S-a vorbit mult despre ceea ce a însemnat perioada în care Piatra Neamț a fost gubernia lui Gheorghe Ștefan. Cu bune și, mai ales, cu rele. Pentru că întotdeauna despre rele se vorbește mai mult. Pretextul există, deoarece se vehiculează sume de zeci de milioane de euro prăduite de o gașcă de acoliți, pentru care bugetul public nu a însemnat decât locul de unde se îndestulau fără teama că cineva i-ar putea trage la răspundere. Atunci a fost pus la punct un sistem care a funcționat duduind și în perioada Chitic și care, în mare parte, funcționează și astăzi la nivelul municipiului. În multe cazuri, cu aceeași oameni, dar și cu noii veniți, care și-au însușit aceleași reguli de funcționare. De-a lungul anilor presa a scris despre o mulțime de afaceri, multe dintre ele ajunse și în vizorul Curții de Conturi. Care, din 2009, a controlat, a lăsat documente cu măsuri de luat și cam atât, pentru că legea se oprea la ușa primăriei sau a partidului. Abia din 2017, când lui Dragoș Chitic i s-a spus că dacă nu va trece la recuperarea sumelor va fi el cel care va suporta consecințele, instanța a fost sesizată și, după 4 ani, s-a ajuns la un prim rezultat. Tribunalul Neamț a pronunțat, în 29 octombrie, o hotărâre prin care fostul edil este obligat să plătească 10.267.247,99 lei, undeva în jur de 2 milioane euro. Vorbim despre o primă instanță, va urma sigur recursul și orice este posibil.
De unde vine această sumă? În urma unor controale ale Curții de Conturi s-a constatat că, pentru perioada 2009-2015, Gheorghe Ștefan, în calitate de primar, trebuia să dispună măsura recuperării unor prejudicii din niște contracte care au păgubit municipalitatea. Fostul primar nu s-a conformat, împreună cu echipa care a fost alături de el și de aici decizia instanței nemțene. Pentru a înțelege cum a funcționat sistemul în această perioadă este necesară o detaliere a neregulilor constatate de Curtea de Conturi, nereguli pe care administrația Ștefan a refuzat să le pună remedieze. Aici vorbim despre 31 de nereguli. Asta permite, este adevărat, într-o mică măsură, devoalarea unui sistem corupt, dar extrem de bine protejat.
Pinalti, singurul vinovat?
Într-un răspuns primit de la Primăria Piatra Neamț, unde sunt enumerate cele 31 de nereguli pentru care banii nu au fost recuperați – mai sunt sute unde într-un fel sau altul se spune că măsurile Curții de Conturi au fost duse la îndeplinire, dar asta nu înseamnă că s-au recuperat și banii – există și o concluzie: ”Pentru toate aceste prejudicii este responsabil pârâtul Gheorghe Ștefan, care nu a luat la timp toate măsurile care se impuneau în vederea recuperării acestor prejudicii de către municipiul Piatra Neamț și care avea obligația de a lua aceste măsuri și de a recupera prejudiciile constatate de Camera de Conturi Neamț, fiind conducătorul instituției la momentul respectiv.” Judecat simplist, în logica cu care ne-am obișnuit, șeful absolut este singurul vinovat. În realitate, alături de el au fost oameni care trebuia să asigure legalitatea tuturor deciziilor, secretarul municipiului, directorii din primărie, consilierii locali, ceilalți funcționari, care toți s-au prins cu voioșie în hora care le aducea avantaje de toate felurile. Ei sunt la fel de vinovați ca și primarul că au permis/facilitat toate hoțiile și ar trebui să plătească în solidar cu fostul primar. Interesant că nimeni nu și-a pus problema cât de vinovați sunt, din punct de vedere penal, cei care au pus umărul, cu multă inventivitate, la amânarea unor decizii din 2009-2010 până în 2017. Și la fel de util, pentru nemțenii care mai cred încă în dreptate, ar fi să vedem câți dintre ei mai sunt în funcții de conducere în primărie și pe câți îi găsim în Consiliul Județean, de exemplu.
