Ediția a V-a a Salonului Inovării și Cercetării UGAL Invent 2021 și-a desemnat premiații. Prof.dr.ing. Adina Cătălina Druțu, de la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia, a primit medalia de bronz pentru tema de cercetare prezentată. Lucrarea „Cercetări privind tehnologia ecologică de cultivare a speciei Echinacea purpurea (L) Moench în condițiile din Centrul Moldovei” a fost apreciată din cele 186 de teme prezentate de juriul format din profesori universitari dedicați cercetării de la Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea „Gheorghe Asachi” Iași și de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.
Prof. dr. ing. Adina Cătălina Druțu, care predă agricultură-horticultură de 6 ani la liceul din Horia, după ce a lucrat ani de zile în cercetare, se declară onorată de această distincție. „Cercetările pentru această lucrare au făcut obiectul tezei mele de doctorat și au fost efectuate la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Nu este singurul premiu obținut în cariera mea. Dar, după acești ani în care n-am mai fost atât de apropiată de cercetare, aprecierea juriului mă onorează. Adaptarea acestei plante Echinacea purpurea L. Moench, recunoscută pentru diversele sale întrebuințări și beneficii pentru sănătate sau în cosmetică, în cadrul Stațiunii de cercetare de la Secuieni a fost un proiect drag mie. Ulterior plecării mele, proiectul a fost continuat și dezvoltat la stațiune. Premiul mă onorează și pentru că, fiind nevoită să renunț la cercetare și să mă adaptez profesional, reușesc, în calitate de profesor, să aduc din nou în atenția comunității Liceul agricol Horia, activitatea și preocuparea pentru învățământul agricol de aici”, declară prof.dr.ing. Adina Cătălina Druțu, care este acum, din nou, studentă, de data aceasta la Facultatea de Industrie Alimentară din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.
Rodul cercetărilor a fost confirmat în timp de analizele chimice efectuate plantei, adaptate și cultivate în condiții ecologice, la laboratorul de la Stațiunea Stejaru și prin utilizarea în producția Laboratorului Plantavorel din Piatra-Neamț.
Cristina Iordcahe