De la prima oră a zilei de joi, 2 decembrie, directorii din trei școli mari din județul Neamț au o preocupare inedită. Fie încheie operațiunea „ambalarea kit-urilor” de teste salivare în pungi individuale și le distribuie pe clase, fie lucrează de zor și la multe „mâini” pentru asamblarea lor. Cel puțin elevii din aceste trei școli n-au fost testați rapid la coronavirus astăzi, 2 decembrie, în prima zi de cursuri de după mini-vacanța de Ziua României, așa cum a fi trebuit să se întâmple potrivit protocolului anunțat . În compensație,vor primi două rânduri de teste pentru acasă.
Pentru ca orele de curs de astăzi să nu fie afectate, directorii și o parte din personalul Colegiului Național „Roman Vodă” s-au întâlnit ieri la școală și au pregătit punguțele pentru cei 1.547 de elevi de la clasa pregătitoare și până la a XII-a de liceu. „Noi astăzi distribuim testele elevilor. Ne-am întâlnit ieri și le-am împachetat. Am fost noi, cei 4 directori, o secretară, o contabilă, o laborantă, care s-au oferit să vină să ne ajute în zi liberă. Așa că de săptămâna viitoare, elevii se vor testa acasă, lunea și joia, fac poză la rezultat și transmit diriginților. Rămân acasă doar copiii cu rezultat pozitiv. La școală facem doar testarea personalului”, declară Roxana Ioana Iorga, directoarea colegiului.
Problema testării rapide salivare a fost tranșată în varianta „acasă” și de consiliul de administrație al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț. Vorbim de o școală cu 1.717 de elevi de gimnaziu și liceu, din care trei sferturi navetiști. „Avem 25 de oameni care lucrează azi la ambalarea testelor și le dăm copiilor să se testeze acasă. Le dăm celor care vor, nu este obligatorie. Mâine dimineață este prima testare. Oricum, păstrăm și triajul epidemiologic la clase. Dar, în școala noastră nu am avut elevi pozitivi în ultima perioadă, ci profesori”,precizează Gheorghe Apetrei, directorul colegiului.
Problema navetei a fost unul din argumentele principale avute în vedere și de consiliul de administrație al Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț. Prin urmare, conducerea liceului, cu ajutorul profesorilor care au „fereastră” și a altor angajați, împachetează de zor punguțele cu kit-urile. „Am luat din banii mei punguțele pentru teste și acum la pregătim. Avem cel puțin 9 persoane care se ocupă. Am multiplicat instrucțiunile ca să fie date fiecărui elev. Am decis testarea acasă, avem mulți copii navetiști și nu-i putem ține încă o oră flămânzi. Le vom distribui doar celor vor, pe baza acordului părinților copiilor sub 18 ani. Testarea se va face luni și joi, săptămâna viitoare”, spune Livia Nicolae, directoarea colegiului cu 1.359 de elevi.
Testele rapide cu probe de salivă au fost împărțite școlilor din Neamț sâmbătă, 27 noiembrie, când au fost aduse de ISU Neamț de la București și predate Inspectoratului Școlar care le-a depozitat la „Gheorghe Cartianu”. Cutiile au cele 5 componente ambalate separat și din acest motiv trebuie re-ambalate individual cu câte 10 piese de persoană.
Rămâne de văzut dacă în Neamț sunt și școli care au decis testarea salivară la începutul orelor. Greu de crezut că-și asumă cineva, câtă vreme însuși ministrul Sorin Cîmpeanu a ratat transferul salivei în picurător și a scăpat câteva picături, în filmulețul demonstrativ realizat luni și distribuit școlilor.
C.I.