O școală specială pentru copii speciali
Misiunea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CŞEI) „Alexandru Roșca” Piatra-Neamț este de a oferi un mediu stabil pentru toţi copiii, de a fi o școală deschisă pentru toţi elevii și părinții, spre a oferi şanse egale de dezvoltare personală, socială şi profesională a acestora. Această misiune a fost mult îngreunată în perioada în care a trebuit să ne adaptăm cu toții la schimbările impuse de pandemie. Copiii cu cerințe educaționale speciale au fost cei care au suferit prin lipsa terapiilor specifice, a interacțiunii cu alți copii și a rutinei lor zilnice. Cu toate acestea, cadrele didactice care lucrează în această unitate au găsit soluții pentru a reda măcar puțin echilibrul copiilor și familiilor lor. Cu energie și răbdare, au reușit să păstreze obiceiuri dragi ale copiilor: sărbătorile creștine, sărbătorile dedicate unor evenimente importante, concursuri și activități extrașcolare.
Activități de dezvoltare personală și terapie prin proiecte locale și europene
O activitate inedită pentru copii a fost participarea în cadrul proiectului inițiat de Consiliul Județean Neamț, „Folclorul ne aduce împreună”, coordonat de doamna vicepreședinte Mădălina Ciubotaru. Timp de două luni, copiii s-au întâlnit cu oameni frumoși și talentați, au învățat ce înseamnă autenticitatea, valorile adevărate, folclorul și tradițiile noastre dragi!
Într-o lume și o vreme în care tinerii, adolescenții, nu mai au repere despre ceea ce înseamnă cu adevărat un model demn de urmat, copiii noștri au cunoscut tinere și tineri interpreți, pe cât de talentați și de frumoși, pe atât de modești și de firești.
Elevii au fost implicați, în perioada octombrie-decembrie la activitățile proiectului „CES – sănătate prin terapie și dezvoltare personală” finanțat prin Start ONG, care reprezintă cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, cu o valoare totală de 11.950 de lei, coordonator prof . Sorina Vasilescu-Apostol. Proiectul a avut ca scop creșterea nivelului de educație pentru sănătate și dezvoltare personală ca fundamente pentru o mai bună integrare școlară și socială a copiilor cu cerinţe educative speciale (CES) şi a copiilor care provin din familii cu situație materială precară, prin aplicarea unui program special, personalizat de educație. Copiii au participat la lecții de echitație, meloterapie și cursuri pentru dezvoltarea abilităților de lucru pe calculator.
Un al proiect drag este „SEVA – Șanse la educație, viitor asigurat!”, implementat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Consiliul Județean Neamț. Un proiect amplu, ce a avut drept obiectiv general dezvoltarea și implementarea de practici integrative pentru elevii cu predispoziție la abandonul școlar. În cadrul centrului nostru, acest proiect s-a derulat sub forma a 7 cercuri educaționale care au vizat arii de dezvoltare diferite:
* Cercul educațional Școala de week-end, coordonat de prof. Irina Bălțătescu, în cadrul căruia s-au derulat activități de timp liber cu puternic caracter educativ.
* Cercul educațional sportiv, coordonat de prof. Georgeta Tanasă, dedicat dezvoltării armonioase a elevilor și captarea acestora în minunata lume a sportului.
* Cercul educațional de muzica și dans, coordonat de prof. Gianina Tudosă, care a vizat utilizarea muzicii și a dansului în diferite forme și moduri pentru a îmbunătăți starea de sănătate fizică și mentală a elevilor.
* Cercul educațional de pregătire pentru o Viață Independentă, coordonat de prof. Lavinia Cioflînc, activitatea acestuia desfășurându-se sub forma unor focus-grupuri ce aveau de dezvoltat discuții pe baza unor subiecte propuse,cu scopul de găsire a unor soluții la diferite probleme întâmpinate de elevi în viața de zi cu zi.
* Cercul educațional de Arte, coordonat de prof. Oana Doru, ce a avut ca scop utilizarea art-terapiei, deoarece aceasta oferă suport emoţional pentru elvii care au diferite afecţiuni sau au experimentat diferite traume, reduce stresul, ajută la deblocarea creativităţii şi favorizează dezvoltarea personală a acestora.
