Interviu cu directorul Liviu Ștefan POPOVICI
Din cele constatate în ultima vreme, baza materială a unor unități de învățământ din mediul rural este mult mai dezvoltată decât cea din unele așezări urbane. Acest fenomen arată că membrii administrațiilor publice locale sunt preocupați de a asigura tot ceea ce este necesar copiilor, dar și cadrelor didactice. Faptul că în anumite comunități fiecare elev are sau va primi câte o tabletă, iar profesorii câte un laptop, arată că există interes și dorință din partea celor care conduc comunele județului de a reduce decalajul dintre școlile din mediul rural și urban. Exemple există și merită cunoscute la Tașca, Tămășeni, Alexandru cel Bun, Grumăzești, Borca, etc, iar în viitorul apropiat vor exista la Boghicea, Girov, Borlești și Icușești. Cât privește Școala Gimnazială din comuna Țibucani, lucrurile se vor încadra, cât de curând, pe aceeași direcție, în condițiile în care baza materială va fi completată cu tot ceea ce impune un sistem educațional modern, cu elevi preocupați de a acumula cât mai multe cunoștințe, cu cadre didactice bine pregătite, dar și cu o administrație publică locală care acordă, cu adevărat, atenție școlii.
– Domnule director, un sistem educațional are nevoie de o administrare specifică domeniului.
Totul este complex, situația fiind legată și de concursul proaspăt întâmplat. Există, din punctul meu de vedere, avantajul continuității pe funcția de director, așa cum este important să existe şi continuitate la clase pentru profesor, învățător, educator. Este esențial. Faptul că majoritatea cadrelor didactice (85%) sunt titulare în Țibucani, este un aspect foarte important. Suntem o echipă care poate asigura administrarea tuturor lucrurilor în școală. Lucrurile sunt aduse pe un făgaș normal, coerent, corect, iar în aceste condiții asigurăm funcționarea pe o pantă mereu ascendentă a sistemului. Spun asta, pentru că așa trebuie să fie. De aceea, eu văd activitatea pe care o prestez în calitate de director și profesor, ca pe un serviciu public. Este misiunea pe care o avem în școala noastră. Respectiv, misiunea directorilor și a cadrelor didactice.
– Firește, sunt două aspecte, care trebuie să aibă un punct comun: educația copiilor.
Da. Eu spun că merg mână în mână, pentru că dacă ne referim strict la poziția pe care mă aflu, încerc să mă ocup de ambele aspecte, să asigur funcționarea laturii educaționale prin tot ceea ce se întâmplă la ore, cât și de partea administrativă. Practic, de tot ceea ce ține de organizarea activității, începând cu directorul, împreună cu aportul celorlalte categorii de personal. Eu spun că este o balanță între cele două direcții.
– Pe lângă școală, mai este o instituție importantă, și ne referim la principalul ordonator de credite din comunitate.
Primăria ne sprijină, vorbind de rolul esențial pe care îl are în comunitatea noastră. Administrația publică locală ne sprijină în foarte multe direcții, așa cum este normal. În primul rând, când avem nevoie de suplimentarea cheltuielilor, pentru funcționarea obișnuită. Iată, de curând, am reușit să dotăm școlile cu generatoare de curent electric, pentru că nu am avut până acum. Tot prin intermediul primăriei, pentru că presupune anumite cheltuieli, acum nu mai avem probleme în momentul în care apar penele de curent electric. Tot primăria este aceea care se implică și pe plan social. Ne sprijină și vine în sprijinul copiilor. Spun asta, pentru că, la începutul anului școlar, fiecare elev, indiferent de religie, de vârstă, de statutul social, a primit un pachet de rechizite. Consider că a fost un gest extraordinar, un efort mare din partea comunității locale. De asemenea sperăm ca Moș Crăciun să vină și în acest an cu daruri, la fel ca în anii trecuți, pentru toți copiii. Acum ne pregătim pentru o activitate. Sperăm ca și în aceste condiții mai grele, cu anumite restricții, să facem o activitate frumoasă de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Știu că traversăm cu toții o perioadă mai grea, vom vedea cum o să o organizăm. Probabil, va fi în aer liber, deoarece trebuie respectată distanțarea participanților. Vom face în așa fel ca să simțim că este Ziua Națională a țării noastre.
