Conviețuirea omului cu ursul a devenit o problemă. Atacurile tot mai numeroase și apariția acestui animal periculos până în curtea omului, peste 100 de oameni răniți în confruntarea cu ursul în ultimii ani, au făcut ca autoritățile să mai adopte o ordonanță de urgență, în iulie 2021. Aceasta clarifică modul de intervenție când ursul apare în localitate și prevede trei pași: alungarea prin diverse mijloace, tranchilizarea și relocarea ursului și, în fine, extragerea prin eutanasiere sau împușcare. OUG 81/2021 mai prevede clar cine și cum trebuie să intervină, începând cu primarul – care este conducătorul echipei de intervenție și continuând cu medicul veterinar, personalul tehnic al gestionarului fondului de vânătoare sau al Gărzii Forestiere și până la Jandarmerie, care este printre primele trimise la locul intervenției. Pentru situații petrecute în localități, la nivelul județului Neamț problema a fost tratată ca situație de urgență. În urma discuțiilor cu primari de pe Valea Muntelui, prefectul de Neamț, George Lazăr, a semnat o hotărâre adoptată de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pe scurt, primarii din 17 localități trebuia să-și procure câte o armă pentru tranchilizarea ursului, să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare și cu medicii veterinari care ar fi obținut permis de armă de tranchilizare cu sprijin în urgentarea formalităților din partea IPJ Neamț. Primăriile care au aceste obligații sunt Pipirig, Borca, Farcașa, Poiana Teiului, Grințieș, Ceahlău, Hangu, Bicaz, Tașca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Dămuc, Tarcău, Pângărați, Alexandru cel Bun, Piatra Neamț, Tazlău. Ultimul termen pentru toate diligențele din hotărârea CJSU Neamț era 1 octombrie. Suntem la început de noiembrie și din cei 76 de medici veterinari concesionari, nici unul nu a obținut permis de armă, după cum ne-a declarat Sorin Ulea, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
„Trebuie să le facem buletine de-acuma!”
Gheorghe Oniga, primarul din Bicaz Chei, localitatea cu aproape 100 de alerte numai anul acesta: „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie responsabilitatea noastră. Sunt fondurile de vânătoare care trebuie să administreze și eventual, după părerea mea, obligația trebuie să fie a fondurilor de vânătoare. Ei au specialiști, ei știu să-l fugărească, ei știu dacă e sau nu agresiv, dacă trebuie sau nu împușcat. Jandarmii, polițiștii și primarul nu știu câtă treabă au cu urșii.Ce poate face un om când se întâlnește cu ursul?! Noi am avut două incidente în două nopți la rând, joi și vineri. A intrat în grajdul omului, a rupt adăpostul, a mâncat oile, a dat fânul jos din pod ca să urce pe deasupra. Ca un om a procedat! Așa ceva este incredibil! După părerea mea, urșii ăștia ar trebui extrași. Cum mănâncă oaia, vaca, așa poate mânca și omul. Avem contract făcut cu gestionarul fondului de vânătoare, dar ursul intră noaptea în gospodăria omului și constați după 3-4 ore sau dimineața ce s-a întâmplat. Sau îl identifici acuma și până se organizează comisia, el este la 500 de metri. Gestionarul fondului de vânătoare ne-a pus la dispoziție un vânător cu o pușcă, acesta trage la ordinul primarului, dacă are în ce trage. Dar el nu este la dispoziția noastră, iar ursul atacă noaptea mai ales. Până sună omul la 112, până te anunță, până ajungi la fața locului, ori găsești animalele moarte și ursul cine știe pe unde… Avem contract și cu un medic veterinar, dar este un om la 65 de ani, fără permis de armă. Să ne gândim că și în cazul relocării este o procedură și să vedem cine-ți primește ursul, cu ce îl transporți, cum îl iei, cine își asumă toate astea? Trebuie să fie echipe specializate care să intervină, să-l tranchilizeze, să-l transporte, pe răspunderea specialiștilor, nu a primarului. Primarul este într-adevăr șeful comisiei, dar trebuie respectați niște pașii, ceea ce este cam greu, ca să nu dai cu subsemnatul la procuror. Părerea mea este că urșii care stau în habitatul lor să fie lăsați în habitatul lor, iar cei care vin prin gospodăriile oamenilor ar trebui extrași. Sunt din ce în ce mai mulți… Acuma, ăștia vin în sat, trebuie să le facem buletine de-acuma! Nu-i de râs, fiindcă la noi pădurea e aproape de casele oamenilor. Anul acesta cred că ne apropiem de 100 de atacuri ale ursului, avem și două-trei alerte pe noapte. Consider că siguranța cetățeanului este atributul statului, prin instituțiile sale. Am făcut demersuri acum vreo două-trei săptămâni la ministrul Mediului, am trimis și procesele verbale cu pagubele, așteptăm un răspuns. Suntem neputincioși, mi se pare o situație penibilă în care sunt prinși primarii și după părerea mea, urșii periculoși trebuie extrași. Nu zic să împușcăm toți urșii, fiindcă ursul din pădurile noastre, cu care conviețuim de atâția ani, ăla n-a avut năravuri de astea”.
„Nu ne-am luat armă, cine s-o folosească?”
