Dacă nu intervin un dezastru birocratic sau ambiţii de aceeaşi sorginte, ar trebui ca o testare inaccesibilă până acum să se poată realiza, începând de vineri dimineaţă, la Dispensarului TBC din Policlinica/ Ambulatoriul Integrat de Specialitate ce ţine de SJU Piatra-Neamţ. Se cheamă Difuziune prin membrană alveo-capilară a monoxidului de carbon. Pe scurt, DLCO. Face parte din testele funcţionale complexe – nedureroase şi neinvazive! – pentru evaluarea funcţiei pulmonare, cu accent pe diagnosticile severe.
Câteva dintre indicaţii sună cunoscute bolnavilor care apelează la specialişti în Pneumologie:
- diferențierea emfizemului de bronșita obstructivă și de astmul cronic (în cadrul evaluării bolii pulmonare obstructive cronice);
- diagnosticul diferențial al restricției volumului pulmonar;
- detectarea bolii vasculare pulmonare;
- evaluarea pacientului cu dispnee;
- evaluarea gradului de dizabilitate în bolile pulmonare interstițiale și în bronhopneumopatia cronică obstructivă;
- urmărirea bolii pulmonare interstițiale.
(Amănunte sunt disponibile aici şi aici .
■ Antimodel de oficiali locali ai Sănătăţii
Inutil de subliniat beneficiile DLCO pe fondul plandemiei, din moment ce SARS din SARS-CoV-2 înseamnă sindrom acut respirator sever. Inutil de descris bucuria medicului coordonator al dispensarului, dr. Silvia Roşescu, în faţa gestului furnizorului (Boehringer Ingelheim România să fie?) care oferă gratis echipamentul (vezi foto) împreună cu toate consumabilele necesare. Bucuria e totuşi ţinută în frâu şi ezită să ofere detalii peste capul stăpânirii administrative a spitalului până nu vede echipamentul la lucru. E sosit de săptămâni bune, pregătirea personalului fiind gata încheiată. În lipsa unei anume traduceri după ceva de genul unui protocol de igienizare, de altfel inclus în manualul de utilizare, „obiectul” a rămas sub cheie. Neoficial, decizia pare să fi căzut între epidemiologul angajat (și responsabil de problemă) al spitalului şi epidemiologul consacrat public drept cel oficial, respectiv dr. Cătălin Herghelegiu de la DSP Neamț, recunosctul „artizan” ( amănunte aici) al mutării saloanelor ATI în ajunul tragediei din 14 noiembrie 2020.
Nici tipul actului încheiat între furnizor şi beneficiar nu l-am aflat. Altă vedetă a spitalului, juristul-activist PSD Victor Marghidan, îl caută de vreo trei zile încoace şi îl găseşte aşa cum (nu) a găsit actul de donaţie de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă, cel cu secţia ATI externă din curtea spitalului. Atitudinea specifică oficialilor spitalului nu surprinde. De-ar fi fost vreunul implicat în obținerea echipamentului, ca în cazul lacătului computerizat (amănunte aici) pus la magazia de alimente, subiect de autopromovare a managerului Alex Filimon, sigur vedeam o față de VIP spitalicesc imortalizată în poze, cu cleştişor pe nas şi suflând demonstrativ în muștiucul aparatului. Aşa însă, parcă se reditează episodul cu Veronica Vasiliu, reprezentată a pădurii tutelare (i.e. CJ Neamţ) în Consiliul de administraţie al spitalului. Doar ea e personajul care strâmba din nas la banii Fundaţiei ALTEX pe motiv că nu vin direct, ci prin Ministerul Sănătăţii.
Viorel COSMA