Afacerea centrale termice de bloc – doar 380.820,55 lei de recuperat
Într-un interviu publicat de site-ul Green Report, primarul Gheorghe Ștefan considera că una dintre cele mai importante realizări ale primului său mandat este renunțarea la centralele termice vechi: ”Unul dintre proiectele de succes pe care le-am întreprins a vizat înlocuirea centralelor termice vechi, care aveau un consum ridicat de gaz metan (176 Nmc/Gcal) cu centrale noi, mult mai economice (110 Nmc/Gcal). Investiția privind modernizarea sistemului de producere și distribuție a căldurii în municipiul Piatra-Neamț s-a derulat în două etape, 2005-2006 și 2007. Ea cuprinde transformarea celor 46 de centrale termice de cvartal pe gaze naturale, existente în cartierele de blocuri de locuințe, în centrale termice de bloc sau grup de blocuri și modernizarea rețelelor termice de distribuție cu conducte preizolate pentru încălzire, ducere și întoarcere și pentru apa caldă de consum. Centralele termice de bloc sau grup de blocuri vor cuprinde echipamente performante pentru producerea și distribuția energiei termice sub formă de apă caldă.” Ultima frază trebuie reținută, pentru că în realitate afacerea a fost un mare fiasco, dar și un mare boom financiar pentru participanți. Mai ales că bani au fost cu nemiluita, Guvernul României alocând sume importante către orașul condus de Ștefan, 2,6 milioane în 2006 și 3 în 2007!
Curtea de Conturi, făcând controale prin sondaj, a constatat că, dincolo de declarații oficiale, realitatea este cu totul alta. După un control prin sondaj era constatat un prejudiciu de 487.068 lei în contractul încheiat în
2005, cu Star Erg Burner SRL din Ploiești pentru proiectare și furnizare de echipamente pentru centrale termice de bloc, pentru modernizarea sistemului.
De unde provine prejudiciul? Fără a intra prea mult în detalii, există decizii definitive ale instanțelor, reținem o plată de 125.534 lei pentru proiectare conform contract, dar pentru care auditorii nu au găsit documente justificative, factura fiind achitată fără să existe o predare fizică a proiectului. Suma de 113.804 lei este considerată prejudiciu, deoarece ”luând prin sondaj un reper al lucrării – panouri automatizate – auditorii publici externi au constatat că deși prețul unitar din ofertă este de 2.700 Euro, 3.700 Euro și 4.600 Euro, cu TVA, diferențiat pe centrale termice (…), în facturile decontate au fost incluse doar panouri cu prețul de 4.600 euro”.
O altă șmecherie a costat în plus muncipalitatea 247.728 lei. Rețeta este simplă, se plătește de două ori același reper, ”cutie comandă TBOXC3”, o dată ca parte a unui cazan și a doua oară ca reper distinct!
Primăria nu a făcut nimic pentru recuperarea sumelor, a atacat în schimb decizia Curții de Conturi și a tras de timp suficient de mult încât să se ajungă la falimentul firmei ploieștene. În acest moment, a angajat un avocat care să redacteze o cerere de înscriere creanțe pe tabelul creditorilor, înregistrată la primărie pe 25 iunie 2010, fără să existe vreo dovadă că cererea respectivă a fost depusă la Tribunalul Prahova. În 2014 se dispune încheierea procedurii falimentului și radierea firmei din Ploiești din Registrul Comerțului. După faliment, s-a constatat că Primăria Piatra Neamț figura pe tabel cu suma de… 1.669 lei! Auditorii au considerat că nu s-au întreprins măsuri pentru înregistrarea în tabelul creditorilor a întregii creanțe, că a existat ”inacțiune privind monitorizarea modului de realizare a măsurilor dispuse prin decizia Curții de Conturi”.
În acest moment, pentru întreaga afacere, Gheorghe Ștefan ar trebuie să achite suma de 380.820,55 lei. Asta dacă nu cumva la recurs suma va fi redusă sau anulată.
Baia comunală – 42.354,26 lei pentru că nu a fost promovată o acțiune în instanță
Afacerea Baia Comunală – Primăria Piatra Neamț a stat la vremea respectivă în atenția presei, mulți suspectând că a fost una cu dedicație, pe bază de prietenii. Primăria a cheltuit mulți bani, după care o entitate privată a preluat afacerea. Dincolo de aceste prezumții de vinovăție, Curtea de Conturi a constatat că, după ce se produsese predarea-primirea spațiului, primăria a cheltuit 125.171.67 lei pentru diverse lucrări de reparații. Interesant că în instanțe, Primăria a pierdut procesele cu Curtea de Conturi, inițial a fost redusă suma la 42.354,26 lei, a fost pierdut procesul în primă instanță, după care nu a mai fost promovat recurs la Curtea de Apel. Pentru că nu au fost duse până la capăt toate demersurile pentru atacarea deciziei Curții, acum Gheorghe Ștefan ar trebui achite el această sumă. Întrebarea este, cine trebuia să se ocupe de acest demers legal destul de simplu? Mai ales că deja se câștigase prima rundă…
320.496 lei din relația primărie – SC Bercas SA
Societatea Bercas SA a fost una despre care se poate spune că a fost atentă la multe dintre lucrările municipalității și a devenit un partener stabil atâta timp cât a fost Ștefan la Primărie. În același timp, societatea a dat mult de lucru auditorilor de la Curtea de Conturi care au constatat o mulțime de nereguli, multe dintre ele recunoscute, după care a urmat recuperarea, pe diverse căi, a prejudiciului.
