Cu ocazia omagierii, Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, adresez un mesaj, întregii societăți, cu toate că este foarte greu de a găsi cuvintele potrivite pentru semnificația pe plan internațional a acestei zile și prin care să ne exprimăm înțelegerea pentru suferința persoanelor afectate de acest fenomen.
Violenţa împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunității internaționale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.
Responsabilitatea de a ne opune oricărei violenţe sau hărțuiri la adresa femeilor și fetelor ne revine tuturor, atât la nivelul statului, cât și la cel al societății civile și al individului.
În anul 1991 a fost lansată Campania internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor şi care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului).
Deși omniprezentă, violența, nu este inevitabilă. Ea poate și trebuie să fie prevenită. Oprirea acestei violențe începe prin a îi crede pe supraviețuitori, prin adoptarea unor demersuri corespunzătoare și incluzive care să rezolve cauzele profunde, să transforme normele sociale dăunătoare și să responsabilizeze femeile și adolescentele.
Cu servicii esențiale centrate pe supaviețuitori, în sectoarele de poliție, justiție, sănătate și sectoarele sociale, dar și finanțare suficientă, pentru agenda privind drepturile femeilor, putem pune capăt violenței bazate pe gen.
Prefect George LAZĂR