* Bârfe din zona descentralizatelor. Dacă la nivel central alianța PNL-PSD-UDMR n-ar pune multe probleme după împărțirea ministerelor și a funcțiilor în Parlament, în teritoriu lucrurile sunt un pic mai complicate. În Neamț deja se fac pariuri, cine va fi schimbat și de către cine, pentru că Ionel Arsene vrea să-și pună oameni credincioși în funcții. Cel mai bucuros și dornic de revanșă este Chirilă, fostul șef de la AJOFM, care vrea să revină la butoanele care i-au făcut viața de bugetar atât de frumoasă. Mai ales că nu va fi greu de obținut, fiind greu de crezut că liberalii se vor bate pentru actualul director. Nici funcția de inspector școlar general nu ar refuza-o cei de la PSD, mai ales ca Elena Laiu s-a obișnuit cu biroul din Piatra Neamț și o eventuală revenire ar mai împăca orgoliul celor de la Târgu Neamț. Nici Florentina Moise nu ar zice nu, dacă nu se ivește ceva mai bun în curtea Primăriei. Dacă ar găsi un om, pesediștii ar accepta și Direcția Silvică, mai ales că oamenii de la vârf au interese directe în pădurile județului. În rest, schimbări se vor face după ce vor fi numiți miniștrii, că toată lumea ar vrea să aibă finanțele sau să pună șef la Poliție. În ultimul caz fiind direct interesat chiar șeful județului.
* Bârfe la nivel de primării. Dacă se va face alianța, multe lucruri se vor schimba în teritoriu, în multe primării se vor reface majoritățile și, pe cale de consecință, vor apărea noi viceprimari. De la PSD sau PNL, după caz. Situația va fi extrem de interesantă la Piatra Neamț, unde PSD va cere cu siguranță cel puțin un post de viceprimar, iar Florentina Moise abia așteaptă să ocupe un birou în preajma primarului. Întrebarea este, al cui? Marius Irimia ar părea victima sigură, că reprezintă USR, dar nici Alin Lehăduș, văzut ca fiind omul lui Liviu Harbuz, nu trebuie să se simtă foarte bine plasat pe poziția sa. Interesant va fi și jocul lui Carabelea, mai ales dacă Arsene nu uită manifestațiile organizate de acesta și de sloganul local al manifestanților. Și la Roman vor dori pesediștii un viceprimar, ca să poată să crească. La fel de clar este că se va găsi un personaj care să dorească postul călduț și bine plătit de subprefect. Dacă nu cumva partidul va revendica ambele posturi rămase disponibile după demiterea celor doi membri USR. În aceste condiții, va revendica PNL un post de vicepreședinte la județ?
* Bârfe politice. După ce legendele locale vorbeau despre o retragere negociată din politică a lui Ionel Arsene, la final de mandat, în partid s-a trecut, în noul context, la o reconsiderare a intențiilor acestuia. Postul de președinte de filială și de președinte de CJ, care era râvnit la vedere sau în secret de mai multe persoane, nu mai pare la fel de accesibil, așa că bătălia rămâne tot pe locurile de parlamentari. Și aici tot jupânul decide, dar șansele par să fie mai multe acum, când PNL pare să fie anesteziat. Nominalizările depind de gradul de slugărnicie și de contribuții la partid. La PNL lucrurile sunt în așteptare, nimeni nu știe exact de ce se va întâmpla și care va fi influența lui Florin Cîțu în continuare, dar sunt câțiva care fac calcule. Cei apropiați de PSD exultă și așteaptă la cotitură, cei „obligați” să-l trădeze pe Orban așteaptă și ei, iar primarii se gândesc serios deja la alegeri și la tabăra în care vor juca.
V.B.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 514, săptămâna 11 – 17 noiembrie.