Sporurile pentru angajații Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, care au îngrijit pacienți cu covid în vara anului 2020, sunt înroșite de verificările instituțiilor abilitate. Consiliul Județean Neamț a fost verificat de Curtea de Conturi Neamț, iar concluziile recent încheiatului control țintesc și modul de acordare a sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase de la spital. Câtă vreme banii au fost asigurați de CJ Neamț, instituție verificată de inspectori despre cum a cheltuit banii în tot anul 2020, spitalul județean a fost chemat să clarifice. Vorbim de aproape un milion de lei, bani pe care Curtea de Conturi Neamț i-a identificat ca fiind acordați nelegal ca sporuri de covid în perioada iunie-august 2020. Concluziile Curții de Conturi Neamț au fost întărite de un controlul ANAF, derulat în luna iulie 2021, iar concluziile inspecției fiscale sunt similare cu ale Curții de Conturi Neamț în privința legalității. Mai este de adăugat că și Casa de Asigurări de Sănătate a avut control de la Curte pe aceeași problematică.
Ce consideră Curtea de Conturi că a greșit Spitalul Județean
Dincolo de limbajul sec dintr-un act de control, se pare că principalele acuze aduse celor de la spital țin de faptul că nu s-a calculat individual acordarea sporurilor și că baza de calcul de la care s-a pornit este salariul din septembrie 2015, deși între timp apăruseră alte acte normative, precum legea salarizării unitare a bugetarilor 153/2017 și normativele care au permis majorarea salariilor în sistemul sanitar mai devreme de anul 2022. Sporurile, între 55 și 75%, erau acordate atunci doar pentru angajații care aveau contact direct cu pacienții pozitivi. Deoarece spitalul din Piatra Neamț era unul suport Covid, s-a considerat normal ca ele să fie date tuturor angajaților. În raport se explică aceste lucruri.
„Din analiza documentelor prezentate, s-a constatat că pentru a justifica influențele financiare din creșteri salariale, reprezentanții SJU Neamț au doar o situație centralizatoare prin care a fost stabilită global valoarea influențelor financiare, raportat la cheltuielile de personal aferente lunii septembrie 2015, ca lună de referință, (…) în funcție de actele normative emise anterior, abrogate de legea 153/2017. (…) Cuantumul acestor influențe nu s-a realizat pe baza unui calcul nominal, pe fiecare angajat și pe fiecare lună. (…) Nu există documente legal întocmite privind influențele financiare determinate de creșterile salariale calculate nominal pe angajați/lună pentru a avea certitudinea calcului corect al bazei salariale. Echipa a constatat acordarea nelegală de sporuri aferente lunii iunie și iulie. (…) Consiliul Județean Neamț aprobă suma maximă aferentă sporurilor lunii iunie în sumă de 2.744.855 lei, respectiv suma maximă aferentă sporurilor lunii iulie în sumă de 2.666.626 lei, cu încadrarea cf. Art. 25 din legea cadru 153/2017. Se constată că aferent lunii iunie au fost acordate efectiv sporuri în valoare de 3.314.855 lei, iar în iulie în sumă totală de 2.860.940 lei (…). Drept urmare au fost acordate nelegal sporuri în sumă de 764.291 lei fără aprobarea ordonatorului principal de credite, retroactiv, plata acestora fiind efectuată în luna septembrie 2020, fără fundamentarea adecvată, în condițiile în care nu există posibilitatea legală acordării a două procente diferite ale aceluiași spor”.
De menționat că spitalul stabilise spor de 75% pentru ATI și Boli Infecțioase și 55% spor pentru salariații implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Ulterior, Comitetul Director a mai decis un spor suplimentar de 12,95% pentru ATI și Infecțioase și un spor suplimentar de 9% pentru celelalte secții. Inspectorii Curții de Conturi Neamț au mai constatat că sporurile au fost date la grămadă, inclusiv în luna august 2020, fără nominalizarea celor care au intrat în contact direct cu pacienții pozitivi. Prejudiciul constatat pe luna august este de „149.819 lei în cazul unui număr de 88 angajați care și-au desfășurat activitatea în ambulatoriu integrat al spitalului (…), farmacia de spital, cabinetul de planificare familială, laboratorul de radiologie, compartimentul de securitatea muncii, sterilizare, cabinete din structura spitalului și compartimentul diabet zaharat”. Între timp, banii s-au dat și acum instituțiile de control impun recuperarea a nu mai puțin de 914.110 lei sporuri acordate nelegal.
