Consiliul Județean Neamț a găsit soluția pentru promovarea turismului ecumenic, propunând doritorilor să afle mai multe despre istoria județului două trasee inedite. Chiar dacă inițiativa nu este locală, să admirăm că de data aceasta a exsitat înțelepciunea de a adera la ceva care poate atrage o anumită categorie de turiști în Neamț. În ședința ordinară a Consiliului Județean din 22 decembrie s-au aflat pe ordine de zi două proiecte care se referă la trasee de pelerinaj, Camino de România și Via Mariae. Prin intermediul acestora se urmărește promovarea turismului în zonele în care sunt amplasate obiective turistice și religioase care vizează lăcașele de cult romano-catolice dar și o parte din cele creștin-ortodoxe.
Conform referatului de aprobare, Asociația Prietenilor „Camino de Santiago” a încheiat, în anul 2019, un acord cu județele Neamț, Iași și Bacău pentru realizarea proiectului „Camino de România”. Asociația s-a înființat în anul 2016, în București, de către un grup ce persoane care au parcurs traseul „Camino de Santiago”. Acesta atrage anual peste 300.000 de pelerini din Europa și presupune traversarea Spaniei, pornind din Sevilla sau de la granița cu Franța sau din Portugalia până la destinația finală, în localitatea Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia. În catredrala Santiago de Compostela se găsesc moaștele apostolului Iacob, ale fratelui acestuia, Ioan Evanghelistul, și ale lui Petru, primul episcop al Romei.
Cum anul 2020 a fost an electoral, iar promovarea turismului nu a reprezentat o prioritate, abia în anul 2021 s-au reluat lucrările privind acordurilor. Practic, după votul consilierilor județeni, la nivelul județului Neamț va exista un traseu, deocamdată teoretic, destinat pelerinajului care va străbate localitățile: Gherăești, Săbăoani, Simionești, Cordun, Roman, Cotu Vameș, Horia, Trifești, Giulești, Butnărești, Secuieni, Moldoveni, Hociungi, Broșteni, Bahna, Băhnișoara și Izvoare. Acest traseu cuprinde următoarele obiective:
Al doilea traseu, Via Mariae, este „un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să facă deosebire în funcție de religie”, se spune în prezentarea acestuia. Inițiatorii urmăresc trasarea unei cruci pe harta Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia). Acordul pentru ca acest traseu să devină viabil se încheie între Județul Neamț, Asociația Via Mariae Harghita, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, comuna Tarcău, comuna Pângărați, comuna Gârcina, comuna Crăcăoani, Comuna Agapia, Comuna Vânători-Neamț, Comuna Pipirig, Direcția Silvică Neamț, Administrația Parcului Vânători Neamț și Asociația „ECO TRAVEL” Iași. Acesta va cuprinde următoarele obiective:
Partenerii din ambele proiecte trebuie ca până la 31 iulie 2022 să se ocupe cu marcarea traseului și să realizeze primul set de materiale de promovoare a celor două trasee, prevăzute în Master Planul de Turism al Județului Neamț 2020-2030.
Inna Teodorescu