Odată făcut primul pas, prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, guwernerii de la Bucureşti au recunoscut cu nepermisă întârziere nevoia de ajutor umanitar extins. Răspunsul internaţional, de o anvergură cert mai mică decât cea sperată, nu s-a lăsat aşteptat. Accentul s-a pus pe concentratoare de oxigen, primite din rezerva medicală strategică a Uniunii, Polonia şi Danemarca, sau care vin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Italia şi Germania au trimis anticorpi monoclonali, iar două ţări vecine au reacţionat cu totul impresionant. Ungaria, pe lângă ajutorul constând în 1.000 de cutii cu antiviralul Favipiravir Meditop, destinat Spitalului judeţean Miercurea Ciuc, a preluat şi preia pacienţi în stare gravă, care au nevoie de ATI, la spitalele din Szeged şi Debrecen. De la Est, din Republica Moldova, încă de la jumătatea lunii trecute se anunţa o moblizare de excepţie, cu 20 de cadre medicale care vor sosi în România pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu COVID.
Concentratoare de oxigen vin şi din Israel. Un prim transport din totalul de 40 a sosit în ţară marţi, 2 noiembrie. La ceremonia protocolară de predare-primire au participat E.S. David Saranga, ambasadorul Ţării Sfinte în România şi Comandantul acţiunii, Raed Arafat.
Presa israeliană de ieri, preluând un comunicat al Ambasadei de la Bucureşti, anunţa şi sosirea în următoarele zile a unei echipe de experţi medicali, condusă de dr. Rami Sagi, şeful Departamentului pentru spitale din Ministerul israelian al Sănătăţii şi director adjunct al Spitalului Bellinson. Echipa are ca obiectiv perfecţionarea activităţii personalului medical şi eficientizarea procesului de îngrijire.
Donaţia este făcută în numele Ministerului de Externe din Israel, dar are finanţatori privaţi. Cutiile în care sunt ambalate echipamentele primite prezintă o particularitate. După cum se observă în detaliul foto de mai sus, sub descrierea conţinutului, scrie foarte clar în limba engleză „Not for sale”. Adică nu-s de vânzare. (Viorel COSMA)