Explicațiile celor din conducerea spitalului
Dr. Dan Verzea, managerul interimar din acea perioadă: „După ce am preluat mandatul, m-am confruntat cu o presiune constantă din partea personalului implicat direct în tratarea pacienților COVID-19, care doreau acordarea sporului de condiții deosebit de periculoase. Casa de Asigurări de Sănătate Neamț nu a precizat metodologia de calcul la acordarea sporurilor, s-au făcut mai multe estimări, simulări de acordare. Mulți pacienți erau în secțiile de Boli Infecțioase și ATI, dar apoi a crescut numărul lor și a fost implicat personal din celelalte secții și de aceea s-a decis creșterea sporurilor cu 12,9% și respectiv 9%. Calcule au fost făcute în ședințele de comitet director, unde directorul financiar a dat asigurări că se încadrează în bugetul alocat pentru salarii. (…) S-a propus un mod de calcul prin acordarea de sporuri proporțional cu timpul efectiv de lucru. RUONS a cerut de la șefi secții și compartimente estimarea timpului efectiv petrecut de fiecare angajat din subordine în îngrijirea pacienților cu COVID-19. S-a discutat și cu liderii de sindicat – Ionuț Nistor Solidaritatea Sanitară și Teodor Darandoi Sanitas – care au acceptat să se acorde procente egale secțiilor, iar la Infecțioase și ATI sporul să fie mai mare, fiindcă și riscurile asociate îngrijirii pacienților pozitivi era mai mare. Datele de pe secții au fost centralizate și pe 22 iulie 2020 s-a decis în Comitetul Director prin hotărâre să fie acordate 12,95% la Infecțioase și ATI, în rest 9%, pe lângă sporurile existente, diferite între secții, așa cum reiese și din statele de plată ce pot fi verificate. A existat o preocupare constantă pentru acordarea corectă a sporurilor, ținând cont de faptul că toate secțiile au tratat pacienți cu covid, care erau repartizați – conform procedurii – de medicii de gardă Boli Infecțioase, unde erau locuri disponibile și în funcție de nevoile specifice fiecărui bolnav – de exemplu chirurgicale, sau de oxigen și pacientul era trimis în OG fiindcă erau mai multe surse fixe de oxigen și acolo au fost tratați foarte mulți pacienți de medici și sub coordonarea infecționiștilor. În plus, a fost elaborată o notă de fundamentare pentru a explica modul de calcul al sporurilor (…)”.
Maricica Drăgan, directorul financiar de atunci: „CJAS Neamț nu a transmis spitalelor o metodologie unitară de calcul a influențelor financiare, prin urmare legislația emisă din anul 2017 și până în prezent a fost interpretată și aplicată de fiecare instituție în parte. Ce s-a hotărât în Comitetul Director a avut ca punct de plecare declararea spitalului suport covid și a fost analizată cu sindicatele activitatea din fiecare secție, stabilindu-se gradul de implicare în tratamentul pacienților confirmați Covid, complexitatea cazurilor tratate, numărul de pacienți raportat la numărul de personal. S-a constatat că tot personalul a fost implicat în covid, CD stabilind programul și modul de lucru pe fiecare pavilion, etaj, secție. Astfel, având în vedere deficitul de medici infecțioși și adresa MS 2998 din 15 aprilie 2020 care se stabilea că pacienții cu covid pot fi tratați de medici din toate specialitățile, procedura stabilită la nivelul spitalului prevedea ca pacienții să fie tratați pe schema terapeutică decisă de infecționist de medicii desemnați din secțiile unde pacienții erau internați. Medicii și personalul mediu și auxiliar au tratat și tratează în continuare toate cazurile covid care le sunt repartizate, indiferent dacă au patologie specifică asociată. Complexitatea cazurilor a fost considerată uniform distribuită la nivelul spitalului. Astfel că s-a propus acordarea sporurilor pentru tot personalul implicat și având în vedere și gradul de ocupare al spitalului. Aceste aspecte au fost transmise și CAS în nota de fundamentare pentru acordarea sporurilor. În ce privește suma de 764.314 lei, nu consider că au fost acordate ilegal, întrucât plata s-a făcut în septembrie 2020, pentru cheltuiala înregistrată în august 2020. Ordonatorul de credite a aprobat suma, întrucât suma a fost inclusă în cuantumul sporurilor aprobate pentru august 2020 și deci se încadra în plafonul stabilit de art. 25 din legea salarizării unice 153/2017. Din analiza execuției plății acestor sporuri în anul 2020 se poate constata că nu s-au înregistrat depășiri față de cuantumul aprobat de ordonatorul de credite și nu este just față de salariați să se considere în defavoarea personalului, au fost luni în care a rămas disponibil neutilizat până la nivelul maxim al plafonului. Plata s-a făcut în septembrie 2020 întrucât atunci s-au primit banii de la CAS Neamț”.
Alexandru Filimon, actualul manager al spitalului județean, căruia îi revine dificila și incomoda sarcină de a recupera sumele respective, a declarat: „Ca urmare a controlului efectuat la CJ Neamț de către Curtea de Conturi, a fost controlat și SJU Piatra-Neamț ca unitate subordonată. Doamnele inspector au folosit raportul predat în vară de ANAF în urma controlului efectuat la unitatea noastră ca punct de pornire și au analizat, prin sondaj, sporurile distribuite angajaților în anul 2020. În lunile iunie-iulie 2020 au fost găsite sume plătite în plus unor angajați, pe baza unor decizii ale Comitetului Director din acea perioadă. Măsura ce trebuie implementată de echipa noastră este de recuperare a acelor sume. În acest moment, compartimentul Salarii calculează sumele respective la nivel individual, urmând să discutăm care este modalitatea legală prin care aceste sume pot fi recuperate, fără a crea un disconfort financiar acelor angajați în perioada Sărbătorilor de iarnă!”.
Rămâne de văzut cum va fi recuperată suma, de la cine, în ce procente și dacă vom asista la alte procese după ce deciziile vor fi puse în practică.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 516, săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.
Un comentariu
Procese ar trebui sa fie. In principal ar trebui vuzate capetele luminate care dau propun si aproba legi. De asemenea, sa nu uitam de celebra sintagma “dupa razboi multi viteji se arata!”. In loc sa dea amenzi ar trebui facuta preventie. De ce institutiile care acum dau amenzi nu au venit in sprijinul celor din Spital? Nu ar fi fost mai bine ca in acea perioada cand nu se intampla nimic in tara decat in sistemul de sanatate, toate institutiile sa-si trimita oameni pentru a oferi suport spitalelor? Sunt atat de destepti cei care dau amenzi. Oricum ar fi, trebuie sa recunisc ca e un titlu bun pentru o stire “bomba”. Nu ne vom face bine niciodata!