Un prefect și caracatița de la Spitalul Județean
Anul trecut, pe 28 aprilie, prefectul George Lazăr solicita public organelor penale să facă investigații în legătură cu modul în care s-au cheltuit banii și cum s-au făcut angajările la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. De atunci a trecut un an și abia am făcut cunoștință cu un comunicat al Parchetului General, care dădea cu presupuneri în populație cu privire la incendiul de la secția ATI din Piatra Neamț.
Declarația a fost făcută la briefingul de presă din acea zi și a fost însoțită de argumente: „Au fost discuții privind norma de hrană, aprovizionarea cu alimente la Spitalul Județean Neamț. Sunt câteva lucruri de punctat: în primul rând, vreau să știți cu toții că fosta conducere a Spitalului Județean Neamț, (…) în general, în ultimii ani de zile s-a proliferat un regim de tip caracatiță în Spitalul Județean Neamț, unde o găsim mare șefă la departamentul financiar-contabil pe o doamnă Drăgan, care tot ce intră, tot ce iese pe parte de achiziții și finanțe publice este dirijat prin ea, inclusiv mama ei este șefa magaziei de la blocul alimentar a Spitalului Județean Neamț, nepoata ei este pe o altă tură, la aceeași magazie de alimente. O altă doamnă este doamna Moroșanu, șefă de Personal: nu mișcă nimic fără ca această distinsă doamnă să nu treacă prin pixul ei vreo angajare. Din datele preliminare pe care le avem, are aproximativ 50 de persoane. Or, oameni buni, lucrurile astea trebuiesc cumva spuse pentru că dacă vrei să-ți angajezi rude, rubedenii, cunoștințe poți să-ți faci o firmă privată și să-i angajezi acolo. Dar, această formă de a ne angaja în sistemul public toate rudele și toate rubedeniile, pe banii concetățenilor noștri, este un act de o gravitate rară, din punctul meu de vedere”.
Acuzații, să recunoaștem, grave, dar deloc surprinzătoare, pentru că folclorul intraspitalicesc, la fel de prezent precum infecțiile nosocomiale, era plin de amănunte suculente, cu exact aceeași problematică.
Prefectul de Neamț a ținut să întărească acuzațiile la adresa şefei de la Economic: „Revenind la doamna Drăgan, ca să coordonezi tot ce înseamnă achiziții la spitalul județean, să coordonezi tot ce înseamnă partea de finanțe a Spitalului Neamț și să-ți angajezi rudele în tot felul de posturi-cheie (…) și de acolo să-ți dirijezi lucrurile cum vrei și să nu-ți pese de miile de oameni care sunt pacienți ai Spitalului Județean Neamț și nu doar în perioada de COVID avem pacienți la Spitalul Județean Neamț! Și să raționalizezi mâncarea și să nu te gândești niciodată la partea de hrană a pacienților este un act iarăși meschin, din punctul meu de vedere, strigător la cer”.
Iar, în final, prefectul George Lazăr a încercat să pună punctul pe ”i” și să ceară lămuriri asupra unor lucruri pe care nici măcar el, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, nu le putea explica: „O să cer față de cele două doamne, despre care am auzit tot felul de discuții, pe care nu vreau să le reproduc în spațiul public, nu sunt de competența mea, o să cer organelor abilitate ale statului român să facă investigații cu privire la activitatea acestor două distinse doamne și a altor colegi de acolo, care lucrează împreună în această caracatiță, cum spuneam, pentru a vedea dacă lucrurile în ultimii ani la Spitalul Județean Neamț au fost corecte, legale, (…) dacă s-a avut în vedere bunăstarea spitalului, a bugetului spitalului, dacă s-au făcut achiziții care erau necesare la spital. Pentru că se pare că spitalul județean, în loc să fie o locație care să asigure sănătate publică și tot ce este necesar pentru un pacient, cazare, hrană, condiții de spital și act profesional pe echipamente cu cât mai moderne și mai noi, cu atât mai bine, se pare că a fost transformat într-o afacere a unor familii, sub coordonarea unor directori, care au fost înainte și sub coordonarea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene”.
A trecut un an și jumătate de la declarația înaltului demnitar. La spital nu mai lucrează Cristina Moroșanu, fosta șefă de personal, acum transferată la o altă instituție județeană, iar Maricica Drăgan, fostul șef de la economic, este și ea pe cale de a pleca spre CAS Neamț. Cât despre acuzele, grave și foarte grave, nu avem date că s-ar fi concretizat cumva în ceva dosare penale. Mai ales că, la gravitatea acuzelor, ar fi trebuit să asistăm sau la o dezvinovățire sau la un proces de calomnie.
(V.B.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 518, săptămâna 9 – 15 decembrie.