În comuna Alexandru cel Bun, pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României și a Marii Uniri de la 1918, a fost omagiată prin depuneri de coroane la monumentele eroilor de către conducerea primăriei și elevii Școlii Gimnaziale Vaduri, împreună cu cadrele didactice. Au fost momente de înalt patriotism, având în vedere faptul că satele actualei comune Alexandru cel Bun și-au adus jertfa de vieți în timpului Primului Război Mondial, dar și în al doilea. Unii dintre eroi au făcut parte din regimentele 14 și 15 Infanterie de la Roman și Piatra Neamț, din Batalionul de Vânători de Munte de la Târgu Neamț, precum și din marile unități militare din țară aflate în refacere pe teritoriul județului Neamț de astăzi la Roman, Doljești, Roznov, dar și din alte locuri.
Cu acest prilej, primarul Ion Rotaru a precizat: ”Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională și a Marii Uniri, cu inima plină de emoție si bucurie, am depus, împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Vaduri, coroane de flori la toate monumentele dedicate eroilor din comuna Alexandru cel Bun. Nu-i vom uita niciodată pe cei care au luptat pentru eliberarea și unirea neamului românesc. La școală, la orele de istorie, am învățat că, în timpul Primului Război Mondial, din România de astăzi rămăseseră neocupate doar 4-5 județe din Moldova. Atunci, când conducerea României se mutase la Iași, a început marea ofensivă a armatei noastre, pentru eliberarea fiecărei palme de pământ strămoșesc. Ostașii au luptat vitejește contra armatelor Puterilor Centrale pe linia Mărășești, Mărăști, Cașin, Bogdănești, Oituz, apoi pe Valea Trotușului și întreg Ardealul până la Budapesta. Ultimii doi ani de război au adus jertfe uriașe poporului român, parte dintre eroi fiind și din comuna noastră. Pe ei, pe înaintașii noștri, trebuie să-i cinstim așa cum se cuvine. Au fost sacrificii imense ca astăzi să putem trăi în pace, într-o țară liberă. Este Ziua Națională a României, pe care trebuie să o evidențiem de fiecare dată. La mulţi ani, Romania! La mulți ani, români!
Expoziție în holul primăriei
Pe 1 decembrie 2021, Primăria și Consiliul Local Alexandru cel Bun au organizat ediția a doua a evenimentului „Oameni și locuri”. Cu această ocazie, a fost organizat un vernisaj, la care au fost expuse tablouri și obiecte de artă ale următorilor artiști locali consacrați: Mariana Baroi, Ana Crușitu, Ștefan Diaconu, Mihaela Pâslaru și ale tinerelor talente din comună: Iuliana Cojoc, Mateea Lazăr, Ana Popa, Greta-Anastasia Munteanu, Maria-Patricia Porfir, Ana-Maria Pană. De asemenea, artiștii au primit diplome și premii din partea gazdelor. Lucrările au fost prezentate de un invitat special, criticul de artă Emil Nicolae. Expoziția poate fi vizitată până pe 31 decembrie 2021, în holul de la parter al Primăriei comunei Alexandru cel Bun.
La acest eveniment, primarul Ion Rotaru a declarat: ”Mulțumim tuturor participanților și le dorim sănătate și inspirație. Ca și cu alte ocazii, Primăria și Consiliul Local Alexandru cel Bun au fost și sunt alături de cei care doresc să-și facă public mesajul artistic. Ne bucurăm să găzduim la finalul acestui an un spectacol de culoare și sensibilitate ale artiștilor locali consacrați. În aceeași măsură, avem satisfacția că mesajul tinerilor pictori este din ce în ce mai pregnant, ceea ce reprezintă o promisiune pentru viitorul picturii și al artei, în general. Cred că, după un an cu atâtea provocări, fiecare om simte nevoia de a se smeri în fața frumosului, aspect pe care, de altfel, noi îl susținem cu deschidere. Îi felicit pe artiștii care ne-au încântat privirile cu multitudinea de culoare și ne-au mângâiat sufletul cu emoția penelului. De asemenea, lansez invitația pentru ediția anului viitor, mânat de gândul că se vor alătura și alte nume ale artei locale și nemțene.”
Daruri de Sfântul Nicolae
Cea mai mare mulțumire sufletească a omului matur, fie părinte sau bunic, este atunci când vede bucuria inocentă din ochii copiilor. ”De Sfântul Nicolae, am dăruit, din partea Primăriei și Consiliului Local Alexandru cel Bun, un mic prilej de bucurie copiilor și cadrelor didactice din Școala Gimnazială Vaduri, care include și unitatea de la Bistrița. Cu ocazia Sfântului Nicolae, au fost oferite prăjituri și sucucuri. Sunt momente unice pe care le trăim și noi, cei mari, cu intensitate maximă în astfel de momente. La mulți ani fericiţi, dragi copii! Să creșteți mari, frumoși și deștepți!”, a transmis primarul Ion Rotaru tuturor copiilor din comuna Alexandru cel Bun.