Experiența profesorilor, garanția succesului
– A fost aprobat proiectul de dotare cu aparatură IT?
Primăria a depus un proiect pentru dotarea școlii cu diverse materiale. Am mers în paralel, primărie-școală, privind dotarea sălilor de clasă cu table interactive, cameră web de conferință, dar și cu sisteme all-in-one. Pentru fiecare elev, proiectul este prevăzut cu câte o tabletă, inclusiv abonament la internet, iar pentru fiecare cadru didactic, în custodie, câte un laptop.
– Câți copii aveți în sistemul educațional local?
Avem 387 de copii și elevi. Beneficiarii de tablete vor fi cei 290 de elevi, pentru acest an școlar.
– Vor fi restrângeri de activitate în viitor?
Și la noi, la Țibucani, este tendința de scădere a numărului de copii, dar una mai lentă decât în alte locuri. Dacă acum șase ani aveam 408 copii și elevi, nu este chiar atât de mult. Nu a fost ca în alte zone ale județului. Numărul oscilează, dar copii încă mai sunt. Am realizat și recensământul copiilor cu vârste între 0-6 ani. Am remarcat o menținere a numărului între limite cât de cât constante. De aceea, pentru următorii ani, populația școlară va stagna la un anumit nivel.
– Comuna este destul de ascunsă, iar satul Davideni poate fi traversat în doar câteva zeci de secunde.
Într-un fel, suntem protejați de această distanță mai mare de oraș. Nu există pericolul atât de mare privind migrarea elevilor la școlile din urban. În același timp, Țibucani este o comună vie, cu gospodării frumoase, cu oameni serioși și la locul lor.
– Și pentru că sunteți un cadru didactic tânăr, cum va arăta școala de la Țibucani peste un deceniu?
Peste zece ani, cu ajutorul primăriei, o văd tot aici, funcțională, cu cele trei unități componente, pentru că vrem ca elevii să aibă școala aproape. O văd ca o comunitate cu elevi bine pregătiți, din ce în ce mai bine educați, cadre cu multă experiență, valoroase, care în cei zece ani nu și-au manifestat intenția de a pleca în altă parte. În cei zece ani, o să-și îmbogățească experiența, iar rezultatele vor fi din ce în ce mai bune, peste media pe țară. Va fi, cu siguranță, o școală europeană. (Rep.)
„Educația reprezintă pentru noi un domeniu principal de activitate”
„Pentru actuala administrație publică locală din comuna Țibucani, educația copiilor este principalul domeniu de activitate. În virtutea acestei situații, pe lângă asigurarea bazei materiale obișnuite, am reușit obținerea finanțării unui proiect foarte important pentru aceste vremuri, respectiv «Achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei – IT mobile, respectiv, tablete, echipamente și dispozitive necesare activităților didactice pentru elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, comuna Țibucani, Județul Neamț». Cererea a fost admisă și ne bucurăm foarte mult. Sunt copii care nu au mari posibilități materiale, de aceea trebuie să fim alături de ei. Nu vom face nicio diferențiere în privința resurselor familiilor din care provin. Toți au aceleași drepturi. De asemenea, au fost asigurate cantitățile de material lemnos pentru încălzirea celor trei unități, plus materialele necesare dezinfectării claselor, a spațiilor, aprovizionarea cu măști și toate celelalte lucruri necesare. Pentru noi, este o plăcere și o bucurie de a fi alături de cei mici, mai ales că nu peste multă vreme vor veni și sărbătorile de iarnă”, a declarat Ioan Rusu, primarul comunei Țibucani.
Constatin Negru