Produsele de cofetărie şi patiserie ale deja renumitului brand în domeniu „Dulcinella” au ajuns şi în zona Târgu Neamț în urmă cu aproximativ 2 ani. Cei îndrăgostiţi de dulciurile copilăriei sau pasionaţi de dulciurile realizate din produse naturale ştiu că în centrul oraşului Târgu Neamţ, în zona Pieţei Adormirea Maicii Domnului (la parterul fostului complex Super) există un magazin dedicat acestor produse. Aici poţi găsi toate sortimentele de dulciuri (torturi, prăjituri, biscuiţi, plăcinte, rulade), dar şi diferite soiuri de vin din Republica Moldova. De asemenea, în magazinele „Dulcinella” există mai multe raioane de unde pasionaţii de dulciuri îşi pot alege produsul dintr-o gamă variată, dar totodată, pot avea şansa de a-şi personaliza produsele la comandă pentru organizarea unui eveniment (nuntă, botez, zi de naştere, aniversare, etc).
Puțină lume știe că produsele de la „Dulcinella” sunt realizate chiar la Târgu Neamţ, într-o fabrică deschisă la sfârşitul anului 2019, în locaţia fostei fabrici de pâine „Mirofor” din spatele Oborului. O caracteristică demnă de reținut, majoritatea produselor „Dulcinella” sunt făcute manual, fără ajutorul utilajelor folosite atât de des şi la scară industrială fiind opera unor maeştri cofetari şi patiseri cu experiență.
O vizită în laboratorul produselor „Dulcinella” de la Târgu Neamţ îţi demostrează că cofetarii şi patiserii de aici se ocupă manual de fiecare produs în parte. Doar la final, un utilaj îi ajută să taie perfect cele peste 30 tipuri de prăjituri care apoi ajung în galantare. În rest, toţi se dedică cu pasiune în realizarea unor produse ce îţi pun în mişcare toate simţurile.
Domnul Veaceslav Popa, tehnolog în alimentaţie, este gazda celor care ajung în laboratorul societății. Fără multe rugăminți, el povestește istoria firmei, care acum reprezintă un brand în Republica Moldova și România.
„Majoritatea reţetelor sunt unice, inventate de către cofetarii noştri”
„Compania a luat naştere în anul 2005 la Chişinău. La început am avut o producţie mică dar, în timp, ne-am extins pe tot teritoriul Republicii Moldova, ajungând la un număr de 30 de magazine. Aici în România avem 21 de magazine – în Iaşi (3 magazine), Huşi, Bârlad, Vaslui, Botoşani, Moineşti, Bacău, Dorohoi, Rădăuţi, Piatra Neamţ (două magazine), Târgu Neamţ, Bucureşti (3 magazine). Pe 26 noiembrie deschidem cel de-al patrulea magazin la Bucureşti iar în luna decembrie unul la Roman. În anul 2022, planificăm să completăm reţeaua cu încă 8 magazine. Trebuie să țineți cont că în România am ajuns abia în 2019, ideea de la care s-a plecat a fost de a aduce gusturi dulci din Republica Moldova, aici la dumneavoastră. Cred că am reuşit acest lucru, mai ales de a păstra reţetele tradiţionale de la noi. Majoritatea reţetelor sunt unice, inventate de către cofetarii noştri din Republica Moldova. Restul sunt reţete din Republica Moldova, dar și din țările fostei Uniuni Sovietice. Mai avem şi la Piatra Neamţ un laborator de producţie, unde se lucrează pentru evenimente cât şi în direcţia dezvoltării de noi reţete. Trebuie spus că avem produse sută la sută naturale, dar în general avem produse care conţin foarte puţine elemente ce ţin de E-uri, spre deosebire de altele de pe piaţă. Trebuie specificat că e nevoie să adăugăm şi frişcă la unele produse, pentru că nu poţi pune doar smântână simplă. Dar, per ansamblu, produsele noastre sunt cu mult mai naturale decât altele similare. În viitorul apropiat vrem să lucrăm cât mai mult pe natural, să scoatem de tot margarina din prăjituri. Totodată, mai avem o gamă largă de produse vegane şi rawvegane care încep să fie promovate pe piaţă. Sortimentul produselor de cofetărie şi patiserie este de peste 70 de produse, aici incluzând tort, prăjituri, biscuiţi şi nu în ultimul rând – plăcinta tradiţională moldovenească coaptă la tigaie. Primul magazin l-am deschis la Piatra Neamţ, apoi am deschis şi aici la Târgu Neamţ, în decembrie 2019. La fabrica din Târgu Neamţ la început am venit cu cofetari şi brutari din Republica Moldova, dar am angajat şi 6 persoane de aici. Din Republica Moldova am adus personal care să-i formeze pe angajaţii de aici. La acest moment avem peste 50 de angajaţi, din care vreo cinci cofetari din Republica Moldova şi restul localnici de aici. În total, în România avem 150 de angajaţi. Aici la Târgu Neamţ avem şi un magazin de desfacere a produselor, chiar în centru lângă Piaţa Adormirea Maicii Domnului. Am ajuns să ne extindem în România fără a prospecta piaţa. Iniţial ne-am gândit la Iaşi, dar am găsit aici la Târgu Neamţ un spaţiu bun al unei foste fabrici de pâine, spaţiu care era deja funcţional. Aproximativ 70% din acest spaţiu era pregătit pentru acest gen de activitate pe care-l avem noi. Am făcut mici modificări şi ne-am dotat cu utilaje. Investiţia de aici, dacă ne referim doar la fosta fabrică, a fost de peste 700.000 de euro. S-au luat utilaje noi, s-au mai refăcut fluxurile în fabrică şi altele. Pe viitor avem ca obiectiv să continuăm această activitate, să ne extindem şi să ne dezvoltăm şi mai mult. Pot spune că mai avem nevoie de oameni calificaţi, şi cu experienţă în cofetărie şi patiserie. Noi luăm şi fără experienţă şi-i formăm, dacă există dorință de muncă și seriozitate”, a declarat Veaceslav Popa.
Compania „Dulcinella” crede că diferenţierea o face calitatea în materie primă, calitatea în oameni şi calitatea în produsele sale. Doar continua tindere spre perfecţiune o face să depună efort zilnic şi sistematic de a se autodepăşi.
Veaceslav Popa, tehnolog: „Spuneam că produsele noastre sunt speciale și insist pe asta, pentru că, de exemplu, folosim miere de albine, unt, cremele le facem tot noi, nu le cumpărăm. Noi procurăm doar ingredientele şi produsele le facem aici. Şi cel mai important, fiecare produs este realizat individual, este realizat manual. Avem produse care sunt realizate doar manual. Personalul nostru asistă la realizarea produsului de la început până la sfârşit. Până şi biscuiţii se fac manual”.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 515, săptămâna 18 – 24 noiembrie.