În chestiunea testării rapide la covid a elevilor, cu probe de salivă, sindicaliștii sunt ferm împotriva implicării cadrelor didactice și anunță proteste.
Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț și vicelider al FSLÎ susține că testarea trebuie făcută de părinți, nu de profesori, iar dacă se face în școli, atunci doar cadrele medicale pot testa. Sindicalistul nemțean spune că mâine, 15 noiembrie, se va decide în Consiliul Național al Liderilor FSLÎ ce forme de protest vor urma. „Vom protesta amarnic! De ce se ridică în cârca profesorilor această testare? Trebuie făcută de cadre medicale calificate, în anumite condiții. De ce nu fac testarea părinții, acasă?! Și dacă văd semne de boală, nici să nu-i mai aducă la școală! Profesorii nu pot fi obligați să testeze elevii, noi suntem acolo ca să testăm cunoștințe, să dăm cunoștințe, nu să facem teste de salivă! Atâția ani n-au fost bani de la buget și nu s-a îngrijit nimeni să fie măcar un cadru medical la fiecare școală. Dacă profesorul care testează se infectează? Și-așa rămânem fără cadre didactice în școli și tinde să devină un fenomen. Acum trebuie să și testăm? Ne înverșunează destul, nu mai putem răbda! Ne vom întâlni mâine, la București și vom decide, dar cred că vom ieși în stradă!”.
Instrucțiunea emisă vineri, 12 noiembrie, de Ministerul Sănătății prevede că lunea și joia elevii să fie testați înainte de începerea cursurilor. Testele rapide pe bază de salivă ar trebui să fie administrate în fiecare clasă, de cadre medicale sau de profesori și cu respectarea normelor de protecție sanitară. Elevii și profesorii sau angajații școlii care urmează să fie testați nu trebuie să mănânce sau să bea cu o oră înainte de prelevarea probei. Procedura durează 20 de minute până la aflarea rezultatului unui test. Cazurile pozitive sunt izolate imediat, este anunțat DSP-ul pentru testarea RT-PCR sau prin test rapid antigen. Procedura elaborată nu prevede nimic despre solicitarea acordului părinților. Dar se specifică faptul că, după anunțarea DSP, școala trebuie „să anunțe imediat părinții sau reprezentantul legal dacă elevul are rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă”. Cadrele medicale și persoanele desemnate cu testarea în școli vor fi instruite cu sprijinul DSP, potrivit MS.
Nemulțumirile profesorilor sunt legate nu doar de implicarea lor în testare, ci și de faptul că procedura ia timp din orele de curs, având în vedere că sunt clase și cu 30 de elevi. Cert este că, așa cum a fost gândită, testarea salivară presupune resurse umane și financiare consistente pentru școli și comunități. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat recent că testele salivare vor ajunge în școli săptămâna viitoare.
C.I.