În oraşul Târgu-Neamţ, în fiecare an, s-a împământenit obiceiul să se organizeze o Paradă a Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou, ca un adevărat carnaval, fiind şi o importantă atracţie turistică.
În cadrul strategiei culturale locale, pe termen mediu, s-a conturat o directivă de dezvoltare culturală în strânsă legătură cu activitatea turistică din zonă. Prin simbioza celor două atracţii locale – cultura şi turismul, eficienţa actului cultural va fi şi mai mare.
An de an au participat formaţii din zona judeţului Neamţ şi din zonele limitrofe judeţului, putem exemplifica aici: Ceata de la Boroaia – Suceava, Ansamblul „Poieniţa” Vorona-Botoşani, Ceata Moşnegilor din Scorţeni-Bacău, Grupul Folcloric „Bogdana” – Bogdăneşti, Suceava, dar şi Alaiul cu pluguşor de la Humuleşti, Alaiul de la Timișești, Arnăuţii de la Răuceşti şi Filioara, Banta lui Bujor de la Vânători Neamţ, „Sumănarii” de la Trifeşti Roman, etc.
Festivalul Obiceiurilor şi Tradiţiilor de Anul Nou, ediţia a lX-a, 30 decembrie 2021-2 ianuarie 2022
În perioada 15-29 decembrie 2021, la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ se realizează înscrierea formaţiilor în concurs pe următoarele categorii:
* cea mai buna reprezentare – ansambluri/grupuri;
* datini şi obiceiuri – soliști;
* cea mai autentică mască;
Pe 30 decembrie 2021, la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ, are loc selecția de către juriu.
Pe 31 decembrie 2021, în Piaţa „Adormirea Maicii Domnului”, se va derula evenimentul, după următorul program.
* ora 11:00 – parada formaţiilor
* ora 11:30 – evoluţia formaţiilor pe scena festivalului
* ora 14:00 – stabilirea premianţilor, conform jurizării acestora
Conform HOTĂRÂRII CNSU nr. 112 din 07.12.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, punctul 15, ”Se propune ca, prin excepție de la prevederile pct. 13 și pct. 14, în perioada 31.12.2021-01.01.2022, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an, să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic.” S-a modificat şi data Festivalului de Obiceiuri şi Tradiții de Anul Nou, 2 ianuarie cu 31 decembrie 2021! Tot în aceasta zi, cetăţenii oraşului sunt aşteptaţi în Piaţa „Adormirea Maicii Domnului”, la ora 23:50, unde se va desfăşura un frumos spectacol ce va culmina cu un foc de artificii la miezul nopţii, respectând condițiile sanitare impuse, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Petrecerea Revelionului alături de cetăţenii oraşului şi de turişti a devenit o tradiţie în ultimii ani, trecerea în Noul An fiind marcată anual. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, Primăria Orașului Târgu Neamț, Casa Culturii ”Ion Creangă” Târgu Neamț.