Un exemplu grăitor despre modul în care se ajungea la contracte cu sume mult mai mari decât valoarea calculată inițial. Pentru construirea de locuințe sociale în cartierul Văleni se anunța pe SEAP în iunie 2007 un contract de 3,7 milioane de euro. Cinci firme au cerut caietul de sarcini, ofertă a depus doar Bercas SA, aceasta fiind de 4,47 milioane de euro, depășind valoarea estimată a lucrării, fiind clar pentru toată lumea că era inacceptabilă.
Primăria nu renunță pe motiv că lucrarea este urgentă și viceprimarul de atunci semnează trei note justifictive, toate nedatate și neînregistrate (o fi vreo conotație penală aici?), după care se ajunge la o negociere fără publicarea unui anunț de participare. Se înscrie, nicio supriză, Bercas SA, numai că ea vine cu două oferte, una de 4,472 milioane euro și alternativa de 4,605 milioane, comisia alegând-o pe cea mai scumpă, pe motiv că ar fi folosită o tablă mai bună, cu garanție de 30 de ani și material lemnos mai de calitate. Concluzia auditorilor: ”Dintre cele două oferte depuse, cu aceleași articole de deviz, aceleași cantități de lucrări și aceleași caracteristici tehnice ale materialelor, autoritatea contractantă a optat în mod nejustificat pentru oferta cu prețul cel mai mare – diferența între acestea fiind de 511.266,66 lei”.
De aici încolo au loc controale, s-a stabilit un prejudiciu de 2.722.202.57 lei. Au urmat procese, compensații, pentru ca într-un final să se ajungă la suma de 320.496 lei, după ce Primăria recidivează și nu folosește toate căile pentru a ataca decizia Curții. Și în acest caz banii i se impută primarului de la acea dată. Pentru același motiv, nedepunerea unui recurs la o decizie a instanței, primarul este considerat responsabil și în cazul unui schimb de terenuri între Primărie și două persoane fizice, prejudiciul fiind de 21.324 lei, dar şi în cazul altui schimb de terenuri cu SC Trans Serv SRL, unde valoarea prejudiciului a fost calculată la 325.480,54 lei. La această sumă se mai adaugă încă 10.642.44 lei, rezultați prin necalcularea redevenței la întreaga suprafață concesionată către Trans Serv SRL, care era mai mare cu 244 mp.
2.075.697,17 lei, prejudiciu de la anveloparea unor blocuri din Piatra Neamț
Anveloparea mai multor blocuri din Piaatra Neamț, care trebuia să se facă și cu o contribuție de 20% din partea cetățenilor, a dus la acumularea de prejudicii pentru municipalitate. Auditorii au concluzionat că ”unitatea administrativ teritorială a avut o atitudine imprudentă în legătură cu recuperarea sumelor de la asociațiile de proprietari, în limita a 20%, reprezentând contravaloarea lucrărilor de intervenție la anvelopa blocurilor de locuințe”. Nevirarea banilor de către asociații a determinat ca plata lucrărilor să fie făcută de către primărie, care ulterior nu a luat măsuri pentru recuperarea acestor fonduri. Suma estimată la control era una uriașă, de peste 4,7 milioane de lei. Până la data controlului, au fost recuperați 783.775 lei și în acest moment fostul primar ar trebui să achite 2.075.679 lei la data de 31.12.2020. Pentru o parte dintre ei nefiind inițiat niciun fel de demers pentru recuperare.
Compensațiile pentru energie către Locato – pagubă de 7.436.696,16 lei
Societățile Consiliului Local Piatra Neamț care au fost implicate în livrarea energiei termice către populație prin sisteme de centralizare, vorbim aici despre S.C. Aqua Calor SA și S.C. LOCATO SA Piatra Neamț, fac și ele obiectul controlului Curții de Conturi. De fapt, aici înregistrăm cel mai mare prejudiciu care i se pune acum la plată lui Gheorghe Ștefan. Este vorba de sume cuvenite de la bugetul de stat pentru compensații, despre care auditorii spun că ar fi fost acordate fără respectarea prevederilor legale, ei vorbesc de o supracompensare care a grevat asupra bugetului local.
