1 ianuarie devine prima zi a anului odată cu adoptarea calendarului iulian drept calendar civil al Imperiului Roman în anul 45 îHr. Romanii au acordat multă atenție acestei zile, de exemplu funcția consulilor începea cu 1 ianurie și în aceeași zi, dar în anul 404, avea loc ultima competiție oficială de gladiatori.
Pe 1 ianuarie 1848 intră în vogoare Convenția dintre Moldova și Muntenia pentru desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând sarea, un pas mic spre Unirea Principatelor. În 1866 se introduce, nu fără proteste, introducerea sistemului metric în România.
În 1880, cu un an înainte ca România să fie prolamată regat, Ferdinand de Lesseps începe construcția franceză a Canalului Panama. Comparaiv, în 1869 era ianaugurată prima cale ferată din România, Făurei-Giurgiu.
Pentru fumători, 1 ianuaire 1966 este o zi neagră, după aceată zi toate pachetele de țigări vor avea inscripționat textul ” Fumatul dăunează grav sănătății”, drumul fiind deschis spre alte restricții. În prima zi a anului, din 1971 este interzisă reclama la țigări în televiziunea americană, regulă preluată în majoritatea tărilor. În 2004 Irlanda devine primul stat care interzice fumatul în localuri.
Moneda europeană este introdusă pe 1 ianuarie 2002 în 12 tări din Uniunea Europeană ( Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania). România devine membră a Uniunii Europene abia de la 1 ianurie 2007, data de la care orașul Sibiu împarte împreună cu Luxemburg titlul de ”Capitală Europeană Culturală”. În 2019 Romînia prelua de la Austria președinția semenstrială a Consiliului Uniunii Europene.
Prima zi a anului a fost și prima zi de viață pentru unul dintre cei mai cunosuți spioni, amiralul Wilhelm Canaris, șeful spionajului militar german în al doilea război mondial, născut în 1887 și care sfârșește spânzurat în 1945. Americanii se pot mândri că pe 1 ianuarie 1985 se năște John Edgar Hoover, care a condus Biroul Federal de Investigații (F.B.I.) timp de 48 de ani, acumulând o putere uriasă.
Doi actori uriași din România se nășteau pe 1 ianuarie, în 1934 Gheorghe Dinică și în 1942 Ovidiu Iuliu Moldovan, ambii decedați între timp. În 1897 se năștea la Brăila Ana Aslan, inventatorea Gerovitalului.
În data de 1 ianurie 2022 România este condusă de o coaliție formată din, conform liberalilor, PSD – Ciuma Roșie și conform pesediștilor, PNL- Lepra Galbenă. O alianță care arată că avem profunde probleme de sănătate la nivelul unor boli eradicate de mult în alte tări . Liantul coaliției sunt cei din UDMR, fideli întotdeuna celui care oferă mai mult la guvernare.
La mulți ani cu sănătate.
M.N.