* Cercul educațional de Gastronomie, coordonat de prof. Elena Doru, în cadrul căruia s-a urmărit dezvoltarea capacității elevilor de a-și realiza singuri o gustare sau prepararea de ei înșiși a unor feluri simple de mâncare. Aceste activități țintesc pregătirea elevilor noștri pentru pașii ce vor urma în viață.
* Cercul educațional de Tâmplărie și Olărit, coordonat de prof. Gheorghe Huza, activitatea desfășurându-se pe principiile art-terapiei: prin modelaj și sculptură sau pirogravură, ca terapie dinamică ce reprezintă o îmbinare fericită între artă şi psihoterapie.
CȘEI „Alexandru Roșca” a fost partener și în proiectul „Mai multă joacă mai puțină violență” derulat de Asociația ANFAR DS, cu finanțare de la Primăria Municipiului Piatra-Neamț. Școala a beneficiat de jocuri autocolante în valoare de 2.400 lei, care au fost montate pe holurile din unitate.
Elevii de la „Alexandru Roșca” se pregătesc pentru viață
Copiii din centru sunt și mici campioni. În cadrul parteneriatului încheiat cu Tedi România, elevii clasei I A, coordonați de prof. Larisa Bodnar, au participat la concursul național ”Școala siguranței Tedi”. Elevii au desfășurat activități săptămânale ce au vizat dezvoltarea unor comportamente corecte, în condiții de siguranță, a unor activități din viața de zi cu zi: când lipsesc părinții de acasă, copilul și accesarea internetului, siguranță în vacanță de iarnă, siguranță în pauze, situații periculoase, etc. Datorită muncii susținute și a seriozității cu care au desfășurat fiecare activitate, cei 6 elevi participanți au reușit să câștige produse Tedi în valoare de 365,88 lei.
În cadrul parteneriatului încheiat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, CȘEI „Alexandru Roșca” Piatra-Neamț a participat la concursul regional „Raze de soare pline de culoare”, ediția a III-a, 2020-2021. În cadrul acestui concurs, eleva noastră Valentina Stoian, coordonată de prof. Bodnar Larisa, a obținut premiul I la secțiunea Creație artistică.
Mențiuni au obținut și elevii îndrumați de doamnele profesoare Bodnar Larisa, Lavinia Cioflînc, Oana Doru și Elena Sandu la Concursul Național „CDIdei”, organizat de Casa Corpului Didactic Sibiu și coordonat la nivel de unitate de doamna director Irina Bălțătescu și de doamna prof. Sorina Vasilescu-Apostol.
În perioada mai 2021- mai 2022, suntem beneficiarii proiectului „Fitness și zâmbete”, coordonat de către Special Olympics. Elevii noștri sunt pregătiți de doamna prof. Georgeta Tanasă. Cu ocazia Zilei Persoanelor cu Dizabilități, în cadrul proiectului, copiii au fost premiați cu diplome, medalii și cadouri.
Profesorii CȘEI Piatra-Neamț învață tehnici inovative
Preocuparea cadrelor didactice pentru inovare și formarea continuă a stat la baza implementării proiectului ERASMUS + „Special Teachers for Special Needs‘’, coordonat de dna. prof. Sorina Vasilescu-Apostol. 16 cadre didactice au participat la 5 fluxuri de mobilitate cu tematici diferite:
* Use ICT in Special Needs Education, Grecia
* Special Needs Education: A step-by-step approach, Grecia
* Handling Stress and Avoiding Burnout, Grecia
* Let´s make our school more international: European Project Planning, Design, Management and Funding, Spania
* Innovative Teaching Methods, Cehia
Cunoștințele și competențele dobândite în aceste mobilități au fost puse în practică ulterior în activitatea didactică, beneficiarii direcți fiind elevii.
Alte parteneriate prin care se derulează activități foarte iubite de copii sunt cele desfăşurate cu partenerii noștri tradiționali și mai noi – Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Piatra-Neamț, Palatul Copiilor și pictorul Laurențiu Dimișcă.
„Pentru că avem cei mai frumoși, cei mai cuminți și cei mai implicați copii, ne pregătim intens să îl întâmpinăm pe Moș Crăciun, cu brazi împodobiți, colinde, sunet de clopoței, cu dorințe și râsete de copii. Moșul cel bun a promis că va veni și în acest an, în condițiile și cu măsurile ce se impun, pentru a le aduce zâmbetul pe chip și pentrru a le oferi cadouri micuților din centrul nostru școlar”
Profesor Irina BĂLŢĂTESCU.