Bucuria şi onoarea de a scrie despre oameni care ţi-au influenţat viaţa şi destinul sunt nespus de împovărâtoare, dacă eşti sincer. Ce mai încolo-încoace, au esenţă de dragoste.
Infinit mai greu e să scrii despre un om de patrimoniu al ţării, martor şi făcător de istorie, o personalitate de anvergura domnului profesor Alexandru Mironov, care împlineşte 80 de ani pe 27 ianuarie. Șarmul său unic și cultura generală zdrobitoare sunt dublate de o modestie și o generozitate rar întâlnite la neamul nostru. Cei cu mintea acasă din cam două generaţii de români sigur înţeleg. I-a inspirat cel puţin prin pasiunea pusă pe altarul popularizării științei și tehnicii prin toate mijloacele, pe căi posibile și imposibile, aşa cum scriam pe 9 noiembrie 2019, la împlinirea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, eveniment trăit – împreună şi în direct, pe unde radio și TV oficial interzise – la Piatra-Neamţ, în sufrageria unui fost director de întreprindere socialistă (Ion Dobrin), alături de fiul său (Adrian Dobrin), altfel un SF-ist pur-sânge, şef de promoţie la Petru Rareş în 1984.
Recunoscut ca simbol al consolidării fenomenului SF, sub genericul de literatură de anticipație, acceptat de regimul comunist, domnul profesor a reușit în negrii ani ’80 ai secolului trecut să facă din Almanahul Anticipația o adevărată carte de căpătâi a spiritului liber instruit, de calitate. Cenaclurile de profil din țară, în special din centrele universitare, întreceau prin conținut multe forme de dizidență seducătoare, în realitate programate, dirijate pe termen scurt. Viitorul anticipat în fandom provoca și trăia o libertate aparent nefirească. Aşa se face că mulţi dintre noi, astăzi, având bine plasate în fişierele adânci de sistem anumite lecturi esenţiale, pricepem bine de tot ce ni se întâmplă.
Pentru domnul profesor, Piatra-Neamţ înseamnă şi Dan Popescu, şi Cenaclul Sigma – cenaclu de aceeaşi vârstă cu Almanahul Anticipaţia. Înseamnă Daniel Tătaru şi Ticu Lăcătuşu, înseamnă Liceul de matematică-fizică Petru Rareş şi apoi colegiul cu acelaşi nume, fostul director Mihai Obreja şi Hai în viitor!, înseamnă marele profesor Dumitru Roşca şi Târgul de carte LIBRIS din ultimii doi ani cu cele două conferinţe istorice, dar şi promisiunea unei întâlniri cu Dumitru Dorin Prunariu.
La mulţi ani, domnule profesor!
Viorel COSMA
Ultima oră: Există miracole! Ştiinţă & Tehnică trece la Academia Română
Cu puţin timp în urmă, Revista Ştiinţă & Tehnică a făcut un anunţ important pentru ţară, mai ales în condiţiile în care directorul revistei – Alexandru Mironov şi editorul, Asociaţia Science & Technology, prin preşedintele Adrian Bănuţă, semnalau în decembrie, anul trecut, că se confruntă cu serioase probleme financiare. Începând de astăzi, revista apare sub egida Academiei Române!
Reamintim cu această ocazie cele scrise în apelul public din decembrie:
„De 71 de ani, revista ȘTIINȚĂ&TEHNICĂ povestește știința elevilor, profesorilor și publicului larg și este cel mai important reper de știință popularizată, care a strâns în jurul ei peste 100 de ONG-uri, Institute de cercetare și Universități.
Din 2020, Asociația noastră trimite gratuit revista în toate Liceele României, iar din 2021 avem peste 600 de profesori care au inițiat cluburi de știință în școli și licee și cărora le acordăm suport, consultanța și vizibilitate. Mai multe amanunte găsiți pe www.stiintasitehnica.com/cluburi
În paralel am început o campanie de promovare a cluburilor de inventică și de robotică din licee. La concursul Nextlab.tech s-au înregistrat anul trecut (în 2020 – n.red.) peste 30.000 de participanți.
Ne dorim înființarea de noi cluburilor STEA și ne dorim să trimitem în continuare singura revista de popularizare a științei în toate liceele României. Pentru că cititul și educația nonformală sunt instrumente prin care putem pregăti tinerii pentru impactul cu viitorul. Statisticile spun cu 80% din meseriile anului 2030 nu au fost încă inventate. Bugetul necesar desfășurării activităților Asociației – inclusiv trimiterea revistei se ridică la 7.000 de euro lunar.
Puteți susține proiectele noastre prin sponsorizări, dar putem oferi advertoriale, interviuri sau reportaje în paginile revistei Știință& Tehnică și putem disemina informațiile despre finanțator și proiecte în cadrul unor interviuri radio și TV sau în cadrul celorlalte evenimente pe care le organizăm.”