De unde provine grosul sumei: ”Cu privire la suma de 9.270.359,83 lei datorată de către SC Locato SA bugetului local, reprezentând o supracompensare primită de la bugetul local pentru energia termică furnizată, entitatea s-a înscris în tabloul creditorilor cu suma de 1.388.412 lei, conform adresei nr. 15991/26.04.2013, emise de Direcția Economică către Direcția de Taxe și Impozite (anexa 90). Întrucât în «Tabloul definitiv al creanțelor debitoarei SC Locato SA, actualizat la data de 09.07.2014» UATM Piatra Neamț s-a înscris prin Direcția de Taxe și Impozite, cu suma de 5.799.772,73 lei care include doar creanța de 1.388.412 lei, de mai sus, rezultă că entitatea nu a dispus măsuri în vederea recuperării sumei de 7.881.947,69 lei (9.270.359,83 lei stabilită la control – 1.388.412,14 lei sumă înscrisă în tabelul creditorilor)”.
Fotbalul și asociațiile sportive – 1.762.000 lei bani de recuperat de la fostul primar
Finanțarea fotbalului, dar și a altor activități sportive a depășit de multe ori cadrul legal la Piatra Neamț. Dovadă sunt dosarele finalizate sau încă în lucru cu privire la banii alocați echipei de fotbal Ceahlăul. Ana Monda, fost viceprimar și Vasile Vișan, secretar, au fost condamnați la plata unor sume imense, Gheorghe Ștefan, care nu a semnat nimic, nefiind parte în dosar. În schimb, acum este chemat să plătească o sumă importantă, deoarece, constată Curtea de Conturi: ”din verificarea categoriei de operațiuni reprezentând finanțarea activităților sportive, s-a constatat că sumele virate din bugetul local către SC Fotbal Club Ceahlăul SA Piatra Neamț pe baza contractului de asociere nr. 30.073/26.07.2010 nu au îndeplinit condițiile de legalitate în ceea ce privește acordarea acestora. Urmare a necunoașterii prevederilor legale în domeniul asocierii instituțiilor publice și/sau a interpretării eronate sau ignorării acestora, s-a produs la bugetul local o pagubă de 550.000 lei, reprezentând finanțarea efectuată fără bază legală în 2014.” Argumentul principal folosit de cei aflați în control a fost că SC Fotbal Club Ceahlăul SA nu este o autoritate a administraței publice locale, ci o structură de drept privat generatoare de profit.
Restul sumei de 1.262.000 lei provine de la finanțări acordate de Primăria Piatra Neamț unor asociații sportive. Grosul sumei este în dreptul Asociației ”Club Sportiv Ceahlăul 05”, care a luat locul la capitolul finanțări fostului club. Asociația nu a prezentat documente justificative pentru banii primiți, iar cei din primărie au făcut plățile fără să le ceară. Sume mult mai mici au fost acordate către alte asociații, deși acestea aveau datorii de plată către stat sau asigurările sociale de stat pentru anul 2014.
Fostul primar Gheorghe Ștefan are, în acest moment, destule probleme cu autoritățile și chiar dacă a făcut înțelegeri pentru a-și reduce pedepsele, viitorul nu pare prea roz, cel puțin din punct de vedere financiar. Cu casa în litigiu, după ce a fost adjudecată de un om de afaceri din Piatra Neamț, cu alte dosare pe rol cu prejudicii foarte mari, Ștefan trebuie să se apere, după ce a pierdut în primă instanță dosarul cu instituția pe care a condus-o. Unii spun că va fi achitată sau suma va fi diminuată foarte mult, ca parte a înțelegerilor făcute, alții nu-i dau nicio șansă, dar toți cei care cunosc cum funcționează mecanismele de recuperare a prejudiciilor sunt de acord că Primăria Piatra Neamț are mici șanse de a primi mulți bani de la un personaj, care aparent nu mai deține lichidități. Procesul, indiferent de finalitatea sa, va închide o problemă la Primărie, iar pentru Gheorghe Ștefan nu va fi decât încă un dosar bifat.
Valentin BĂLĂNESCU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 515, săptămâna 18 – 24 noiembrie.
Un comentariu
Pana la urma, pinalti a facut ceva pentru orasul asta fara sa smechereasca bugetul? nu prea cred, oricum si acum tot el conduce orasul, din umbra, zic gurile rele:)