O postare efectuată luni, pe unul din conturile sale de Facebook, de impetuoasa fruntaşă şi deputat PSD de Neamţ a suscitat un interes cert din partea multiplicatorilor de informaţii vandabile. Fondul este asigurat de răfuiala cu strigături dintre Raluca Turcan şi Florin Cîţu, fosta consilieră a lui Teddy Stolojan acuzându-l pe fostul ei idol politic de dată recentă că a jucat la poker banii de pensii şi că, din 26 noiembrie, nu mai sunt bani de pensii şi alocaţii. Anterior, afirmase cu tărie că sunt. Oana Bulai încearcă din nou să pună judeţul pe harta ţării, de această dată cu un mesaj tăios, corect, însă profund speculativ:
„Dezastrul lăsat în urmă de #echipa_câștigătoare!
Încă o dovadă a modului iresponsabil în care a fost guvernată țara în ultimul an. După ce săptămâna trecută aflam că nu mai sunt bani pentru a plăti salariile medicilor în decembrie, acum doamna Turcan ne spune că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor și alocațiilor.
Dar unde ați fost doamnă Turcan până acum? De ce nu ați făcut nimic?
Când PSD a spus în luna septembrie că la rectificarea bugetară a fost tăiat bugetul Ministerului Muncii cu 3 miliarde lei pentru a fi redistribuiți către Fondul de rezervă al Guvernului ați tăcut mâlc. Ba mai mult, chiar dumneavoastră, doamnă Turcan, în septembrie spuneați că «sumele pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în buget și vor fi achitate la timp»! Acum nu mai aveți bani? Ce s-a întâmplat cu banii?
Iată că se confirmă ce spuneam în septembrie: ați luat bani de la pensii pentru a da la primarii PNL. Nu v-a păsat de pensionari atunci!”
La rigoare, subiectul impunea o altă abordare din moment ce se sugerează că sub acoperirea unei rectificări bugetare, consemnăm o deturnare de fonduri. Legea privind responsabilitatea ministerială nu este abrogată. La art. 5, scrie că „pe lângă răspunderea politică (numai în faţa Parlamentului, ca urmare a retragerii încrederii acordate prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, în condiţiile prevederilor art. 112 şi 113 din Constituţie – n.a.), membrii Guvernului pot răspunde şi civil, contravenţional, disciplinar sau penal, după caz”. Mai departe, cu trimitere la răspunderea penală, atrage atenţia prezentarea a două infracţiuni:
1) prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului;
2) emiterea de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, vârstă, sex sau orientare sexuală, apartenenţă politică, avere sau origine socială, de natură să aducă atingere drepturilor omului.
Dar, o asemenea abordare nu se face între prea-dăruiţii viitori parteneri de guvernare, mai ales dacă faci parte, ca Oana Bulai, din Divizia Roman a Uniunii Judeţene a Cooperativelor Politice. (M.N.; FOTO: Facebook/Oana Bulai),
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 516, săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.