Un filmuleț de 5 minute în care ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila explică modul de utilizare a testului rapid antigen pe bază de salivă a fost distribuit inspectoratelor școlare.
Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț, a declarat că a primit linkul pe grupul de comunicare cu Ministerul Educației. „Datoria mea a fost să transmit acest ghid mai departe inspectorilor școlari și directorilor de școli, astfel încât materialul cu procedura de lucru cu aceste teste de salivă să ajungă la toți cei responsabili. Este ușor de manevrat testul, probabil mulți dintre noi l-am și folosit, deja, nu este mai dificil de manevrat decât testul rapid antigen pe bază de probe nazale utilizat până acum”.
Testele salivare au ajuns sâmbătă la școlile din Neamț, primul lot de 147.500 kit-uri suficiente pentru o săptămână, adică pentru administrarea în două zile, potrivit inspectorului școlar general Mihai Obreja. Kit-urile cu teste care au fost acum distribuite în școli sunt ambalate în cutii cu mai multe bucăți, care trebuie asamblate individual în cazul în care sunt date părinților pentru testarea copiilor acasă. Un kit este format din 5 piese și formularul cu instrucțiunile. Așadar o punguță pentru testarea acasă va avea câte două din următoarele componente: caseta de reacție, pipeta, tubul de reacție și căpăcelul picurător, paharul pentru recoltarea salivei. Un alt filmuleț a fost realizat și distribuit profesorilor, în care ministrul Sorin Cîmpeanu și ministrul Alexandru Rafila explică modul de ambalare în punguță a unui set complet necesar efectuării a 2 teste pe săptămână acasă.
Un al treilea filmuleț este destinat profesorilor care vor testa copiii la școală. Ministrul Sorin Cîmpeanu are un copil alături și împreună arată cum trebuie procedat. Practic, acest ghid este util și pentru părinții care vor să-și testeze copiii acasă.
Inspectorul școlar general Mihai Obreja a mai precizat că toate cele trei filmulețe au ajuns la directorii de școli și că aceștia le pot transmite mai departe, inclusiv profesorilor desemnați cu centralizarea rezultatelor testărilor făcute de părinți acasă. „În școlile unde nu sunt cadre medicale, este cel puțin un cadru didactic desemnat încă de la începutul anului școlar, care se va ocupa și de situația monitorizării și primirii rezultatelor la testele de salivă pe care părinții le primesc pentru a le administra acasă copiilor. Până la urmă, știm că în ordinul comun se prevede că părinții trebuie să anunțe imediat școala în cazul când copilul are un test pozitiv. În fond, cred că orice părinte are măcar un telefon”, a adăugat șeful IȘJ Neamț.
C.I.