În ultimii doi ani, numărul copiilor care se nasc înainte ca mamele să împlinească 37 de săptămâni de sarcină este constant, în județul Neamț. În primele nouă luni ale anului 2021, din 2.481 de nou-născuți vii, 112 bebeluși au fost prematuri (4,5%), iar anul trecut 155 s-au născut mai devreme din cei 3.116 copii (5%), potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Astăzi, 17 noiembrie, este Ziua Națională a Copilului Născut Prematur. Anul 2021 este al doilea de când se marchează în România această zi, adoptată prin legea 189 din 21 august 2020.
Din datele oficiale, reiese că în județul Neamț cei mai mulți copii prematuri sunt născuți de mame care trăiesc în mediul rural (114 copii în anul trecut și 75 anul acesta). În România, la fiecare 30 de minute se naște un copil prematur cu probleme neurologice, motorii și neuromotorii, potrivit studiilor publicate de Asociația Prematurilor, care s-a implicat în sprijinirea câtorva maternități și a 2.000 de părinți din țară în contextul infecțiilor cu COVID-19.
Studiile și cercetările în domeniu arată că printre factorii de risc în nașterile premature sunt fumatul, consumul de alcool, medicamentele, alimentația, stresul, vârsta de peste 35 de ani. La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur, număr în creștere, potrivit INSP care citează OMS. Principala cauză de deces a copiilor cu vârsta sub 5 ani sunt complicațiile apărute la nașterile înainte de termen, mai ales pe fondul lipsei dotărilor moderne din spitale. Peste 60% din cazuri sunt În Africa și asia de Sud. „În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate”, adaugă INSP. În Europa, Ziua Mondială a Prematurului se marchează din anul 2011.
C.I.