Într-o conferință de presă de astăzi, 1 noiembrie, ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut unele precizări mult așteptate. Totuși, reluarea cursurilor – fizic sau online – din 8 noiembrie nu este decisă în acest moment, dar se va face vineri, 5 noiembrie, la un mod „adaptat realităților”, potrivit ministrului Educației. „Este normal, este firesc pentru orice părinte, elevi și profesori să știe și să aibă un minim de predictibilitate, atât cât ne poate asigura evoluția epidemiologică. Două săptămâni de vacanță este maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă, fără ca elevii să aibă datele examenelor naționale modificate. Drept urmare, în 8 noiembrie școala va începe. Există un document, o anexă în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. Vom avea consultări cu cei din Ministerul Sănătății pentru a vedea exact modul în care va începe școala pe 8 noiembrie. Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem, în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poate funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație”, a spus Sorin Cîmpeanu.
În ce privește tezele, elevii de gimnaziu vor avea 2 în loc de trei teze, iar liceeeni vor da 3 în loc de 4 teze „cu prezență fizică, începând cu 6 decembrie.”. „Această reducere va face obiectul reglementărilor așa cum am anunțat. Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu”, a precizat ministrul Cîmpeanu.
Tot astăzi, Consiliul Național al Elevilor a transmis punctul de vedere referitor la scurtarea vacanței de iarnă și recuperarea vacanței pandemice în perioada 3-10 ianuarie. „Ca urmare a declarațiilor privitoare la modificarea structurii anului școlar 2021- 2022 din cauza vacanței de două săptămâni impuse în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consultare adresată elevilor, profesorilor și părinților, pentru a afla perspectiva acestora privitoare la perioada imediat următoare. Din peste 60.000 de răspunsuri, peste 80% dintre respondenți au declarat faptul că nu își doresc scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I începând cu data de 3 ianuarie 2022, considerând că această modificare ar destabiliza foarte mult întregul proces educațional. De asemenea, aproximativ 90% dintre elevi, profesori și părinți sunt de părere că nu este oportună susținerea tezelor pentru semestrul I, cu atât mai puțin după vacanța de iarnă, în condițiile în care semestrul va fi fost deja fragmentat de două ori, fără posibilitatea acoperirii întregii programe școlare. Astfel, considerăm că recuperarea unei săptămâni de vacanță în săptămâna 3-7 ianuarie ar reprezenta un factor suplimentar care afectează actul instructiv-educativ, mai ales în contextul în care se așteaptă o creștere vertiginoasă a numărului de infectări cu COVID-19 după sărbători, fenomen ce va fi asociat, implicit, cu redeschiderea prematură a școlilor. De aceea, Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Ministerului Educației să mențină vacanța de iarnă în forma stabilită inițial, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanță în săptămâna „Școala altfel” din semestrul al II-lea. În acest sens, aducem în vedere și prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educației naționale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa școlară acoperă 75% din ore, lăsând la dispoziția profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziție pentru aplicarea unor strategii individuale de predare și evaluare”, se arată în comunicatul CNE.
Pe de altă parte, ministrul Educației a declarat în conferința de presă de astăzi că tabletele acordate elevilor nu sunt suficiente pentru un proces eudcativ de calitate și că „este nevoie de calculator”.
C.I.