Petrică Ruscanu, primar de Borca: „Noi am făcut contract de 1.000 lei pe lună cu Ocolul Silvic, care este gestionarul fondului de vânătoare și de 1.000 lei cu medicul veterinar Bâia Petru. Sunt contracte pe aceste 3 luni din acest an. Doamne ferește de ceva, noi răspundem. Acum vreo două săptămâni a mai fost un incident la Mădei. Au venit Jandarmeria, Poliția și SMURD-ul, dar ursul n-a atacat. Doamna care sunase la 112 a spus că era un urs în curtea dânsei, dar n-apucase să atace. Era în jur de ora 22-23 și a durat cam 20 de minute până ne-am adunat membrii comisiei. Ursul plecase. La alte intervenții, a fost alungat cu zgomote. În ultima perioadă nu prea au mai fost incidente. Nu pot să-mi dau seama de ce sunt mai multe atacuri anul acesta, unii spun că sunt urși aduși din altă parte, dar nu știu ce să zic. Eu mă gândesc că s-au înmulțit mult urșii, mai ales că de prin 2017 nu mai este voie să fie vânați. Poate erau mulți și înainte, dar nu veneau în sate. La noi, la Ocolul Silvic, sunt două fonduri de vânătoare, asigurate de doi pădurari și din câte știu eu își fac treaba și duc mâncare în pădure. Dar, probabil că fiind foarte mulți urși, coboară la sate. Nu ne-am luat armă, cine s-o folosească?! Eu n-am patima vânatului și nici nu cred că o voi avea”.
„Populația de urși este foarte mare, aceasta e un fapt”
Ion Nechita, primar de Tazlău: „Noi am primit oferte de la doi gestionari de vânătoare, trebuie să alegem o ofertă. Avem o ofertă și de la un medic veterinar pentru a face contract, dar nu are permis de armă, din ce am văzut este autorizat medic de pe la Piatra-Neamț sau Bicaz. Trebuie să alegem și să dăm hotărâre de Consiliu Local.
Până atunci, noi avem un grup de intervenție pe care l-am organizat împreună cu SVSU, cu gestionarul fondului de vânătoare. Ideea este că, dacă se ajunge la relocare, trebuie să apelăm la firmă specializată și din câte am înțeles este una pe la Brașov, care are utilaje necesare, nu știu dacă este mai aproape. Trebuie mașină specială, trebuie ca ursul să fie tranchilizat cu arma specială, nu ne putem juca. Armă nu am achiziționat, oricum trebuie și autorizație, nu știu dacă mergem până acolo cu responsabilitățile, câtă vreme facem contract cu gestionarul de vânătoare. Noi, am luat din banii noștri, cu domnul vice și cu angajații SVSU, niște petarde și am alungat ursul cu zgomote. Am avut două incidente la un proprietar, a ucis două animale și am reușit să alungăm ursul cu zgomote. Cadru legal există, într-adevăr, dar e foarte complicat să ajungem până la a eutanasia ursul și personal n-aș vrea să ajungem până acolo. Sunt și foarte multe documente de întocmit. Prima dată trebuie să îndepărtăm ursul de gospodării, de intravilan, așa spune legea. Dar, pe fond, cred că ar trebui modificat un pic cadrul legislativ la nivel național, populația de urși este foarte mare, aceasta e un fapt. Urșii sunt animale teritoriale și mulți vin către zone de unde își pot procura hrana împinși, oarecum, de ceilalți urși. Dacă găsesc mâncare, ei revin. Înainte nu atacau satele, vânătoarea era permisă, acum nu mai este voie. Se mai propagă ideea că pădurile sunt tăiate și ursul nu are mâncare, de aceea coboară în sate. Dar nu cred că asta este explicația, fiindcă în teritorii unde s-a tăiat mult, există multă mâncare pentru urși, ei hrănindu-se și cu fructe de pădure și, eventual dacă este ras, acolo se favorizează creșterea vegetației ierboase care ajută la creșterea populației de cervide. Deci, hrană ar fi și mai multă dacă nu este pădure. Eu nu sunt specialist, dar sunt ecologist și după părerea mea cam așa stau lucrurile cu pădurea și urșii”.
„De problemă trebuie să se ocupe cei care se pricep”
Maria Petrariu, primar Vânători-Neamț, comună care nu este vizată de hotărârea CJSU Neamț, dar care tocmai s-a confruntat cu ursul: „La noi nu au fost incidente până la acela de luni seara, când o ursoaică cu 3 pui a traversat drumul național pe la zimbrărie. Am înțeles că a intervenit Poliția, dar n-a fost nici un incident, ursoaica s-a dus în pădure. Noi avem doi gestionari de fond de vânătoare: unul este mănăstirea, celălalt este Silvicul. Am discutat și cu cei de la Ocolul Silvic și am înțeles că prima intervenție este a celor de la ISU, Poliție, apoi se predă situația primarului, care trebuie să se ocupe mai departe. Dar, la noi, anul acesta ursul n-a atacat în gospodării și din punctul meu de vedere vreau să nici să nu fie și nici urșii să nu fie împușcați. Problema tot noi, oamenii, suntem, că s-au tăiat păduri, s-a umblat la habitatul lor și animalele ce să facă?! Eu nu sunt specialist, mă bucur că n-au fost oameni atacați, dar cred că de problemă trebuie să se ocupe cei care se pricep și au atribuții directe. Nu totul stă într-un contract, important este să rezolvi situația. Contractul presupune niște bani dați lunar, tot din buget și fondurile sunt așa cum sunt. Să mă ierte Dumnezeu, dar tot vin atribuții pentru primari, dar fără sursa de finanțare și primarul trebuie să găsească banii! De unde iei și cum faci?!”.
Cristina Iordache
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 513, săptămâna 4 – 10 noiembrie.