Odată cu sosirea lui Moș Nicolae, vine perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai așteptată de noi toți, o perioadă în care lumea își încetinește zbuciumul, în care agitația zilnică se mută în magazinele pline de luminițe și de zvon de colinde, în căutarea celor mai frumoase cadouri pentru cei dragi.
Pentru noi, cei care ne petrecem cea mai mare parte a timpului în Școala Gimnazială nr. 5, municipiul Piatra-Neamț, precum și în Grădinița cu program prelungit nr.12, structură a școlii, cadre didactice, personal didactic auxiliar, nedidactic și elevi deopotrivă, ziua de 6 decembrie are o semnificație specială. În anul 1974, în ziua de 6 decembrie, începea să funcționeze în cartierul Dărmănești o școală nouă, căreia i s-a dat denumirea oficială de Școala Generală nr. 5, o instituție școlară de care cartierul, populat predominant de familii tinere, cu copii, avea mare nevoie. Nu știm cu ce gânduri, cu ce emoții or fi pornit la drum primii angajați ai acestei școli, dar cu siguranță și-au pus mari speranțe în viitorul și în succesul copiilor care le erau pe atunci elevi. Este o certitudine și faptul că acei primi angajați ai instituției au fost oameni gospodari, muncitori și vizionari, care au transformat-o în doar câțiva ani în cea mai bine cotată școală din cartier, iar generațiile de elevi care s-au perindat atunci prin băncile școlii au devenit adolescenții anilor `80, apoi părinții următoarelor generații de copii, iar povestea merge mai departe. Nu de puține ori se aude câte o voce de profesor care îi spune câte unui copil: “Tatăl tău mi-a fost elev!”, vorbe care nu marchează neapărat vârsta matură a profesorului, cât mai degrabă o legătură aproape familială între acesta și generațiile de elevi pe care îi călăuzește.
Orașul și cartierul au evoluat odată cu vremurile, iar cu ele, și școala noastră. După anul 1989, școala a devenit “Gimnazială”, fiind una dintre cele mai mari unități școlare din județul Neamț. Numărul mare de elevi presupune și provocări mari, plecând de la spațiile în care se desfășoară orele de curs, la numărul angajaților și la problemele administrative de fiecare zi. S-au găsit întotdeauna soluțiile potrivite, astfel încât copiii școlii au avut mereu parte de condiții optime de învățare, de sprijinul unor cadre didactice dedicate și de o atmosferă prietenoasă, care i-a ajutat să evolueze frumos în viață. Absolvenții noștri s-au întors mereu cu drag, cu emoție, să-și revadă educatoarele, învățătorii și profesorii, au lăsat mereu să se vadă plăcerea cu care își amintesc de anii petrecuți în clasele lor. Unii dintre ei au ajuns oameni cu funcții importante, în domenii diverse de activitate. Alții au devenit, la rândul lor, profesori, iar faptul că viața i-a adus, în unele cazuri, chiar în școala în care s-au format ca elevi, reprezintă o întregire minunată a parcursului lor didactic.
În școala noastră, elevii au găsit mereu un mediu de viață sănătos și curat, educatoare, învățători și profesori motivați, dăruiți profesiei lor. Îi învățăm pe copii că școala este locul potrivit pentru prietenie, pentru cunoaștere, pentru libertatea de a visa și de a se exprima, locul în care fiecare om este unic și valoros în sine, dar și partea fără de care întregul nu ar exista. Cu siguranță, elevii au ieșit de pe porțile acestei școli mai educați, mai buni, cu un sistem autentic de valori necesar devenirii lor, mai pregătiți pentru viitoarea carieră profesională și pentru viață, în general. Corpul profesoral din școala noastră a fost mereu numeros, deși în ultimul deceniu, s-a diminuat populația școlară și, implicit, și personalul didactic. Mai ales în asemenea ceas aniversar, ne amintim cu respect și cu emoție de toate cadrele didactice care au activat în această școală, de doamnele și de domnii învățători care au pus stiloul în mâna atâtor generații de copii, precum și de doamnele și de domnii profesori care au desăvârșit apoi educația începută la clasele primare. Pe această cale, ne adresăm cu sinceră gratitudine tuturor oamenilor care, prin efortul depus, au reușit ca Școala Gimnazială nr. 5, municipiul Piatra-Neamț să fie cunoscută și recunoscută nu numai în învățământul nemțean, ci și la nivel național.
Le mulțumim deopotrivă elevilor și părinților care au ales școala noastră, tuturor partenerilor noștri educaționali, precum și colectivului Inspectoratului Școlar Județean care ne sprijină mereu în toată activitatea noastră. Le oferim tuturor profunda recunoștință pentru că ne inspiră mereu și ne încurajează să fim mai buni!
Pensionarilor școlii noastre le mulțumim din suflet pentru dedicarea cu care au știut să-și îndeplinească misiunea, pentru faptul că au devenit modelele elevilor lor și ale colegilor mai tineri și le dorim ani mulți și buni, ca să ne putem bucura împreună de felul în care evoluează școala noastră, an de an. Celor care nu mai sunt, le purtăm o pioasă și emoționată prețuire și îi asigurăm că, prin elevii lor și prin amintirea noastră, a tuturor celor care i-am cunoscut, munca lor dă roade și merge mai departe, pe calea cea bună.
Nu în ultimul rând, îi amintim acum și pe elevii care au făcut cinste școlii acesteia, prin fapte mici sau mari. Au promovat cu bine examene, au obținut locuri fruntașe la concursuri și la olimpiade școlare, au participat cu entuziasm la activități extrașcolare, au colaborat la realizarea revistei școlii, au cântat în corurile noastre, au jucat în piese de teatru, s-au bătut pentru echipele noastre sportive, s-au implicat în activități de voluntariat și ne-au făcut cunoscuți, prin rezultatele lor, pe plan local și național. Acești copii au crescut frumos și cu ajutorul școlii care, prin colaborarea permanentă cu familiile, cu comunitatea, a știut să scoată ce a fost mai bun din fiecare elev în parte, să le asigure un start bun în viață.
Instituția noastră nu este doar o clădire, un loc în care copiii vin să învețe, ci este un organism viu, frumos articulat, care funcționează bine de atâția ani tocmai pentru că fiecare membru al acestui organism și-a găsit locul potrivit și își face bine treaba. Personalul acestei școli nu este format doar din niște cadre didactice sau din personal didactic auxiliar și nedidactic, ci din oameni sufletiști, dedicați, care muncesc cu pasiune și cu responsabilitate, iar rezultatele muncii lor se văd în fiecare zi. Elevii noștri sunt copii obișnuiți, nu supra-oameni, dar au o stare de bine și de confort emoțional atunci când vin la școală, pentru că fac parte dintr-o mare familie de la care învață respectul față de muncă, responsabilitatea și toleranța.
Prin urmare, acum, când Școala Gimnazială nr.5 împlinește 47 de ani, ne exprimăm bucuria că suntem parte a acestei deveniri a ei și vrem să împărtășim cu întreaga comunitate mândria reușitelor noastre și să ne exprimăm speranța că, peste ani, renumele acestei școli va avea, în continuare, ecouri pozitive în viața oamenilor din orașul nostru.
La mulți ani, școală dragă! La mulți ani oamenilor care contribuie cu sufletul lor la mersul înainte al acestei instituții!
Echipa managerială a Școlii Gimnaziale nr. 5 Piatra Neamț