Cleopa – mare duhovnic al mănăstirii Sihăstria din Neamț, preotul Paisie Olaru de la schitul Sihla din Neamț, care era duhovnic cu harul lui Dumnezeu și arhimandritul loanichie Bălan, născut în Stănița-Neamț, un mare duhovnic și scriitor de cărti bisericești”. În paragraful final al articolului omagial, singura diferență de text este că preotul Paisie Olaru „s-a nevoit la schitul Sihla din Neamț”.
Viorel COSMA