Nichita Stănescu a publicat în 1979, în volumul Operele imperfecte, una dintre lecţiile maiestuoase ale operei sale unicat. Lecţia despre cub se cheamă poezia antimanifest, intrată direct în ADN-ul multora dintre tinerii sinceri şi frumoşi ce aveau să iasă în stradă 10 ani mai târziu:
Se ia o bucată de piatră,
se ciopleşte cu o daltă de sânge,
se lustruieşte cu ochiul lui Homer,
se răzuieşte cu raze
până cubul iese perfect.
După aceea se sărută de numărate ori cubul
cu gura ta, cu gura altora
şi mai ales cu gura infantei.
După aceea se ia un ciocan
şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului.
Toţi, dar absolut toţi zice-vor:
– Ce cub perfect ar fi fost acesta
de n-ar fi avut un colţ sfărâmat!
Sâmbăta trecută, la ceas de seară, la Cinema Mon Amour din Piatra-Neamţ, în prezenţa unui emisar actor pe nume Nicodim Ungureanu, o mână de oameni a văzut dincolo de filmul Scara o Lecţie despre Scară. Imperfecţiunea lecţiei e gata topită sub perfecţiunea Cerului unde duce scara.
O poveste cuprinzând lecţia inspirată de fostul actor Dragoş Pâslaru, apoi o confuzie, oarece semne aparte despre regizorul Mircea Daneliuc şi lumina din întuneric – în ediţia de joi, 4 noiembrie a Mesagerului de Neamţ. De un real ajutor în descoperirea scării poate fi interviul fabulos cu Părintele Valerian publicat de Formula As, în iunie 2014 şi reluat de autor în ianuarie 2017, pe blogul personal claudiuatarziu.ro. Da, autorul este chiar Claudiu Târziu, liderul politic de astăzi. (Viorel COSMA)