Premierea cuplurilor la a 50-a aniversare
În zilele de 25 și 26 noiembrie a.c., administrația locală a comunei Alexandru cel Bun, reprezentată de primarul Ion Rotaru, viceprimarul Valeriu Lazarov și membrii Consiliului Local, a premiat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Cu această ocazie, au fost oferite flori, câte un tort aniversar, o diplomă jubiliară, dar și câte un premiu pentru fiecare familie. Vizitele celor de la primărie au fost primite cu satisfacția că longevitatea în cuplu a fost remarcată și recunoscută de oficialitățile comunei. Gestul nu este o surpriză, pentru că și în anii din urmă, administrația locală condusă de Ion Rotaru a organizat astfel de manifestări, însă din cauza pandemiei, s-a apelat la altă metodă, de a se vizita acasă fiecare cuplu în parte. Dincolo de darurile oferite, de faptul că Primăria și membrii Consiliului Local nu uită de cei care au o astfel de împlinire, totul s-a transformat într-o bucurie a sufletului, nu numai pentru cei care au fost sărbătoriți, dar și pentru ceilalți membri ai familiilor respective. Astfel de momente sunt unice, pentru că numai o dată se împlinește o astfel de vârstă, care adună și încununează eforturile de o viață, evidențiindu-se statornicia și încrederea în soți, credința în Dumnezeu și dragostea pentru copii. Să nu se uite, satele comunei Alexandru cel Bun sunt așezate pe o axă a credinței creștine, din care fac parte așezămintele monahale de la Bistrița, Bisericani, Pângărați și Sihăstria Tarcăului, repere foarte importante ale credinței ortodoxe strămoșești de pe Valea Bistriței.
CUPLURILE PREMIATE
* Cojoc Mihai și Doinița;
* Covaliu Neculai și Maria;
* Lungu Ioan și Elena-Lucia;
* Răspopa Ioan și Elena;
* Rusu-Diaconu Mircea și Teodora;
* Leonte Constantin și Valeria;
* Bursuc Constantin și Vasilica;
* Smicală Radu și Lucia;
* Chiriac Vasile și Elena;
* Cioranu Aurel și Didina;
* Bobric Gheorghe și Elena;
* Alexoaea Constantin și Veronica;
* Ungureanu Vasile și Elisabeta;
* Florea Vasile și Ana;
* Bîrlădeanu Petrea și Elena;
* Igînat Constantin și Maria;
* Mihai Dumitru și Ana;
* Horea Gheorghe și Valeria.
Ion ROTARU, primarul comunei Alexandru cel Bun: ”În acest an suntem la a XII-a ediție de când sărbătorim cetățenii care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Din cauza pandemiei, nu i-am putut sărbători pe cei care au împlinit anul trecut, în schimb, nu i-am uitat în acest an. Au fost și sunt momente frumoase pentru fiecare familie, pentru că, după atâția ani de căsnicie, în urmă rămân roadele muncii fiecăruia, cu succese și necazuri, cu rezultatele copiilor și mai cu seamă ale nepoților. Oameni suntem cu toții și cred că nu avem voie să-i uităm pe cei care, după o viață de muncă, au și ei dreptul să fie premiați și remarcați de comunitate pentru tot ceea ce au făcut în viață. Nu este ușor să aduni și să recompui viața unui om bucată cu bucată. Însă, și o spun cu tărie, toate comunitățile trebuie să marcheze într-un fel munca acestor oameni, pentru că în urma lor rămân copiii care le duc mai departe ceea ce au înfăptuit în viață. Acum, în vremurile pe care le trăim, lumea nu mai este la fel ca acum jumătate de veac, cererile sunt cu totul altele, mai ales că nici sărbătoriții nu mai sunt la vârsta tinereții. Vremurile au trecut peste noi, iar uneori privim în urmă cu nostalgie la fiecare eveniment petrecut în viața noastră, la fiecare lucru clădit sau achiziționat pentru familie. Spun asta, pentru că fiecare element care ne compune viața are un parfum al său. Dumnezeu să-i ajute pe toți, să le dea sănătate și multe bucurii. Tuturor, multă fericire și La mulți ani!”
Ioan RĂSPOPA: ”Gestul primăriei, al domnului primar Ion Rotaru și a Consiliului Local a fost foarte frumos. Ne-au produs multă bucurie. Eu sunt din satul Preluca, din comuna vecină, însă m-am căsătorit la Viișoara. Pe domnul primar Ion Rotaru îl cunosc de când eram copil. Îmi aduc aminte că erau spații mari dintre sate și ne era teamă noaptea, mai ales iarna, de lupi. Pe urmă, pentru că am locuit în zona drumului care duce la Bisericani, iarna veneam pe sanie până la calea ferată. Au fost momente foarte frumoase cu decenii în urmă, iar acum îl felicit pe domnul primar pentru tot ceea ce face pentru comuna noastră. Sunt vremuri pe care nimeni nu le mai poate da înapoi”.
Valeria HOREA: ”A fost un moment foarte frumos, pentru care îi mulțumesc domnului primar Ion Rotaru și celor din primăria de la Viișoara. Ne-am bucurat cu toții, pentru faptul că nu ne-au uitat, chiar dacă avem o anumită vârstă. Anii au trecut peste noi cu de toate”.
Elena BÎRLĂDEANU: ”A fost un gest foarte frumos pentru noi, cei care am ajuns la o anumită vârstă. Împreună cu soțul meu avem 3 copii și 6 nepoți. Îi mulțumesc domnului primar Ion Rotaru și îi urez multă sănătate. Să realizeze tot ceea ce a promis că va reuși în folosul oamenilor din această comună. Mulțumesc tuturor!”.