Cine nu şi-ar dori să aibă parte de propriul său „Colţ de rai“ unde să se bucure de clipe de relaxare şi linişte, de un peisaj mirific şi bucate tradiţionale sănătoase? Pensiunea „Colţ de rai“ din comuna Dămuc poate să-ţi ofere toate aceste lucruri. Situată într-o zonă de poveste, cu aer curat, dealuri verzi cât vezi cu ochii, cu propria sa minipăstrăvărie, unde păstrăvii fântânele sunt crescuţi natural şi lent, ajungând la 250 de grame în doi ani şi jumătate, pensiunea urmează să fie pusă la dispoziţia turiştilor şi vânătorilor la sfârşitul acestui an, în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Noi suntem vânători din tată-n fiu. Bunicul meu, tatăl meu au fost vânători, este o tradiţie de familie căreia îi sunt foarte loial şi care îmi dă mari satisfacţii. Am foarte mulţi prieteni vânători, mai ales din străinătate, care veneau în sezon aici şi nu aveam unde să îi cazez. Trebuia să îi duc tocmai la Lacu Roşu şi cum dimineaţa trebuia să plecăm pe la ora 4:00, era foarte greu să merg să-i aduc de acolo. O perioadă de timp i-am adus şi i-am cazat la mine acasă, dar nu aveam spaţiu suficient. Şi, la un moment dat, prietenii mei vânători din străinătate au început să-mi spună: «De ce nu îţi faci tu o cabană, o pensiune aici, că ai toate îndemânările şi locul este atât de frumos?» Şi, după ceva timp de chibzuială, acum trei ani am pornit la drum cu acest proiect. A fost foarte greu, sunt foarte multe pedici, în primul rând cu toate avizele şi autorizaţiile de care ai nevoie. Pe urmă, finanţarea europeană ajunge să-ţi acopere în final doar jumătate din investiţie, cealaltă jumătate trebuie să o asiguri tu, din resurse proprii. Pe mine m-au ajutat foarte mult familia şi prietenii, altfel nu aş fi avut nicio şansă!“, povesteşte silvicultorul Ionel Voaideş, cel care a ridicat pensiunea „Colţ de rai” de la zero, în Dămuc. Turismul şi, în special, turismul ecologic cu produse locale, proprii este singura şansă de dezvoltare viabilă din această zonă. Şi Ionel Voaideş a înţeles acest lucru atunci când a pornit la drum.
„Eu cred într-un stil de viaţă sănătos”
Clădirea are o arhitectură deosebită, încadrată perfect în specificul zonei, luminoasă şi oferind o perspectivă foarte bună a peisajului ce o înconjoară. În interior au fost amenajate la cheie şase camere cu paturi duble, mobilate modern şi aerisit, în culori pastelate, şi cu toate îndemânările: baie proprie, cu duş, apă caldă şi căldură. Din holul care asigură accesul către camerele de cazare se intră în camera de recreere unde există o masă de biliard şi una de tenis de masă, fotolii şi ferestre uriaşe, luminoase, prin care poţi admira împrejurimile de basm.
Pentru masă, gospodarul Ionel Voaideş a gândit lucrurile într-un mod interactiv, turiştii au la dispoziţie, la parterul pensiunii, o bucătărie, cu toate dotările necesare unde îşi pot găti singuri, ajutaţi de soţia sa: „Eu cred într-un stil de viaţă sănătos şi acesta începe cu mâncarea, care trebuie, neapărat, să fie făcută cu dragoste, din produse ecologice, de aici de la noi, din zonă. Am şi un bazin cu păstrăvi curcubeu care poate asigura cantitatea necesară pentru toţi oaspeţii noştri. Am şi un bazin cu puiet, în altă parte, de unde îmi asigur permanent regenerarea. Mi-am propus să fac multe, cu încredere şi credinţa în Dumnezeu, să vedem cât voi putea face din tot ce mi-am propus“.
Pensiunea are propria sa centrală termică pe lemne şi peleţi, care mai are nevoie de câteva mici ajustări, care funcţionează pe baza unui soft computerizat şi va asigura confortul termic în întreaga pensiune în sezonul rece. Vara răcoarea este garantată natural, nu mai sunt necesare intervenţii tehnice.
Pentru oaspeţii săi, Ionel Voaideş a pregătit şi trasee ce pot fi străbătute cu bicicleta, el fiind adeptul mişcării în aer liber, ca alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Deja a achiziţionat bicicletele, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi ştie exact prin ce zone frumoase şi sălbatice din pădurile Dămucului vrea să-i conducă.
În viitor şi-a propus chiar organizarea unor curse off-road, tot pentru amatori, cu acelaşi scop turistic şi deja face toate pregătirile necesare.
Şi pentru că sportul şi vânătoarea sunt pasiunile sale de o viaţă, în curtea pensiunii, urmează să construiască o piscină mare, modernă, cu tot ceea ce este necesar turiştilor pentru a înota, a se simţi bine şi a socializa.
Din toate acestea bineînţeles că nu pot lipsi partidele de vânătoare, de la care a şi pornit ideea realizării acestei pensiuni. Prietenii săi, din toate colţurile ţării şi de peste hotare, vânători, abia aşteaptă ca pensiunea să se deschidă şi să își facă rezervările pentru Crăciun.
Angela CROITORU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 516, săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.